avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Posibil caz de abuz de incredere?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Posibil caz de abuz de incredere?

Se considera urmatoarea speta: Eu, B.M, stabilesc cu C.A. sa facem un schimb de masini pe internet. Ne intalnim, vedem masinile. B.M. isi da VW Passat pentru un BMW-ul lui C.A. S-au verificat seriile de caroserie, seriile de motor, starile masinilor etc. Ajungem la un loc unde se fac Acte Auto. Eu, B.M. imi dau seama ca pe actele BMW-ului scrie alte nume, pe care C.A. le motiveaza drept faptul ca e masina lui, dar trecuta pe numele cumnatului sau, tinand cont ca el este din Corabia. Stabilim ca actele sa le facem provizoriu si sa urmeze ulterior in maxim o saptamana sa punem semnaturile si data, singurele elemente din contracte care lipseau. Schimbam practic masinile, incredintam fiecare celuilalt cartea masinii, talonul si cheia, respectiv cheile si asteptam o saptamana. Dupa o saptamana sun sa facem cum am stabilit si insist sa nu dureze prea mult asteptarea asta si primesc in schimb injurii atat la adresa mea cat si a familiei mele si amenintari cum ca vine si ma scoate din casa si imi ia si BMW-ul. Mai las lucrurile asa vreme de cateva zile si incep din nou sa il sun pe C.A. fara raspuns insa. Apelez la cartea de telefon si reusesc sa dau tatal proprietarului din cartea BMW-ului ( tatal proprietarul de drept ). Acesta imi spune ca nu stie ce face fiul lui, nu stie de treaba cu BMW-ul si ca fiul lui e plecat in afara Romaniei si ca se intoarce in maxim 2 saptamani mentionandu-mi sa tin masina si sa merg cu ea ca nu e nicio problema. Am sunat recent, adica dupa o saptamana si ceva iar sa intreb daca proprietarul de drept a ajuns in sfarsit acasa si putem finaliza tranzactia si, ca sa fie complet, si de aceasta data ma pune sa astept 2 saptamani ca va fi bine.
Momentan la circa financiara platesc impozitul pentru VW Passat si circul cu BMW-ul cu care am facut schimbul.
Ma poate ajuta cineva in acest sens? Exista o posibilitate de rezolvare a cazului ?
In principiu consider ca schimbul e facut, nu ma intereseaza ce se intampla cu VW Passat si singurul lucru pe care il doresc ar fi Fisa Fiscala de la Proprietar. Cum as putea merge mai departe?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters42058 , utilizator 19:53, 8 Aprilie 2009
Mai degraba cred ca ar fi vorba depsre o inselaciune decit de abus de incredere. Pricum pentru a perfecta schimbul este necesara o actiune in constarae a acestei operatiuni facuta de dv., adica instanta sa constate ca a intervenit schibul auoturismuleor si dv. ati devenit proprietarul BMW-ului
Se poate retine infractiunea de inselaciune.
Daca masina este furata , se poate dispune confiscarea speciala a acesteia ...
Va puteti adresa instantei de judecata , pentru a se constata inexistenta dreptului de proprietate asupra VW, astfel incat dvs sa nu mai platiti impozit...
Daca mai sunt exercitate amenintari constant , va puteti adresa fie Pol., fie Parchetului , cu o plangere penala prealabila , introdusa in termen de 2 luni de la data exercitarii actelor ilicite.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Noutate si ADD pentru postul meu anterior:
Am aflat cum ca VW Passat, chiar daca inca este proprietatea mea atat in acte cat si la circa financiara ( si asta pentru ca pe actul de vanzare-cumparare nu am semnat ) , este vandut deja, sau dat intr-un schimb de masini.
Cum de este posibil ca masina sa fie vanduta ori schimbata cand nu exista acordul meu nicaieri? Poate fi vorba de Fals in Acte?
Se practica acest gen de tranzactii. Aveti ocazia ca masina dvs. sa fie data,ca sa nu spun vinduta ,la o alta persoana decit cea pe care o stiti dvs. Acestea sunt riscurile acestui gen de tranzactii,la mica intelegere,evitind efectuarea lor prin firmele aurorizate.
Plingerea, la organele de politie este justificata in acest caz,numai ca infr. de inselaciune este greu de stabilit.Nu putem vorbi despre un furt,cel putin in speta prezentata si pe baza celor furnizate pina acum.La fel despre intentia de inselaciune. Abia dupa formularea plingeri la politia pentru un eventual abuz,dupa efactuarea unor cercetari ,organele de ancheta pot face o eventuala incadrare. Succes.

Detectiv Particular FILIP STELIAN
Din cate am inteles , aici este vorba despre un contract de schimb. Ca reguli , acest contract se aseamana cu vanzarea , insa deosebirea esentiala consta in faptul ca in acest contract, amble parti contractante intrunesc atat calitatea de vanzator cat si pe cea de cumparator. In sarcina acestora se nasc obligati i reciproce, cum ar fi cea de garantie contra evictiunii si viciilor lucrului. Asa stand lucrurile si presupunand ca dvs ati incheiat cu cealalta parte( copermutant) un contract valabil, acesta este obligat sa va garanteze pentru orice evictiune sau viciu al lucrului . Insa , din cate ati expus dvs aici, cealalta parte nu era proprietarul lucrului schimbat( al masinii). I n acest caz, contractul incheiat intre el si dvs. nu poate fi considerat valabil incheiat , deoarece nu este indeplinita o regula speciala a contr. de schimb, aceea ca ,, schimbul lucrului altuia este nul". Daca dvs stiti sigur ca masina pe care a-ti primit-o in schimbul masini i dvs. este vanduta si credeti ca va puteti astepta sa aveti probleme, aveti 2 optiuni: fie sa deschideti o actiune prin care sa sa cereti daune-interese, ce reprezinta echivalentul valoric al bunului di n care a-ti fost evins, fie actiunea prin care cereti intoarcerea lucrului dvs.- o actiune asemanatoare rezolutiunii contractului. Evident, urmare a acestei actiuni veti intoarce si dvs. lucrul primit.
Problema este insa daca acel contract este sau nu valabil incheiat. Consider ca dvs. ar fi trebuit sa fiti mai prudent si sa nu realizati acest schimb in mom. in care a-ti constatat ca celalalt nu este proprietarul lucrului.

Alte discuții în legătură

Problema masina cumparata CioicaRoberto CioicaRoberto Salutare. Am cumparat un VW Passat de la un tip inmatriculat pe anglia. Iam dat o suma maricica, iar cand am verificat actele, omul sa facut grabit si nu am ... (vezi toată discuția)
Daca nu ii dau fiscalul,ce poate sa imi faca,legal? michael78 michael78 Buna ziua! In urma cu 1 luna,un domn de 62 de ani din Mures,m-a tot abordat telefonic ca daca vreau sa imi dea la schimb BMW-ul lui pe Volkswagenul meu,care il ... (vezi toată discuția)
Teren vandut de 2ori loredy1983 loredy1983 In anul 1980 parintii mei au cumparat de la un om printr-o chitanta de mana o suprafata de teren de 1000 mp . in aceea chitanta scrie clar ca am platit toata ... (vezi toată discuția)