avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... un proprietar al terenului. altul al constructiei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

un proprietar al terenului. altul al constructiei

Salut, am si eu o speta.
O societate X cumpara niste constructii (hale si depozite) pe un teren care la momentul incheierii contractului era proprietatea statului.Ulterior o fosta societate de stat, dobandeste dr. de proprietate asupra terenului pe HG 834/1991.Acum ii opreste societatatii X dreptul de a trece la cladirile sale, cerandu-i o chirie enorma.
S-ar putea introduce o actiune in anularea certificatului de obtinere a dr. de proprietate de catre respectiva societate de stat.
Se aplica regula ca fondul dominand urmeaza fondul aservit?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: bortosc , utilizator 07:23, 26 Septembrie 2006
...trebuie sa ne spuneti cine a vindut soc x constructiile...pentru ca vinzatorul avind un drept de folosinta asupra terenului trebuia sa-l cedeze o data cu dreptul de proprietate asupra constructiilor...
Dat fiind faptul ca societatea X a cumparat doar constructiile, mai mult ca sigur s-a grevat in sarcina terenului un drept de superficie, cel tarziu in momentul vanzarii (in cazul in care acel drept nu exista anterior).

In acest caz, bunul principal sunt constructiile iar bunul accesoriu este dreptul de superficie. Cu alte cuvinte, bunul accesoriu urmeaza soarta bunului principal in sensul ca proprietarul constructiilor va fi in totdeauna si beneficiarul dreptului de superficie.

In conditiile aratate, proprietarul terenului are obligatia legala de a permite accesul proprietarului constructiilor.

O cerere de anulare a titlului de proprietate asupra terenului nu va avea niciun temei juridic. Totusi, societatea X se poate adresa instantei pentru a i se recunoaste dreptul de trecere.

Fondul aservit NU urmeaza soarta fondului dominant pentru ca acesti doi termeni opereaza in materia servitutilor iar prin definitie, o servitute este un drept pe care proprietarului unui fond il are asupra altui fond, cu conditia ca cel de-al doilea fond sa fie in proprietatea altei persoane.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute si superficie - inscriere in cf smeagull smeagull Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: pentru un imobil in constructie, am stabilit cu compania furnizoare de energie electrica ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere cu sau fara despagubiri _adi_ _adi_ Bunicul a detinut o parcela de teren de 6000m inainte de 1990. A vandut 1000m in 1991 ( casa si terenul de langa casa) S-a facut in asa fel schita terenului ... (vezi toată discuția)
,,libera de sarcini" catatohanean catatohanean Buna ziua.Cine poate sa ma ajute si sa-mi explice termenul juridic ,,libera de sarcini\'\'. Multumesc. (vezi toată discuția)