avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire concubina??
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire concubina??

Salut am o nelamurire. Daca am trait in concubinaj cu o doamna vreo zece ani am si un copil de la ea, dupa care m-am despartit de ea. Am cunoscut o alta femeie cu care am trait 4 ani in concubinaj si inca 4 ani casatorit legitim si alt copil. Intrebarea ar fii : Dupa decesul meu prima concubina are dreptul la bunurile mele sau a firmei mele obtinute in anii cand am trait cu ea ? Toate astea fara testamente sau alte partaje in timpul vietii? Mai scurt : concubina are drepturi din bunurile mele ?
Cel mai recent răspuns: raduonline , utilizator 22:37, 8 Aprilie 2009
Daca cere partajarea nu ar opera termenul de prescriptie.
Depinde cum isi formuleaza actiunea ea sau avocatul ei.

avocat Claudiu Lascoschi
Deci va multumesc inca odata pt raspunsuri. m-am lamurit cu prima concubina, mai am o intrebare : al doilea femeie cu care m-am casatorit dupa patru ani de concubinaj primeste parte din bunurile mele personale? sau din bunurile societatii mele unde sunt asociat unic? toate obtinute inainte de casatorie. ( o parte din aceste bunuri au fost platite in timpul concubinajului ca sotia mea) Mersi...
Din bunurile personale ( adica proprietatea dvs) discutia e la fel.
Din bunurile firmei nu poate primi nimic.Aceastea se afla in patrimoniul societatii si nu al dvs personal.

avocat Claudiu Lascoschi
Sotia supravietuitoare are o cota de 1/4 din masa succesorala .Masa succesorala este compusa din bunurile defunctului ramase in urma decesului sau .Bunurile imobile si mobile , daca sunt dobandite anterior casatoriei , sunt bunuri proprii ale defunctului , chiar daca au fost achitate in timpul concubinsjului sau casatoriei .Daca sotia a participat la achitarea ratelor pentru aceste bunuri in timpul concubinajului sau casatoriei nu are drept de proprietate asupra acestora in cota prezumata de 1/2 ci doar un drept de creanta asupra unor sume de bani , ce concretizeaza participarea sa .Asa cum v-au explicat colegii mei , pentru perioada concubinajului , probatiunea este dificila , insa practica judiciara statueaza admisibilitatea acestui tip de actiuni .Cu privire la termenul de prescriptie generala , este discutabil .
raduonline a scris:

Deci va multumesc inca odata pt raspunsuri. m-am lamurit cu prima concubina, mai am o intrebare : al doilea femeie cu care m-am casatorit dupa patru ani de concubinaj primeste parte din bunurile mele personale? sau din bunurile societatii mele unde sunt asociat unic? toate obtinute inainte de casatorie. ( o parte din aceste bunuri au fost platite in timpul concubinajului ca sotia mea) Mersi...


Intrun mesaj anterior acestuia ati afirmat ca ati postat intrebarea in numele tatalui dumneavoastra decedat recent.
Nu inteleg cum ati revenit sa spuneti, din nou, in numele tatalui dumneavoastra "societatea MEA unde SUNT asociat unic"?
Sesizati un notar cu privire la deschiderea procedurii succesorale notariale de pe urma defunctului dumnevaoastra tata. Se va intocmi un certificat de mostenitor, cu mentiunea asupra tuturor mostenitorilor, asupra bunurilor succesorale si asupra cotelor de mostenire ale fiecaruia.
Ce se va intampla cu societatea ati putea sti daca veti consulta actul constitutiv al acesteia. Probabil ca, in locul asociatului unic, participarea la beneficii si pierderi va reveni mostenitorilor proportional cu cotele de mostenire. Consultati actele societatii. Cu privire la bunuri, daca acestea sunt in acte ale societatii, ale societatii raman. Situatia asociatului unic, inlocuit de mostenitori este o cu totul alta problema.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2009
Cabinet de Avocat Larisa ªomfãlean, Avocat

Alte discuții în legătură

Mostenire nagykari nagykari Buna ziua, tata a trait 11 ani cu o concubina care a decedat anul trecut, in decursul acestor 11 ani tata a cumparat un apartament -din sursele lui financiare ... (vezi toată discuția)
Concubinaj claudia123 claudia123 Are vreun drept concubina dupa moartea concubinului? (vezi toată discuția)
Bun obtinut din mostenire- are sau nu dreptul la acest bun sotul/sotia? lumyclau lumyclau Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie. Bunica mea din partea tatalui a avut cumparat un loc de veci. Cand a murit tata a devenit ... (vezi toată discuția)