smeagull a scris:
va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
ma bucur ca cineva vede lucrurile in acelasi fel ca si mine si ca nu sunt sigurul care si-a pus aceasta problema.
nici eu, oricat am intors-o, nu vad o rezolvare pe "reale".
culmea, notarul la care am fost sa intrebam, n-a avut nimic impotriva sa instituie o astfel de servitute.
m-am gandit atunci ca poate, de fapt, consideram costructia ca fiind "loc infundat", si nu terenul de sub ea.
caz in care, cand se va narui constructia, voi ramane cu o servitute de trecere catre .... "nicaieri", fix in mijlocul terenului meu... si atunci sa vezi ce probleme vor avea mostenitori mei sa o sterga din CF.
in plus, in cazul instituirii servitutii, trebuie individualizata exact suprafata de teren afectata, ori, terenul fiind destul de mare, poate maine vreau sa construiesc ceva tocmai pe drumul de azi, si sa schimb calea de acces. ori, daca voi institui servitute, imi creez niste batai de cap in plus.
si, culmea, parca nici dreptul de folosinta instituit separat (ca dr. de uz), nu imi place foarte tare - este mult prea apropiat de dr. de proprietate sau de uzufruct, si, in fapt, eu si X folosim acelasi drum de acces. dupa instituirea folosintei, voi ramane cu ..."nuda proprietate" a drumului catre casa mea...:(
insa tot e mai bine decat o servitute.
Nu intrebati de servitute in faoarea proprietarului constructiei? Haideti sa ne lamurim. Aveti 2 terenuri A si B. Pe terenul A aveti drept de servitute pentru constructia C, al carei proprietar este o alta persoana. Veti servitute pentru A asupra B? Sau pentru C asupra B? Nu am reusit sa inteleg mare lucru.
Domhul Ovi_Dragomir are evident dreptate cand spune ca nu se poate institui servitute In favoarea fondului A asupra fondului B, pentru ca au acelasi proprietar. Ceea ce nu inteleg, in cazul in care veti sa puneti servitute asupra lui B pentru A, care este interesul dumneavoastra? Finalitatea servitutii este ca proprietarul fondului dominant sa poata avea acces la drum prin lotul aservit fara ca proprietarul fondului aservit sa se poata opune. Nu este cazul daca ambele terenuri au acelasi proprietar. daca insa vorbim despre o servitute in favoarea constructiei, este o cu totul alta problema. O astfel de servitute este perfect legala.