avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... revenire concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

revenire concediu medical

in urma discutiilor, am ramas nelamurit daca este legal sau nu ca un salariat sa revina la locul de munca inainte de terminarea concediului medical. exemplu am conecdiu medical 10 zile si dupa 8 vreau sa vin la munca de bunavoie. dau declaratie ca sunt apt. ma poate lamuri cineva daca este sau nu legal. mentionez ca am studiat OG 158, Codul Muncii si normele de contril ale casei de sanatate. nicaieiri nu am gasit interdicitia de a reveni din CM. stiu ca in practica se uzeaza asa ceva, dar ma intreb cat este legal ca angajatorul sa isi asume la un moment dat riscul de a primi la munca un salariat care nu este refacut sau care are inca concediu medical prescris de doctor? argumente sunt si pro si contra de aceea poate exista cineva care a avut o astfel de problema sa imi explice.
multumesc
Cel mai recent răspuns: laur7901 , utilizator 09:55, 10 Aprilie 2009
Eu pun insistenta initiatorului discutiei pe seama lamuririi unui principiu. Nu as vrea sa cred ca este asa de interesat de cele doua zile de concediu medical pe care vrea sa le lucreze.
Intr-adevar, legea nu interzice expres intreruperea CM si revenirea la serviciu inainte de expirarea acestuia, dar nici reversul acestei posibilitati. Medicul stie mai bine dacat pacientul de cate zile are nevoie acesta pentru a se vindeca. Chiar fiind vorba de o entorsa, efortul facut inainte de vindecarea completa poate avea urmari nefericite.
corect nu este vorba de 2 zile si nu ma aflu in aceasta situatie, am vrut doar sa lamurim un principiu.
1. angajatorul nu este expus riscului de exploatare a angajatului atata timp cat salariatul doreste din initiativa sa revina la munca din CM.
2. tentativa de evaziune, nici nu se pune problema, asa cum bine ati mentionat primele 5 zile calendaristice se platesc de angajator restul din FNUASS, deci statul este chiar "incantant" ca face o economie.
3. nu cred ca pontarea in CM atata timp cat salariatul a revenit la munca este corecta, aici angajatorul se expune riscului de a fi acuzat de evaziune, platind salariatul din FNUASS (bugetul asig de sanatate) si nu din fondul de salariu, plus ca se poate intampla un accident de munca si salariatul sa nu fie pontat.

Problema o ridic din simplul motiv ca se doreste interzicera revenirii salariatului din CM, fapt care dupa parerea mea contravine dreptului de munca, nu este in interesul companiei si nici al salariatului si nici macar al statului. Se stie ca un CM cu boala obisnuita este platibil in cuantum de 75%.
Este adevarat, medicul stie cel mai bine, dar consider ca salariatul stie daca este apt sau nu demunca si nu cred ca un angajat incapabil de munca va dori sa revina la munca mai devreme, si mai ales in cazul in are este solicitat fizic.
Vorbim doar de anumite situatii in care salariatul doreste, si pe raspunderea sa SCRISA, considerand ca este capabil sa isi desfasoare activitatea, sa revina la locul de munca si sa fie pontat.
Multumesc pentru interesul acordat, si respect opinia tuturor.
Daca vreti sa reglemenatti o astfel de situatie, parerea mea este ca trebuie totusi sa impuneti una din 2 conditii:
1. pacientul va trebui sa prezinte un concediu medical modificat de doctorul care l-a emis privind perioada. Nu am verificat, dar din cate stiu acesta are dreptul de a modifica astfel un concediu (sau anuleaza si emite altul)
2. inainte de revenire la servici trimiteti angajatul la medicul dvs de medicina muncii care va poate confirma aptitudinea de munca
Deci, cred ca puteti reglementa ca revenirea sa se faca doar in baza indeplinirii uneia din cele 2 conditii, asa nu riscati nimic si probabil va atingeti si scopul de a nu se reveni la servici in timpul unui concediu med. p[entru ca in general oamenii evita sa faca astfel de proceduri suplimentare.
Astfel nu veti afecta nici dreptul la munca al persoanei si nici firma nu va risca sa fie in culpa pentru explotare sau in cazul in care are loc unaccident de munca.
Recomandarile lui grace_r sunt foarte bune.

Personal consicer ca nu este suficienta o hartie scrisa de angajat, prin care doreste sa revina precum nici o inserare in Regulamentul Intern privind acest aspect nu o gasesc satisfacatoare.
Sustin afirmatiile d-lui tudorvaleriu cum ca medicul specialist stie cel mai bine dintre toti cat timp de refacere este necesar pentru fiecare disgnostic.

Nu cred ca sunt plauzibile in aceaste situatii argumentari de genul "bolnavul stie cel mai bine daca e apt", sau" stie daca se simte in stare", daca acesta nu are pregatirea de specialitate adecvata. De ce-am mai avea nevoie de medici daca bolnavul "simte cel mai bine" cand se vindeca - isi si stabileste si autoadministreaza singur dozele de tratament si-am scapat de-a cheltuiala cu sistemul sanitar.

Chestiunea aceasta este una care mai implica si o alta parte-angajatorul. Si legat de argumentatia dvs, d-le laur7901 cum ca statul nu s-ar supara sa revina angajatul mai devreme la munca - poate s-ar supara angajatorul pentru ca salariul e platit din fondul de salarii, unde angajatorul ar putea considera ca face o "economie" cat timp este angajatul in concediu medical (daca concediul este intr-o perioada cand nu este foarte multa activitate, etc).
si eu consider raspunsul d-nei grace_r pertinent.
atasez raspunsul CASMB pentru o mai "buna intelegere" a celor prezentate

Mesajul Dumneavoastra primit la 2009-04-03 09:23:57:
Va rog sa ma lamuriti daca un salariat poate intrerupe efectuarea conecdiului
medical neconditionat, doar cu acordul sau si cu motivarea ca se considera apt
sa revina la munca?
Raspuns: solicitarea dvs. nu face obiectul de activitate al CASMB.
cristina calinoiu
relatii publice

Multumesc celor care au postat raspunsuri pe aceasta tema.

Alte discuții în legătură

Cum se ponteaza concediul medical pentru personalul care lucreaza in ture de 8 ore dorinelbraha dorinelbraha buna ziua cum se ponteaza concediul medical pentru personalul care lucreaza in ture de 8 ore? se trece in foaia de prezenta sambata si duminica? exista un ... (vezi toată discuția)
Recuperare sume din fambp cili1959 cili1959 Buna ziua .Am o mare nedumerire .Cum se pot recupera sumele suportate de catre angajator pentru plata indemnizatiilor pentru concedii medicale ale ... (vezi toată discuția)
Revenire la inainte de terminarea medicalului irinajunca irinajunca Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o nelamurire: am un angajat cu medical in perioada 01.12-30.12.2011 cod 01. insa el vrea sa revina la munca mai devreme, de ... (vezi toată discuția)