avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatii proprietari-calcul utilitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatii proprietari-calcul utilitati

Buna ziua,am si eu o problema,cu calculul salariilor la asociatia de proprietari la blocul in care stau.Pe scurt ,in urma decesului presedintelui asociatiei,am constatat ca am de plata 33lei pe luna in loc de 15lei (sumele variaza usor de la o luna la alta) cat am platit pana acum.Mentionez ca in momentul in care am facut contracte individuale la apa si gunoi presedintele decedat m-a pus sa fac o cerere prin care sa solicit asociatiei de proprietari sa calculeze salariile la un nivel mai mic fata de ceilalti locatari care nu au contracte separat la utilitati,ceea ce mi s-a parut corect deoarece serviciile pe care le primesc eu sant mai mici.Mentionez ca blocul este debransat de la caldura si apa calda si ca e acelasi bloc cu aceleasi facturi dar cu alta conducere
As vrea sa stiu daca pot sa platesc ca si pana acum si ce trebui sa fac in conditiile in care la tabel in dreptul apartamentului meu scrie decat 24lei salarii si 9lei lumina pe scara,celelalte rubrici sant cu zero toate

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:40, 14 Decembrie 2013
Cheltuielile salariale se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza (proportional cu suprafata apartamentului), nu in functie de ce utilitati platiti la asociatie sau separat, in conformitate cu HG 1588/2007:
.Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.


Dv. trebuie sa platiti acelasi cuantum al salariilor ca si apartamentele similare cu al dv.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Decembrie 2013
elga50, moderator
Si in plus fata de ce a scris @elga50 mai este si :
HG 1588/2007 Art. 32(3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.

cum s-a putut pana cand s-a schimbat conducerea,a fost ilegal sa inteleg?

este apartament de locuit
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Decembrie 2013
elga50, moderator
gogulet a scris:


presedintele decedat m-a pus sa fac o cerere




1-Greu de crezut ca un presedinte de asociatie decedat mai are interesul si starea de fapt sa desfasoare acte si actiuni in numele asociatiei de proprietari si in interesul membrilor proprietari...
2-Aspectul ca dv ati inteles sa renuntati la furnizarea utilitatilor prin asociatie si ati incheiat contract individual nu constituie temei legal pentru a fi exonerat de la obligatia parti comune
Va revine obligatia sa achitati total suma impusa in lista de intretiere ,care constituie temei legal de eventuala actionare in instanta, in caz de neplata in termenul stabilit
gogulet a scris:

cum s-a putut pana cand s-a schimbat conducerea,a fost ilegal sa inteleg?
Da, s-a procedat arbitrar si nelegal.
Acum, Dumnezeu sa-l odihneasca pe fostul presedinte, a vrut sa faca o fapta buna pentru dv., poate si pentru altii, poate si pentru el....cine stie?
Important este sa stiti ca nu se pot repartiza cheltuielile dupa cum vrea fiecare, ci dupa cum scrie in lege, asa cum vi s-a aratat mai sus, cu atat mai mult cu cat in felul in care se repartiza in trecut unii erau favorizati, alti erau pagubiti.
Cum s-ar zice lua de la ceilalti si va dadea dv. Nu se face asa ceva!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii pentru administrator si presedinte ofeliaflorina ofeliaflorina Pentru un spatiu care din constructie are intrare separata si alta destinatie decat aceea de locuinta,cu contracte separate pentru utilitati este obligatorie ... (vezi toată discuția)
Separare / infiintare asociatie de propietari - refuzul furnizorilor de a da avizul necesar prof_cosmin prof_cosmin Solicit ajutorul vostru intr-o problematica discutata mai putin sau chiar deloc. Sunt propietarul unui apartament din sectorul 5 al Capitalei, intr-un bloc ... (vezi toată discuția)
Acces la actele asociatiei popnic popnic am cerut printr-o adresa scrisa sa mi se arate un numar de acte de la asociatie, si anume: - Registru - jurnal - Registru – inventar - Registru de ... (vezi toată discuția)