avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozitare a 2-a locuinta
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozitare a 2-a locuinta

Buna ziua.
Va rog sa imi spuneti cum se plateste impozitul in cazul in care, impreuma cu sotia detinem un apartament din 1994 si o casa din 2008. Ma refer la faptul ca, practic fiecare detinem de fapt doar o singura proprietate: 1/2 din prima si 1/2 din a doua, in total 1/1.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 21:45, 7 Ianuarie 2014
Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal prevad la puntcul 42, urmatoarele:

" (1) În cazul clădirilor aflate în proprietate comună, coproprietarii având determinate cotele-părţi din clădire, impozitul calculat potrivit prevederilor art. 251 din Codul fiscal se împarte proporţional cotelor-părţi respective, iar asupra părţii din impozit rezultate se aplică majorarea prevăzută la art. 252 alin. (1) din Codul fiscal în funcţie de ordinea în care aceste cotepărţi au fost dobândite, potrivit alin. (3) al aceluiași articol, rezultând astfel impozitul pe clădiri datorat de fiecare contribuabil.

(2) În cazul clădirilor aflate în proprietate comună, coproprietarii neavând stabilite cotele-părţi din clădire, impozitul calculat potrivit prevederilor art. 251 din Codul fiscal se împarte la numărul de coproprietari, iar asupra părţii din impozit rezultate în urma împărţirii se aplică, după caz, majorarea prevăzută la art. 252 alin. (1) din Codul fiscal în funcţie de ordinea în care aceste cote-părţi au fost dobândite, potrivit alin. (3) al aceluiași articol, rezultând astfel impozitul pe clădiri datorat de fiecare contribuabil."

ART. 252 din CF este cu " Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri"

Pe langa cele adaugate, vreau sa va spun ca dpdv legal, detineti doua proprietati in cote de 50% fiecare. Unde aveti domiciliu nu se majoreaza, iar cealalta cladire este impozitata majorat cu 65%.

Problema care o vad eu este ca dvs, nu ati declarat cea de-a doua locuinta, adica din 2009 (anul 2008, fiind prescris), trebuia sa platiti majorat impozitul. Asa ca este bine sa declarati acel imobil, pt ca aveti obligatia sa plati impozitul pe ultimii 5 ani, conform legii si veti mai lua o amenda administrativa pt nedeclararea celei de-a doua locuinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lmpozit apartament leinad leinad Buna ziua. Parintii mei nu au intabulat apartamentul cumparat de la ICRAL in urma cu 20 de ani, impozitul venind pe numele tatalui meu, care l-a platit la zi. ... (vezi toată discuția)
Impozit locuinta fara a avea domiciliul acolo ioana_cernea ioana_cernea Buna ziua! Ma puteti ajuta, va rog, cu o informatie. Daca detin 2 locuinte dar nu locuiesc la nici una din adrese, cum se calculeaza majorarea de impozit ... (vezi toată discuția)
Impozit majorat pe apartamentul luat prin prima casa Simonesco Simonesco Buna ziua, am fost azi sa-mi inregistrez pe fond Fiscal apartamentul luat prin Prima Casa BCR si mi s-a dat sa completez si sa duc maine declaratia speciala de ... (vezi toată discuția)