avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitare termica pe o proprietate privata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitare termica pe o proprietate privata

Buna ziua!

Va rog o clarificare pentru urmatoarea situatie:

1. Reabilitare termica aprobata in AG;
2. Se executa reabilitarea in spatiile comune ale condominiului;
3. Se cere executarea reabilitarii si in boxele din subsol (tavan) pe motiv ca proprietarilor de la parter le este influentat confortul din cauza temperaturii subsolului... boxele sunt proprietate privata.

Problema este ca administratorul asociatiei ameninta proprietarii care nu au fost de acord sa permita accesul in boxe.

Dupa parerea mea, dat fiind situatia boxelor, nimeni nu poate obliga pe nimeni sa permita accesul pe o proprietate privata cu atat mai mult sa execute orice pe aceea proprietate bineinteles cu exceptia celor prevazute de lege.

Intrebarea mea este:

Exista vreo prevedere speciala care sa oblige un proprietar (in speta cazul de mai sus) sa accepte accesul si lucrarea in boxa lui?

Multumesc!
Daca adunarea generala a dispus executarea modernizarii si eficientizarii energetice a imobilului de locuit in comun ,toti proprietarii au obligatia sa respecte hotararea
Iata ce prevede norma care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
L nr 230/2007 ART. 14
Proprietarul este obligat să menţină proprietatea sa individuală, apartament sau
spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, în stare bună, pe propria cheltuială.
Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună
sau individuală a celorlalţi proprietari din condominiu.
ART. 15
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în
apartamentul sau în spaţiul său al unui delegat al asociaţiei, atunci când este necesar
să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună,
la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie
cazurile de urgenţă, când accesul se poate face fără preaviz.
ART. 16
(1) Proprietarii sunt obligaţi să ia măsuri pentru consolidarea sau modernizarea
clădirii, pentru reabilitarea termică şi eficienţa energetică, potrivit prevederilor
legale.
Indiferent de natura intervenţiilor, se va avea în vedere menţinerea aspectului
armonios şi unitar al întregii clădiri.
(2) În clădirile afectate de seisme, proprietarii au obligaţia de a lua de urgenţă
măsuri pentru consolidare, cu sprijinul autorităţii publice locale sau centrale.
ART. 17
Dacă proprietarul unui apartament ori spaţiu sau oricare altă persoană care
acţionează în numele său provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comună sau unui
alt apartament ori spaţiu, respectivul proprietar sau respectiva persoană are obligaţia
să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparaţii.
ART. 18
În cazurile în care în clădirile de locuinţe unul dintre proprietari sau chiriaşi
împiedică, cu bună-ştiinţă şi sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit,
creând prejudicii celorlalţi proprietari ori chiriaşi, după caz, proprietarii sau
reprezentantul legal al acestora pot solicita instanţei să hotărască măsurile pentru
folosirea normală a clădirii, precum şi plata daunelor.
Legea 230/2007 Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Nici un proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.
(2) In cladirile afectate de seisme, proprietarii au obligatia de a lua de urgenta masuri pentru consolidare, cu sprijinul autoritatii publice locale sau centrale.
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.


Dar sunteti sigur ca boxele nu sunt construite pe proprietatea comuna??
Ma cam mira sa fie boxe din constructia blocului, am vazut cazuri dar rare.
RaDracones a scris:
Problema este ca administratorul asociatiei ameninta proprietarii care nu au fost de acord sa permita accesul in boxe.

Undeva e o confuzie. Administratorul este angajatul asociatiei si indeplineste atributiunile stabilite de proprietari prin reprezentantii lor in comitetul executiv.
Cum sa ma ameninte pe mine ca angajator, salariatul meu si sa ma ameninte sa-i permit sa execute o lucrare pe care eu nu i-am cerut-o, nu i-am trasat aceasta sarcina...!?
Poate va ameninta altcineva.

Situatia mi-a fost prezentata de doi pensionari si incecand sa-i lamuresc am ramas un pic in dubii dat fiind cazul... as spune... particular.

Pentru ynocentta: cu respect,
ART.15 se refera strict la:
"atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună"

Boxa este proprietate privata, nu este spatiu comun si nici nu contine instalatii.

ART.16 - nu este cazul, reabilitarea s-a efectuat, nimeni nu s-a opus... si atentie (parerea mea) vorbim de spatii comune!!!
ART.17 si 18 - nu le vad relevanta in aceasta speta.

Pentru thran:
Primul lucru pe care l-am facut a fost sa verific - SIGUR 100% boxa este o proprietate trecuta ca atare in Cartea Funciara.
SI DA, in cazuri mai rare, s-au construit blocuri care au la subsol boxe special amenajate. Eu unul locuiesc intr-un bloc care are asemenea boxe si in afara de cazul prezentat mai stiu cateva.
Poate ca din aceasta cauza apare si confuzia. Reabilitarea se face pe spatiile comune. Nu cred ca poti obliga pe cineva sa-si puna izolatie in casa daca nu vrea.

Pentru Adriantot:
Presedintele este total in afara subiectului... cred ca doar semneaza :(. Comitet Executiv exista doar pe hartie :O.
Pe de alta parte se pare ca Adminstratorul este cel care face legea, iar din scurta discutie avuta cu acesta imi face impresia ca nu sta nici el bine la capitolul Legislatie Asociatii din moment ce in 5 minute de discutii a scos cateva perle gen: "vom aplica impotriva lor legislatia condominiului" #-o eu unul nu am inteles ce vrea sa spuna si nici nu a vrut sa explice. :-/

Una peste alta, pensionarii cu pricina sunt speriati. Am inteles ca de vreo cateva luni sistematic sunt amenintati de administrator cu procese si amenzi. S-au trezit la usa (acum 10 zile) inclusiv cu lucratori ai firmei de constructii care a executat lucrarea, cu acelasi gen de amenintari.

Am intrebat pentru ca am vrut sa fiu sigur. Eu continui sa cred ca totul e doar o mascarada, in fapt boxa fiind proprietate, chiar daca are un tavan comun, nu face cazul reabilitarii.
ART.17 si 18 - nu le vad relevanta in aceasta speta.


Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.


Cum nu vedeti relevanta Art 17 si 18, daca boxele respective nu sunt incalzite atunci apartamentele de la parter vor avea podeaua rece, daca se izoleaza teperatura din respectivele apartamente va creste, nu cred ca este asa mare problema izolarea tavanului unei boxe, nu cred ca are ceva depozitat pe tavan ca sa trebuiasca mutat.
Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2013
ContSters241232, utilizator

Alte discuții în legătură

Izolare apartament prin beci talossmn talossmn Buna seara, supun atentiei dv. urmatorul caz: vecinul de la unul dintre apartam.de la parterul blocului in care locuiesc, doreste sa- si izoleze apartam. ... (vezi toată discuția)
Izolare termica subsol bloc edyeduardo2004 edyeduardo2004 de 3 ani furnizorul de caldura a sistat pt ca asociatia n-a platit partile comune, am fost nevoit sa montez centrala, locuind la parter a inceput sa apara ... (vezi toată discuția)
Probleme boxa subsol laurentiu1111 laurentiu1111 Buna ziua,locuiesc intr-un apartament la parterul unui bloc si iarna pardoseala este foarte rece. anul aceste blocul a fost reabilitat termic numai ca un vecin ... (vezi toată discuția)