avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de reparatii

Buna seara, am o nelamurire in legatura cu fondul de reparatii, mi-am cumparat un apartament si administratorul ia dat fondul de reparatii si cel de rulment vechiului proprietar iar acum imi cere banii mie, din cate m-am interesat eu doar fondul de rulment trebuie sa-l dau este adevarat ca la schimbarea de proprietar se restituie si fondul de reparatii?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: eugarizn , utilizator 18:14, 23 Decembrie 2013
Administratorul a procedat gresit cu fondul de reparatii. Acesta nu se inapoiaza proprietarului atunci cand vinde apartamentul.

In legea 230/2007 si HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii nu scrie explicit lucrul acesta, dar faptul ca se specifica numai despre fondul de rulment in ce conditii se inapoiaza proprietarului este clar ca fondul de reparatii se colecteaza si se cheltuieste pentru lucrari de intretinere, reparatii si modernizari ale proprietatii comune, fara o delimitare stricta in timp.



Iata ce prevede
HG nr 1588/2007 ART. 24
(1) În scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari
stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de
rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel încât sa poata acoperi
cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea
cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea
cheltuielilor lunare înregistrate de asociatia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii
cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar în cazurile asociatiilor de
proprietari nou-înfiintate, prin constatarea si însusirea experientei în domeniu a unor
asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui
proprietar, potrivit hotarârii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reîntregirea
fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru
încasarea fondului de rulment, casierul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta
personalizata separata.
(3) În situatiile în care, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul, chiriasul se
obliga sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieste, acesta
va participa si la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment încasat se poate restitui în situatiile de schimbare a domiciliului
sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau
a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si în situatiile în care cheltuielile
lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.
(5) Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partilor de
constructii/instalatii aflate în proprietate comuna, fond cu perioada de folosire limitata, care va fi depus în contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decât cu acordul
adunarii generale a asociatiei de proprietari, în conformitate cu bugetul de venituri si
cheltuieli.

Concret fondul de rulment se poate restitui titularului fondului in situatiile in care acesta pierde calitatea de proprietar,instraineaza apartamentul
Mai exista practica ca fondul de rulment sa nu se restituie partile la tranzactie convenind ca din valoarea acestuia urmand a se retine eventual cota intretinere luna urmatoare instrainarii bunului imobil,cota ce revine de plata in sarcina vanzatorului-daca acesta nu achita in avans suma
Fondul de reparatii nu se restituie deponentului,acesta ramanand in fondul de reparatii al asociatiei de proprietari
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Decembrie 2013
ynocentta, utilizator
Multumesc frumos!
Fostul proprietar avea dreptul sa solicite returnarea fondului de rulment asa cum s-a atatat mai sus, ori sa solicite compensarea ultimelor debite din acesta sau chiar sa-l lase cumparatorului daca asa s-a inteles in scris cu acesta. In cazul dumneavoastra ati avut vreo intelegere de acest fel cu cel ce a vandut?
Fondul de reparatii, de regula nu se retrage de fostul proprietar, dar pot fi si exceptii ca de exemplu un avans achitat in 2012-2013 pentru reabilitarea termica ce se va face in 2015, situatie in care acest fond nu a fost folosit, nu s-au demarat lucrarile s.a.m.d. Este posibil ca in asemenea situatii sa nu se mai faca reabilitarea si atunci toti proprieatrii pot hotari sa-si retraga banii depusi.
Iar daca discutam de un fond de reparatii obisnuit, acesta se hotaraste in adunarea generala anuala si ar trebui folosit in acel an fara a avea de unde sa i se returneze cuiva sumele depuse pentru ca s-au cheltuit ori sunt in curs de a se cheltui pentru lucrari facute sau in curs.
Iar noul proprietar are obligatia de a depune la asociatie fondul de reparatii, atunci cand este necesar sa se faca reparatii, pana la viitoarea adunare generala si apoi sa contribuie cu fondul de reparatii stabilit in adunarea generala asa cum contribuie si ceilalti proprietari.
Adica intre plecarea fostului proprietar si viitoarea adunare generala, pot fi necesari bani in fondul de reparatii si acestia vor fi solicitati de la cei care nu au fond ori care au fond insuficient, indiferent ca sunt vechi sau proapeti proprietari.
Eu sunt deacord sa-i dau fondul de rulment, ca asa am mai citit ca se restitue doar fodul de rulment nu si fondul de reparatii.

Alte discuții în legătură

Restituire fond de rulment si reparatii la vanzare apartament ADIC1469 ADIC1469 Buna ziua, Dupa vanzarea apartamentului asociatia de proprietari nu este obligata sa-mi restituie fondul de reparatii si fondul de rulment? Administratia ... (vezi toată discuția)
Restituirea fondului de reparații la vânzarea apartamentului realplayer realplayer Bună ziua, recent am cumpărat un apartament , iar când am mers să mă înregistrez la asociația de proprietari, administratorul mi-a spus că trebuie să ... (vezi toată discuția)
Revin cu inca o intrebare bitzic22 bitzic22 daca un locatar nu plateste fondul de reparatii nu poate vinde apartamentul? (vezi toată discuția)