avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1111 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara la divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara la divort

as vrea sa stiu daca pensia alimentara se acorda din momentul in care tatal a cerut divortul,sunt 9 luni de cand a depus actele si nu mai sta cu noi,timp in care nu am avut pensie,sau trebuie sa cer eu prin ordonanta prezidentiala sa mi se acorde dar nu mai beneficiez de cea din lunile trecute daca o introduc acum.ea intra dupa solutionarea divortului finala sau cum?ca nu am din ce lua mancare la copil.
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 12:53, 19 Decembrie 2013
Daca asteptati sa se judece divortul, pensia va fi acordata incepand cu data introducerii cererii de chemare in judecata.
Pana la finalizarea divortului, depuneti o actiune separata, ce se numeste ordonanta presedintiala, prin care solicitati olbigarea paratului la plata pensiei alimentare catre copil. Invederati instantei faptul ca aveti pe rol procesul de divort, si faptul ca tatal nu locuieste cu dv si nu contribuie financiar la cresterea copilului. Cererea se va judeca mai repede decat cea de divort. Pensia va fi acordata cu data introducerii ordonantei si va produce efecte pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de divort.
Daca veti avea aceasta hotarare, cand se va pronunta divortul judecatoria il va obliga pe tata la plata pensiei incepand cu data pronuntarii hotararii, nu cu data introducerii cererii de chemare in judecata.

Numai ca, in oricare dintre cereri, va trebui sa indicati instantei si locul de munca al paratului. Daca paratul are loc de munca, instanta va solicita relatii de acolo privind veniturile sale. Este bine ca in cerere sa solicitati si infiintarea popririi pe salariu, ca sa nu stati la mama tatalui, sau sa mai apelati pe la executori (alti bani, alta distractie).
Daca tatal nu are loc de munca, pensia de intretinere va fi raportata la venitul minim pe economie, unele instante iau in calcul venitul minim brut, altele pe cel net, veti avea o pensie undeva la 150 - 200 lei, daca aveti doar un copil.
Problema va fi cum veti reusi efectiv sa intrati in poseisa banilor. Din ce spuneti, nici acum nu va da bani de buna voie. In lipsa unui loc de munca, nu veti putea sa cereti poprirea, iar daca nu are nici bunuri care sa poata fi executate silit, degeaba aveti hotararea daca efectiv nu aveti ce executa. Veti cheltui bani pe executor.
Ati mai putea sa-i faceti plangere penala, dar nici asta nu va garanteaza plata pensiei. Daca nu plateste pentru ca nu are de unde, nu va pati nimic.

Insistati sa plateasca de buna voie. Sau propuneti-i varianta sa va ocupati alternativ de copil, adica sa i-l dati si lui.
Ultima modificare: Joi, 19 Decembrie 2013
m_ella2005, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intretinere minor ivanflorentina50 ivanflorentina50 cum pot sa obtin si eu sau sa formulez o cerere de ordonanta presedentiala pentru a obliga la plata intretinerii unui minor (vezi toată discuția)
Litispendenta sau suspendare? dandanaua dandanaua Sotul introduce actiune pentru obligarea sotiei care a parasit domiciliul conjugal la pensie de intretinere pentru minor.Intre timp, sotia introduce actiune de ... (vezi toată discuția)
Netemeinicie sau prematuritate actiune? dandanaua dandanaua Cu două săptămâni înainte de a introduce eu actiunea de divort prin care solicit si incredintarea minorei mie si obligarea pârâtului la pensie de ... (vezi toată discuția)