avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Disjungere dosar penal...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Disjungere dosar penal...

Buna dimineata,
Intr-un dosar penal avand ca obiect vatamarea corporala din culpa (art.184 CP), instanta a condamnat autorul (soferul) la 1 an cu suspendare,iar in ceea ce privesc despagubirile morale si materiale,a disjuns dosarul si a fixat un nou termen de judecata doar pe latura civila.
As vrea sa stiu,daca in aceste conditii,va trebui sa achit vreo taxa judiciara de timbru la valoarea despagubirilor solicitate.
De asemenea,as vrea sa stiu,de ce instanta nu s-a pronuntat si pe latura civila, avand in vedere ca m-am constituit parte civila in procesul penal.
In acest caz,la ce ar trebui sa ma astept la termenul fixat ?
Ce sfat imi dati,ar trebui sa fac recurs pe latura penala ? Ce ar trebui sa solicit la recurs ? Sau,in caz negativ,de ce nu ar trebui sa fac recurs ?
Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 3 Ianuarie 2014
gigelas, utilizator
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 09:38, 3 Ianuarie 2014
Probabil pentru a se judeca cu celeritate latura penală a avut loc disjungerea. Nu veți plăti taxă de timbru.Iar la recurs, dacă doriți să/l declarați, criticați sentința pentru motive de nelegalitate.
Optiunea de a face sau nu recurs este personala.

Oricare dintre partile din proces, numultumite de solutia pronuntata, este indreptatita sa faca recurs. Recursul se motiveaza bazandu-se pe critici aduse hotararii pronuntate de instanta inferioara. Motivarea recursului trebuie sa vizeze atat aspecte de nelegalitate ale hotararii pronuntate cat si aspecte privind modalitatea incadrarii faptelor, a pedepselor pronuntate, a modalitatii de executare a pedepselor, a motivarii hotararii respective. De asemeni, este obligatorie aratarea temeiului de drept pe care se bazeaza recursul formulat.

In ceea ce priveste disjungerea dosarului cu privire la latura civila, probabil ca pentru dovedirea daunelor solicitate de dvs, necesita administrarea unui probatoriu mai complex si, pentru a nu amana dosarul cu privire la latura penala, pentru care nu exista dubii, instantele procedeaza in mod curent la o asemenea procedura.

Probabil ca inculpatul a recunoscut fapta si, a inteles sa beneficieze de prevederile procedurii simplificate de judecare.
Da,si-a recunoscut fapta,insa initial a mintit in multe privinte. Ulterior,parchetul a dovedit ca minte si astfel si-a insusit vina in raport cu adevaratele aspecte ale starii de fapt, dovedindu-se si retinandu-se vina exclusiva a acestuia.
Da,este posibil ca disjungerea sa fie pentru probe in sustinerea si dovedirea despagubirilor solicitate.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Disjungere actiune civila din procesul penal ralucagogiltan ralucagogiltan in cazul unui proces penal in care inculpatul recunoaste fapta facandu-se aplicarea art 320 ind. 1 c.pr.pen., s-a disjuns actiunea civila. in acest caz, este ... (vezi toată discuția)
Citatie - nelamurire nikolos nikolos Am o nelamurire ? caz :art 178 cp alin 1si 2 / 184 alin 1 si 3 nr dosar xxxx/306/2012. Am primit citatie anul trecut 2012 in calitate de inculpat in care in ... (vezi toată discuția)
Competenta orosionnic orosionnic buna ziua in cauza fiind un proces penal ptr ucidere din culpa la judecatorie se face disjungere ptr pretenti in civil si se pronunta pe pretenti ... (vezi toată discuția)