avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Greseala in certificatul de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Greseala in certificatul de mostenitor

Am o problema foarte mare. M-am intabulat in 1990 si nu am observat ca la intocmirea certificatului de mostenitor notarul a inversat doua cifre din care a rezultat o diminuare a terenului intabulat cu 900 mp in comparatie cu planul de situatie validat de OCOTA, registrul agricol si titlul de proprietate al bunicii mele.
In perioada cind ma aflam in strainatate vecinul a mutat gardul ocupind din terenul meu cca 115 mp.
Am deschis un proces revendicare imobiliare/grantuire in care s-au efectuat 2 expertize topo expertiza si supraexpertiza.
Cu toate ca din aceste expetrize a reiesit ca vecinul mi-a ocupat din terenul meu si ca detine mai mult teren decit a cumparat, eu am pierdut procesul deoarece din expertize a reiesit ca si eu detin cu 400 mp mai mult teren decit sint intabulata.
Asta ar insemna ca vecinul ar mai putea sa-mi ocupe din terenul meu si cei 400 mp pe care ii detin mai mult decit am fost intabulata.
Am facut recurs si m-ar interesa daca as mai avea o scansa sa cistig recursul.
Notarul de stat care a intocmit cerificatul de mostenitor si care a facut gresala nu mai detine nici un act care a stat la baza certificatului de mostenitor. Ulterior s-a modificat si planul de situatie diminuindu-mi suprafata cu cei 900 mp.
Eu detin insa planul in original nemodificat. Sint disperat si nu stiu cum sa procedez in continuare mie frica ca o sa pierd si recursul.
Am incercat sa fac un supliment la certificatul de mostenitor insa la notar mi se cere un plan de situatie nou.
M-as bucura pentru un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Ionflo1 , utilizator 16:24, 5 Ianuarie 2014
ce suprafata este trecuta in Titlu de priorietate ?
si ce cota din acea parcela ati mostenit ?
sunteti unica mostenitoare ?
Sunt 3 aspecte pe care avocatul dvs. ar fi trebuit sa le aiba in vedere:
1. Rectificarea Certificatului de Mostenitor.
2. Rectificarea inscrierii in Cartea Funciara.
3. Actiunea in instanta privind litigiul cu vecinul dvs.
In ceea ce priveste rectificarea Certificatului de Mostenitor aveti fie varianta rectificarii de catre notarul care a dezbatut succesiunea ( sau biroul notarial in care acesta activeaza sau a activat, ptr.ca in '90 era notar de stat iar ulterior a devenit notar public ) fie in instanta ( atentie la temenul de prescriere ). Dupa ce ati obtinut rectificarea Certificatului de Mostenitor va trebui sa contactati un autorizat-cadastru pentru rectificarea inscrierii in cartea funciara. Aceasta se face pe baza unei documentatii tehnice care la randul ei are la baza atat actele dvs.de proprietate cat si situatia reala din teren. Atentie mare ! Persoana autorizata sa execute lucrari de cadastru trebuie sa faca masuratorile functie de situatia reala din teren care va dezavantajeaza ptr.ca vecinul a ingradit pe terenul dvs. In mod sigur O.C.P.I. va va respinge cererea sesizand faptul ca exista o suprapunere reala intre imobile. Abia atunci ajungeti in instanta atacand incheierea de respingere emisa de O.C.P.I. Ptr. a solutiona cauza instanta va trebui sa ia in vedere atat de actele dvs.de proprietate cat si de ale vecinului. De-asta va spun ca n-ati avut avocat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Ianuarie 2014
mihaibalaescu, utilizator
Revin dupa ce am citit inca o data ceea ce ati scris.dvs. Nu trebuie sa faceti un spliment la Certificatul de Mostenitor si notarul nu trebuie sa ceara alte acte decat cele care au stat la baza dezbaterii succesiunii in '90, asa ca cererea lui de a-i prezenta un plan nou/actualizat este un abuz. Chiar daca nu mai are dosarul desi ar trebui obligatoriu sa-l aibe, in certtificatul de mostenitor a consemnat istoricul dobandirii imobilului, istoric pe care-l dovediti cu actele pe care le aveti si pe care le-a avut si el la data respectiva. La o adica faceti-i o plangere la Camera Notarilor.
Actele privind succesiunea facuta in '90 trebuie sa existe in arhiva notariatului, asa ca fiind o eroare materiala ce se probeaza cu acele acte, puteti solicita indrepatera erorii, iar ulterior, cu actele astfel modificate, puteti cere rectificarea in cartea funciara.succes!
Va multumesc din suflet pentru raspuns insa am fost la biroul notarului care a intocmit certificatul de mostenitor in 1990 insa am gasit pe fiul lui cu care lucreaza impreuna (este tot notar) care mi-a spus ca nu se mai poate face nimic si ca nu mai exista nici un act. Sa fac o cerere si sa o trimit cu aviz de primire? Ar ajuta la ceva? Sint disperata.

Alte discuții în legătură

Modificari in planul de situatie dupa vanzare ContSters238389 ContSters238389 Ma poate ajuta cineva? Va rog mult sa-mi ajutati cu un sfat. Sint disperata. Deoarece eu trebuia sa plec definitiv in Germania am imputernicit pe cineva in ... (vezi toată discuția)
Rectificare greseala in certificatul de mostenitor gaby83 gaby83 Buna ziua am urmatoarea problema, la intocmirea certificatului de mostenitor dupa bunica si parintii mei in anul 1989 notarul de stat a facut o gresala in loc ... (vezi toată discuția)
Eroare strecurata in cerificatul de mostenitor ContSters238389 ContSters238389 Buna ziua, va rog din suflet sa-mi dati un sfat. In anul 1989 am dezbatut succesiunea dupa tata. In certificatul de mostenitor notarul de stat in loc de ... (vezi toată discuția)