Sunt angajata de un an si jumatate cu contract de munca pe perioada nedeterminata, la o companie foarte mica (3 angajati).
In urma cu cateva zile am avut o discutie cu directorul companiei, care mi-a transmis ca doreste sa imi desfiinteze pozitia, si ca vrea sa semnam un acord prin care sa mai lucrez inca 2 luni si apoi sa imi parasesc locul de munca prin acordul partilor.
Motivele invocate au fost:
- firma nu mai are contracte (mentionez ca firma a avut un profit mare anul trecut, care permite plata salariilor pentru anul acesta – in plus a angajat recent inca o persoana - si a mai facut si investitii in proiectele actuale)
- cauze individuale legate de performanta (eu sunt apreciata de clienti si colaboratori; afirmatiile sale au fost facute dupa ce i-am precizat ca nu mai accept hartuirea verbala – tipatul cotidian, ordine in contradictoriu, insulte zilnice)
Evident, nu am fost de acord cu propunerea directorului.
Acum sunt amenintata ca imi retrage toate beneficiile pe care le primeam lunar (bonuri de masa, program de 7 ore + 1 ora pauza de masa, telefon de serviciu).
Din pacate nu am un act additional in care sunt trecute beneficiile, dar am dovezi (ex. Tabel de primire a bonurilor de masa).
In ceea ce priveste ilegalitatile din firma pot enumera:
- lipsa fiselor de post, a contractului de medicina a muncii (directorul afirma ca "nu crede in ele", asa ca indeplinesc mai multe functii-secretara, gestiune IT, contabila, desi sunt angajata ca Assistant Director)
- negocierea de salariu din luna noiembrie nu s-a mai acordat, desi actele erau semnate si stampilate, insa fara a fi inregistrate la ITM
- agresiuni verbale repetate – se tipa si insulta in continuare (acesta fiind motivul pentru care au plecat ultimele 3 persoane din companie)
Eu doresc sa plec cat mai repede din companie, insa nu vreau sa pierd dreptul la somaj, la plata unor salarii compensatorii, la preavizul de 20 zile cu 4h/zi lucrate acordat în cazul concedierii pe motiv de desfiintare a postului.
Ce imi sugerati sa fac in aceasta situatie?
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile Dvs. pertinente!
Daca nu va intelegeti cu angajatorul ca in urma desfiintarii locului de munca sa va concedieze din motive neimputabile din pacate nu aveti ce face altceva decat sa asteptati ca angajatorul sa se decida singur ca doar asa nu va mai are ca salariat. Nu inaintati demisie sau cerere de incetare a CIM.
@pakos - aveti cumva idee despre ce ar trebui sa contina sesizarea scrisa catre ITM ? Nu am mai facut niciodata o asemenea sesizare, de aceea va solicit aceste precizari... Va multumesc!
Intr-o sesizare catre ITM trebuiesc inscrise date cu privire la angajator si angajat ( date de identificare: nume, adrese,,,,,,,,,) in rest putei scrie cu vivintele dvs. toata situatia. Este forte bine asa.
Cum ar putea fi dovedite, fata de ITM si/sau fata de instantele competente, elementele citate de morella (hartuire, ordine contradictorii, insulte...?)
Retineri din salariu
awio
In contractul de munca semnat si inregistrat la ITM este precizat un salariu negociat care ar trebui sa il primesc lunar.Daca la aproximativ un an mai tarziu ... (vezi toată discuția)