avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Monitorizare PC la serviciu fara anuntarea angajatului
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Monitorizare PC la serviciu fara anuntarea angajatului

De curand am descoprit la servici ca PC=ul este monitorizat observand ca antivirusul a gasit acel program. Nu am fost anuntat nici in scris si nici verbal de acest lucru. Fiind de 30 de zile in preaviz cred ca vrea sa vada unde merg sau ce voi face ulterior pentru ca de cand mi-am depus demisia a aparut si programul de supraveghere. Este legal ca angajatorul sa aiba acces la toate discutiile sau mailurile mele personale care le-am accesat de pe PC?
Cel mai recent răspuns: ContSters298774 , utilizator 09:06, 13 Februarie 2014
craciun2377 a scris:

Cea mai desa motivare care justifica pentru companii monitorizarea accesului la Internet este timpul alocat de angajati acestei activitati in interes personal.

Corect. Dar doar daca angajatorul anunta EXPRESS angajatul ca locul de munca e monitorizat video si data.Pt ca daca nu, si ma prind ca cineva trage cu ochiu la conversatiile mele,s-ar putea sa am castig de cauza. Pt ca in acest caz nu se mai numeste monitorizare , ci SPIONARE. Cand angajatorul anunta ca detine sisteme de supraveghere, acest lucru il obliga sa fie atent cu datele tale.Dar , DE OBICEI , nu se spune acest lucru angajatilor. Am inteles, teoretic, ar trebui sa iti faci treaba pt care esti platit. Ok, dar iata o situatie. Imi fac treaba pana la ora 16 , chiar termin cu succes ce am de facut. Apoi ma hotarasc sa mai stau o ora sa fac ceva la calculator , in interes personal. In mod normal , EU AR TREBUI SA INTREB, daca e supravegheat.Dar eu nu intreb, angajatorul omite sa imi spuna. Acum intreb eu. A cui e obligatia mai mare? La noi e boala generalizata asta, adica LIPSA DE TRANSPARENTA. De fair- play .

Vina dvs. si vina angajatorului sunt doua probleme separate. De ex. s-ar putea sa aiba dreptul sa va desfaca contractul de munca sau sa va aplice sanctiuni si totodata sa primeasca amenda pentru invadarea vietii private. Bineinteles ca acest chestiuni fiind separate, ar avea nevoie de doua procese diferite. Iar daca ati semnat ca nu veti folosi calculatoarele de la servici pentru uz personal, inseamna ca nu a comis nicio contraventie.
ContSters304089 a scris:

De curand am descoprit la servici ca PC=ul este monitorizat observand ca antivirusul a gasit acel program. Nu am fost anuntat nici in scris si nici verbal de acest lucru. Fiind de 30 de zile in preaviz cred ca vrea sa vada unde merg sau ce voi face ulterior pentru ca de cand mi-am depus demisia a aparut si programul de supraveghere. Este legal ca angajatorul sa aiba acces la toate discutiile sau mailurile mele personale care le-am accesat de pe PC?

Da, este ilegal sa fii monitorizat fara a fi notificat de asta.
Daca ai deschis si e-mail personal, deja incadrarea e violare de corespondenta, chiar daca e PC-ul lor.

Bogdan-Lucian a scris:

Este legal deoarece PC este un bun al firmei si are dreptul sa fie supravegheat .

Nu-i deloc asa. Ei tot comit ceva ilegal, chiar daca utilizatorul nu e proprietarul PC-ului.

GermanAlex a scris:

La serviciu nu ai ce cauta cu mail-uri personale. Esti PLATIT de angajator ca sa muncesti pentru el pe calculatorul LUI nu al tau. Eu m-am ocupat de asa ceva. Puteam vedea exact ce face angajatul, ce muzica sau filme stoca... de fapt vedeam exact imaginea pe care o vedea angajatul pe monitor si in fiecare zi primeam lista cu tot ce era pe fiecare computer din firma - cam 200-250 computere - trimiteam mai departe liste cu ce imi creau superiorii. De fapt nici macar internet nu aveau, asa ca nici acces la email-ul personal, doar la email-ul societatii.

Ca nu ai ce cauta nu are legatura cu infractiunea care o comit ei.
Statul pe e-mail personal se poate penaliza disciplinar, cu avertisment, penalizare salariala sau desfacerea c.m.
O infractiune nu devine ceva legal doar pentru motivul ca si cel vizat a facut ceva.
Este legal sa fii monitorizat doar daca ti-a fost adus la cunostinta.
Si de asemenea este ilegal daca nu ti-a fost adus la cunostinta si daca monitorizarea are loc cu niste programe ilegale de tip trojan/malware.
Stima!
dupa numarul de vizionari a acestui post, de peste 2000 se pare ca este un subiect de interes ... si pentru angajati si pentru angajatori.

Si eu subscriu celor care au precizat clar ca aceasta supraveghere este ilegala daca nu a fost comunicata. Mai mult, consider ca este ilegala si daca este comunicat de catre angajator faptul ca este monitorizat PC. Una este sa aiba un program care ii spune ca am accesat www nu stiu cate minute, programul x alte minute. Dar sa stie unde navighez si ce scriu este complet ilegal, chiar si cu o notificare.
Din aceste motive sunt programe ce iti limiteaza accesul la internet. Dar nu exista programe legale care sa monitorizeze ce scri in emailuri.

Astfel de date personale sunt sensibile, iar pentru a prelucra angajatorul aceste date (repsectiv si pentru a le notifica autoritatii de supraveghere atunci cand se notifica ca asa spune legea) trebuie sa dovedeasca UN INTERES LEGIATIM. Daca ar fi vorba de un servici ce tine de securitate maxima, pericol national daca se sparge sistemul din exterior pe aceste canale, atunci poate ar fi posibil sa fie un motiv justificat. Si nici in acea situatie sa iti citeasca mesajele.

In rest, vorbim de un drept constitutional al persoanei la viata intima si privata care nu poate fi ingradit decat in situatii exceptionale.

La fel si in casul de supravegherea video cand este ILEGAL sa monitorizezi angajatii in birou chiar si cu anuntare. Vezi decizii recente ale autoritatii de supraveghere din domeniu www.dataprotection.ro.

Alte discuții în legătură

Nelamurire monitorizare calculator Marcel_ Marcel_ Buna ziua ! Am o nelmaurire legata de monitorizarea unui calculator. Sunt un administrator de retea la o firma si am o colega la a carui calculator am tot ... (vezi toată discuția)
Monitorizare costel58 costel58 Este legala monitorizarea fara anuntarea salariatului a activitatii la statia de lucru(PC) de la postul de munca? Este legala interventia angajatorului la ... (vezi toată discuția)
Neplata ultimului salariu gaby03 gaby03 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Mi-am dat demisia de la fostul loc de munca pe data de 13 februarie. Am respectat preavizul de 20 zile, am ... (vezi toată discuția)