Din ciclul "somnul proletariatului naste monstrii"
Noua noastra conducere a demarat un plan de avarie, ce are drept scop salvarea firmei. Personal nu dau doi bani pe strategia lor, pentru ca aceasta nu implica o mai mare agresivitate pe piata ci doar masuri interne B-)
Pana acum nu am vazut decat trei masuri luate pentru redresare:
- eliminarea bonurilor de masa (neoficial);
- trimiterea in somaj a unei parti din personal; si:
- reducerea salariului cu 10-30%, functie de venit.
Problema cea mai arzatoare a fi cei 30% (sigur o sa intru in acea categorie) pentru ca astazi (7-04-2009) am fost instiintati de ea, si ca are aplicabilitate incepand cu 1-03-2009.
Nu am semnat nimic (nici macar nu auzisem de aceasta masura pana azi) dar am inteles ca s-au facut deja operarile in cartea de munca.
Intrebarea e simpla: este legal ce au facut? Adica pot aplica retroactiv aceasta masura?
Nu pot sa aplice retroactiv, orice modificare de salariu se face prin act aditional, cu instiintarea angajatului cu 15 zile inainte de aplicare si bineinteles, cu acordul acestuia ( semneaza ambele parti pe actul aditional)
Nu pot sa aplice retroactiv, orice modificare de salariu se face prin act aditional, cu instiintarea angajatului cu 15 zile inainte de aplicare si bineinteles, cu acordul acestuia ( semneaza ambele parti pe actul aditional)
Multumesc pentru raspuns. :)
Maine declar razboi :strong: Mi-ar fi de folos si articolul de lege in care este stipulat acest aspect, pentru ca batutul obrazului nu o sa prea aibe efect.
Sigur ca da:
Codul Muncii art. 41 prevede ca:
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă; e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
Iar art. 17 din acelasi act normativ prevede ca:
(4) Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (2) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 15 zile de la data încunoştinţării în scris a salariatului, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare rezultă ca posibilă din lege sau din contractul colectiv de muncă aplicabil.
(41) La negocierea, încheierea sau modificarea contractului individual de muncă, oricare dintre părţi poate fi asistată de terţi, conform propriei opţiuni, cu respectarea prevederilor alin. (5).