avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract comodat cu clauza de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract comodat cu clauza de inchiriere

Pot doua persoane fizice sa incheie un contract de comodat cu clauza de subinchiriere pentru o locuinta?

In acest fel fiscul isi primeste impozitul pe venitul din inchiriere de la comodatar iar comadantul nu are nici o obligatie fata de fisc in ce priveste locuinta.
Eu nu vad ca ar fi vre-o problema, dar vreau si o a doua parere.

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 2 Ianuarie 2014
Habarnam53, utilizator
Cel mai recent răspuns: Habarnam53 , utilizator 23:54, 2 Ianuarie 2014
De regula, in contracte se insereaza clause care expliciteaza sau interzic un anumit fapt ori situatie juridica. Subinchirierea spatiului poate fi trecuta in contractul de comodat, doar daca este interzisa. In lipsa unei prevederi contrare, stipulata expres in contract, comodatarul poate inchiria doar o parte din spatiul ce formeaza obiectul contractului de comodat, evident cu respectarea obligatiilor legale in vigoare si a celor contractuale, intrucat daca ar inchiria intreg spatial, s-ar desfiinta practic, contractul de comodat.
In cazul expus de dvs., subinchirierea nu poate exista decat daca exista o inchiriere anterioara.
Comodatul este facut in considerarea persoanei comodatare, astfel ca, daca doriti sa "dati" spatiul mai departe altcuiva, puteti sa il mentionati cu aciasi calitate si pe acesta in contractual initial incheiat cu Comodantul....
Multumesc de raspuns.
Situatia concreta, in cazul meu, este ca eu ma aflu ca rezident in strainatate si locuinta in RO. Eu nu am fizic timpul necesar sa ma ocup de locuinta si nici sa ma incurc cu declararea venitului din inchiriere, traduceri si legalizari acte, etc. in tara in care ma aflu. De aici idea de a face contract de comodat cu o ruda apropiata din tara si acea ruda sa faca contract de inchiriere cu chiriasul. Desigur ca o sa recompensez ruda cu suma pe care o va plati la fisc pentru acest contract de inchiriere. Statul roman nu pierde nimic si eu scap de birocratie deoarece prin comodat nu primesc venit declarabil.

Daca asa nu se poate exista alte idei?
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 3 Ianuarie 2014
Habarnam53, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat pentru persoane straine (alta nationalitate, ... Lorena Rix Lorena Rix Contract de comodat pentru persoane straine (alta nationalitate, non-UE) si contract de inchiriere Buna seara, Avem un apartament pe care dorim sa il ... (vezi toată discuția)
Inchiriere sediu obtinut prin contract de comodat Lulica Lulica Buna ziua In cazul unui SRL cu asociat unic, acesta face un contract de comodat prin care o parte din locuinta si terenul sau sunt date societatii pentru ... (vezi toată discuția)
Contract comodat ContSters331936 ContSters331936 Buna ziua am si eu o intrabare. Am facut un contract de comodat de pe persoana fizica pe persoana juridica, iar la obiectul contractului am specificat faptul ... (vezi toată discuția)