avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lncetare drept folosinta contract inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lncetare drept folosinta contract inchiriere

Am inchiriat un apartament in 2011 inainte de 1.10 pe vechea lege 114/1996, pe o perioada de 3 ani. Contractul a fost redactat de agentie, se arata ca “proprietarul poate rezilia .. in caz de neplata chiriei.. Pentru orice litigii partile se vor adresa instantei de judecata”.
Chiriasul nu a platit chiria de mai multe luni, l-am notificat ca daca nu plateste restantele consider contractul reziliat si ii cer sa elibereze apartamentul. Termenul a trecut si tot nu a platit.
Vechiul cod civil la art.1021 si legea 114/1996 la art.24 impun ca pentru rezilierea contractului sa ma adresez instantei si ca numai prin hotarire a instantei poate fi desfiintat/reziliat contractul.
Intrebarea mea este urmatoarea: pana la solutionarea cererii mele de reziliere a contractului de catre instanta, chiriasul notificat mai are sau nu dreptul de a folosi locuinta? Mai detine sau nu un titlu valabil?
Intreb deoarece as vrea sa il evacuez pe noua procedura speciala de la art.1033 C.pr.civ., dar pentru ca cererea sa fie admisibila am inteles ca este necesar ca el sa nu mai aiba dreptul de a locui in apartament.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 23:21, 17 Decembrie 2013
~ Conținut șters la cerere ~
Se poate aplica 1033 CPC.
[...] când dreptul locatarului de a folosi un imobil s-a stins ca urmare a încetării locaţiunii prin expirarea termenului, prin acţiunea locatorului, prin neplata chiriei [...]


REspectati insa termenele de notificare. Prin executor.
Nu sint pe noul cod civil, ci pe vechiul si pe legea veche a locuintei 114/1996
Contractul nu se desfiiinteza de drept prin neplata chiriei (nu am clauza de tip pact comisoriu grad 3 sau 4, am studiat intre timp problema), ci trebuie sa ma adresez instantei pentru a obtine desfiintarea/rezilierea.
Întrebarea era daca pana la hotarirea instantei mai are sau nu chiriasul drept de ocupare, in functie de aceasta este sau nu admisibila cererea pe art.1033 c.pr.civ.
Intelesesem altceva de la dv. din primul mesaj. Trebuie vazut contractul.

Daca nu exista un asemenea pact, exista dispozitii in L 114, dar termenele sunt lungi. Oricum e discutabil daca ele trebuia respectate si in cazul existentei unui pact comisoriu.
Proprietarul poate rezilia la cerere contractul la minim 3 luni de neplata a chiriei, cu notificare de 60 de zile. Asta inseamna 5 luni neplatite la data la care, pe 1033 puteti solicita in instanta evacuarea.
Ce ati facut pana acum ca sa reziliati, eu nu stiu, asa incat nu stiu ce drept are inca acel chirias.

SAU incercati procedura obisnuita, desi nu cred sa dureze mai putin...

Anterior ma refeream la termenele din procedura civila, notificare, 30 de zile...

Revazand L 114 si Codul de procedura civila, cred ca e de dezbatut admisibilitatea pe 1033, adica nu stiu daca e inadmisibila au ba, e o lipsa de coordonare a legilor sau mai trebuie sa studiez punerea in aplicare putin.
Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2013
Liliana Gradinaru, Avocat
Eu pana acum l-am notificat sa plateasca restantele (mai mult de 3 luni) in 30 de zile, altfel contractul il consider reziliat si daca nu elibereaza voi cere evacuarea prin instanta.
Termenul a trecut. Daca imi puteti indica unde este prevazut termenul de 60 de zile pe legea veche?
Problema pe care mi-o pun, din perspectiva admisibilitatii pe 1033, este care din urmatoarele doua ipoteze este cea corecta:
1. prin faptul ca l-am notificat pe chirias, contractul este reziliat si el nu mai are drept de folosinta din momentul expirarii termenului de 30 de zile
sau
2. dreptul lui de folosinta (titlul in sine) va inceta abia dupa pronuntarea instantei.

Intr-adevar citind art.1033 c.pr.civ. se pare ca are aplicatie mai mult pentru contractele incheiate dupa noul cod.

Alte discuții în legătură

Reziliere contract inchiriere eugen82 eugen82 Pentru un contract de inchiriere a unei locuinte semnat pe legea 114/1996, inainte de noul cod civil, pot sa cer rezilierea pentru neplata chiriei de catre ... (vezi toată discuția)
Cerere evacuare chirias pentru neplata chiriei adriannn adriannn Buna ziua. Daca printr-o actiune in evacuare a chiriasului solicit numai evacuarea acestuia nu si plata facturilor restante, atunci taxa de timbru este de 10 ... (vezi toată discuția)
Evacuare michirto michirto as vrea sa stiu in cazul in care chiriasii nu au platit chiria de 5 luni si nu au contract decat cu un delegat al propietarului facut la o agentie imobiliara ... (vezi toată discuția)