avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Monitorizare PC la serviciu fara anuntarea angajatului
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Monitorizare PC la serviciu fara anuntarea angajatului

De curand am descoprit la servici ca PC=ul este monitorizat observand ca antivirusul a gasit acel program. Nu am fost anuntat nici in scris si nici verbal de acest lucru. Fiind de 30 de zile in preaviz cred ca vrea sa vada unde merg sau ce voi face ulterior pentru ca de cand mi-am depus demisia a aparut si programul de supraveghere. Este legal ca angajatorul sa aiba acces la toate discutiile sau mailurile mele personale care le-am accesat de pe PC?
Cel mai recent răspuns: ContSters298774 , utilizator 09:06, 13 Februarie 2014
Mirceafelix a scris:

De curand am descoprit la servici ca PC=ul este monitorizat observand ca antivirusul a gasit acel program.


Puteti totodata sa-l acuzati si de neglijenta si superficialitate. Exista si solutii nedetectabile la prima vedere si clar nu a testat macar interactionarea programului cu antivirusul.
Monitorizarea PC este perfect legala, numai atata timp cat O ANUNTI. Verbal,scris, sau de multe ori programul keylogger folosit are optiune de "atentionare" ca acel PC este monitorizat. Daca user-ul nu este atentionat ca acel pc e supravegheat, atunci intra in ilegalitate. Exact ca si cu supravegherea video. Angajatul trebuie notificat ca la viitorul sau loc de munca exista supraveghere video. Daca supravegherea video este ascunsa(camere miniaturale plasate strategic) iar lucratorul isi da seama ca a fost supravegheat dar nu a fost anuntat in prealabil de asta, poate face plangere la politie, si asa mai departe. Astfel ca eu ca viitor angajat, daca nu vreau sa fiu supravegheat, pot alege SA NU muncesc la acea firma. Cred ca e destul de clar. Mult noroc!

Ultima modificare: Miercuri, 18 Decembrie 2013
Admin, administrator
am si eu o intrebare:"Cum imi dau seama ca calculatorul meu este supravegheat?"
Daca e bine facuta nu ai cum decat daca si tu esti bun - si daca ai intrebat e clar ca NU. Intrebarea e identica cu cea pe care multi si-o pun: Oare am virusi sau nu? Dar nu vreau antivirus.
Monitorizarea poate fi facuta cu ajutorul unor programe instalate pe server. care poate inregistra tot ce face un angajat pe pc, ce site-uri deschide, ce lucreaza, chiar si pw messenger.

Cea mai desa motivare care justifica pentru companii monitorizarea accesului la Internet este timpul alocat de angajati acestei activitati in interes personal. Practic, daca o persoana isi citeste horoscopul, converseaza pe chat cu prietenii si descarca muzica, este platita zilnic - sa spunem - pentru aproximativ 2 ore in care nu face nimic pentru angajator.

Alte discuții în legătură

Nelamurire monitorizare calculator Marcel_ Marcel_ Buna ziua ! Am o nelmaurire legata de monitorizarea unui calculator. Sunt un administrator de retea la o firma si am o colega la a carui calculator am tot ... (vezi toată discuția)
Monitorizare costel58 costel58 Este legala monitorizarea fara anuntarea salariatului a activitatii la statia de lucru(PC) de la postul de munca? Este legala interventia angajatorului la ... (vezi toată discuția)
Nu poti munci normal,cand esti spionat llumy llumy Din punct de vedere legal,pana unde poate merge un sef cu spionarea subalternilor?Nu stiam de ce nu-mi functiona PC,pana intr-o zi cand m-am hotarat sa mai ... (vezi toată discuția)