Buna, vin si eu cu unele intrebari, fiind vorba de o prelungire pensie alimentara:
1.Daca copilul e inca minor si implineste abia peste 2 luni varsta majoratului, acesta poate introduce actiune? reprezentat de avocat?
2.Sentinta divortului trebuie depusa la dosarul instantei in copie legalizata la notar? trebuie legalizat si certifcatul de nastere?
3.Daca se cere si majorarea pensiei, se timbreaza odata pentru prelungirea acestuia si odata pentru majorare? deci 20 x 2 = 40 ron?
4.Daca nu se cunosc date despre parat, locul de munca al acestuia si venit, se poate cere 1/4 din salariul minim pe economie, nu? dar asta inseamna ca este vorba de majorare, deci se timbreaza.
5.Dupa terminarea liceului, la inceperea facultatii va fi nevoie de o noua actiune in instanta? sau se poate cere acum ca aceasta pensie alimentara de intretinere sa fie stabilita pana la varsta de 25 ani? Totusi exista o perioada "tampon", ca sa-i zic asa, intre terminarea liceului si inceperea facultatii de vreo 3-4 luni, cum se procedeaza atunci?
Se cere doar prelungirea pensiei alimentare. Prelungire ce va avea loc dupa implinirea varstei de 18 ani, peste 2 luni. Pentru acest lucru se va timbra cu 20 ron.
Daca s-ar dori si marirea acesteia, atunci s-ar mai timbra cu inca 20 de ron, deci in total 40 ron. Asta am inteles eu si cred ca am inteles bine.
Inca o intrebare, e nevoie cumva de indeplinirea procedurii de informare asupra medierii inainte de a introduce cererea aceasta de prelungire la instante?
Multumesc.
In acest moment, dv puteti solicita doar majoarea pensiei alimentare, copilul fiind minor. Cand va deveni major, acesta va promova o noua actiune de stabilire pensie alimentara major.
Inca o intrebare, e nevoie cumva de indeplinirea procedurii de informare asupra medierii inainte de a introduce cererea aceasta de prelungire in instanta?
Daca introduc cererea imi va fi respinsa?
Multumesc anticipat.
Sanctiunea inadmisbilitatii cererilor de chemare in judecata ale justitiabililor care nu fac dovada informarii privind sedinta de informare este in vigoare la 1 august 2013.
Conform art. 2 alin. 1 indice 3 din forma noii legi a medierii, “efectuarea procedurii de informare asupra avantajelor medierii poate fi realizata de catre judecator, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz in care aceasta se atesta in scris”.
De asemenea, noile dispozitii reitereaza gratuitatea sedintelor de mediere si a eliberarii actelor doveditoare informarii.
“Serviciile prestate sunt gratuite, neputandu-se percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita”, se prevede in art. 2 alin. 1 indice 4.
Deci conform art.60 ind.1 lit.b) în materia dreptului familiei, în situaţiile prevăzute la art. 64; din lg.192/2006 si art.64 alin.1 e) contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor; trebuie efectuata sedinta de informare.
Aceasta sedinta de informare poate fi efectuata tot de avocatul care initiaza mai apoi si actiunea in instanta? concret, in practica cum e?