avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune partiala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune partiala

Buna ziua Familia mea are 2 locuinte. Tatal meu a murit .Mama mea locuieste cu fratele meu in casa iar eu locuiesc in apartament . Se poate face succesiunea doar pe apartamentul meu si sa devin proprietar iar casa sa ramana momentan in situatia actuala ? Va multumesc anticipat pt raspunsuri
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 19:00, 4 Ianuarie 2014
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Succesiunea se face pe bunurile care se declara.
Se poate declara o singura locuinta si apoi , mai tarziu, sa se dezbata succesiunea si pe cealalta locuinta sau alte imobile , prin intocmirea unui certificat de mostenitor suplimentar la cel initial.
Asta se poate, nu insa si ceea ce doriti dvs, sa se dezbata succesiunea pe apartament prin care dvs sa deveniti proprietar. Asta ar fi posibil doar in cazul in care apartamentul a apartinut dnumai tatalui dvs, si in urma dezbaterii succesiunii, mama dvs cat si fratele dvs sa renunte la partea lor de mostenire asupra acestui imobil in favoarea dvs.
Poate sa dezbata succesiunea partial pe apartament, fiecaruia sa ii revina partea sa si apoi mama si fratele sa isi vanda partile lor, celui care vrea sa ramana in apartament. Implica costuri in plus dar se poate.
Se poate face succesiune partiala daca va intelegeti doar partial.
Ati putea face insa toata mostenirea.
Ar fi mai simplu asa.
trandafir2 a scris:

Poate sa dezbata succesiunea partial pe apartament, fiecaruia sa ii revina partea sa si apoi mama si fratele sa isi vanda partile lor, celui care vrea sa ramana in apartament. Implica costuri in plus dar se poate.

Nu e mai simplu si mai economic sa se faca un singur act , acela de mostenire in care sa se mentioneze ca ceilalti mostenitori renunta la cota ce le-ar reveni ? Desigur daca tatal ar fi fost unic proprietar.
Daca si mama e proprietar cu 1/2 pe langa renuntarea la mostenire intervin si alti pasi, ca de ex acela cu vanzarea cotei sale . Si daca intelegerea ca unul din fii sa devina proprietar pe apartament si celalalt pe casa ramane in picioare , se poate astepta pina la dezbaterea succesiunii si dupa mama, cand isi vor imparti dupa cum doresc.
Dezbateti succesiunea si faceti partaj. Este mai ieftin ca si costuri drcat o vanzare de cote.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare casa de la parinti iulyt iulyt Se poate cumpara apartamentul detinut de mama mea, in care eu si nevasta suntem luati in spatiu? Trebuie facuta dezbaterea mostenirii inainte sau care este ... (vezi toată discuția)
Succesiune Popescu Nadia Popescu Nadia buna seara. am si eu o problema si va rog sa ma ajutati cu un sfat. Acum 12 ani tatal meu a decedat. Mama nu a facut succesinea ci acum cand ne-am decis ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! tatal meu a decedat si are 2 apartamente , 1 provenit ... Nicuionn Nicuionn Buna ziua! Tatal meu a decedat si are 2 apartamente , 1 provenit din mostenirea de la mama lui si unul luat in timpul casatoriei cu mama + un autoturism.Mai am ... (vezi toată discuția)