avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate contesta contractul de vanzare-cumparare cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate contesta contractul de vanzare-cumparare cu uzufruct viager ?

Buna seara,

Asdori sa-mi raspundeti la cateva intrebari
1. Se poate contesta un act de vanzare cumparare cu uzufruct viager, facut intre
mama si doi din cei trei fii, contestatia venind din partea celui de-al treilea fiu?
2. Cand a facut acest contract i-a trebuit vreun act medical la notar?... ea avand 75 ani.
3. Notarul nu a intrebat-o daca mai sunt si alti mostenitori (co-proprietari) in afara de cei doi fii ? Iar daca au mintit (probabil ca au dat si o declaratie in acest sens) cum poate fi scoasa la iveala aceasta minciuna
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 09:23, 31 Decembrie 2013
@german alex, nu e un contract de intretinere.. mai lasati aparatul ala de filmat !
@calingafcon, mama a vandut sigur numai ce avea, adica 5/8 si nu era necesar ca pt asta sa fiti instiintat. mama nu avea nevoie nici de certificat, daca notarul a apreciat ca e capabila, a incheiat actul, legal.
Pt ca si-a rezervat uzufruct, aveti sanse sa dovediti ca a fost vb de o donatie deghizata si sa culegeti rezerva dupa mama care e de jumatate din cat ati fi mostenit legal.
Cel de-al treilea fiu nu are ce sa conteste! Mama celor trei fii a vandut o proprietate fiind in depline facultati mintale chiar daca avea 75 de ani la momentul tranzactiei imobiliare. Ramane posibilitatea de contestare cu conditia de a demonstra instantei ca vanzatoarea nu era in deplinatatea facultatilor la momentul semnarii actului de vanzare-cumparare...
OK, am inteles dar la un moment dat imi spuneti ca " după decesul mamei veți putea ataca acea vânzare doar dacă vă este încălcată rezerva succesorală "......pai imi e, sau nu incalcata rezerva succesorala....trebuie sa deschid proces ca sa aflu ?.....lamuriti-ma va rog
Rezerva succesorala se raporteaza la valoarea totalitatii bunurilor aflate in patrimoniul mamei la data decesului, patrimoniu care va reprezenta masa succesorala.

Abia atunci se poate vedea daca prin actele facute in timpul vietii v-a fost sau nu incalcata rezerva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act vanzare cumparare daniela 58 daniela 58 buna seara.am si eu o problema,daca puteti sa ma ajutati.suntem 4 frati.tatal meu a decedat.toti am renuntat la mostenire,mama ramanand unica mostenitoare ... (vezi toată discuția)
Donatie calin felicia calin felicia Parintii mei au divortat.La decesul tatalui sora mea a luat toata partea tatalui meu, care depaseste ca valoare partea care mi se cuvine mie din donatia ... (vezi toată discuția)
Act de vinzare-cumparare coca1955 coca1955 se poate ataca de frate actul de vinzare incheiat intre sora lui si mama acestuia decedata? este contract de vinzare cumparare cu uzufruct viager deoarece ... (vezi toată discuția)