avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conflict intre indemnizatie si pensionare?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conflict intre indemnizatie si pensionare?

*In data de 5 decembrie 2013 am fost angajata de catre o firma, eu avand peste 55 ani si fiind in evidenta AJOFM ca persoana in cautarea locului de munca (CLM) dupa expirarea somajului.
In conformitate cu Legea 76/2002 (sper ca nu am gresit legea) si HG 174 angajatorul are dreptul sa solicite incheierea unei conventii prin care sa primeasca o suma lunara egala cu valoarea indicatorului de referinta social (ISR, din cate stiu eu in valoare de 500 lei).
**AJOFM a precizat in decembrie ca nu mai exista fonduri pe anul 2013 ci abia in ianuarie 2014 dupa aprobarea bugetului, urmand ca angajatorul sa revina su solicitare la sfarsitul lunii ianuarie 2014 (presupun ca suma se acorda retroactiv de la angajarea din 5 decembrie 2013).
***Intre timp, la 30 decembrie 2013 a fost promulgate si publicata in MO legea 380/2013 prin care s-au reparat drepturile grupei 1 de munca, in aceasta situatie eu fiind indreptatita a-mi depune dosarul de pensionare la limita de varsta, incepand din ianuarie 2014, lucru pe care ma si grabesc sa-l fac, intrucat asteptam de multa vreme aceasta reparatie.

Intrebarea mea este urmatioarea:
Avand in vedere faptul ca imi depun dosarul de pensionare pentru limita de varsta, iar angajatorul va depune solicitarea acordarii sumei de 500 lei/lunar conform HG 76/2002, aceasta situatie nu intra in conflict cu declaratia pe care eu o fac la depunerea dosarului, in sensul ca nu beneficiez de ”alte indemnizatii” (intrucat nu eu primesc acea suma ci angajatorul)?

Este un conflict in aceasta situatie?
Nu as vrea sa ma trezesc la un moment dat ca va trebuie sa restitui suma acordata angajatorului, ori sa nu pot beneficia de pensie de la data depunerii dosarului.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: EugeniaG , utilizator 21:10, 5 Ianuarie 2014
1. Dvs. nu veti restitui nici o suma deoarece nu dvs. beneficiati de acea subventie.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
g) la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limitã de vârstã, de la data solicitãrii pensiei anticipate sau la data când pensia de invaliditate devine nerevizuibilã;
...
EugeniaG a scris:

*In data de 5 decembrie 2013 am fost angajata de catre o firma, eu avand peste 55 ani si fiind in evidenta AJOFM ca persoana in cautarea locului de munca (CLM) dupa expirarea somajului.
........

Intrebarea mea este urmatioarea:
..... aceasta situatie nu intra in conflict cu declaratia pe care eu o fac la depunerea dosarului, in sensul ca nu beneficiez de ”alte indemnizatii” (intrucat nu eu primesc acea suma ci angajatorul)?

Este un conflict in aceasta situatie?
......



Nu intra in nicio contradictie si nici nu exista un anumit conflict situatia existenta cu declaratia dvs. ca nu beneficiati de o alta indemnizatie.
Va multumesc amandurora pentru raspunsuri.
Eu nu mai am indemnizatie de somaj, deoarece aceasta a incetat in octombrie 2013.
In momentul angajarii eram deja iesita din perioada de somaj, doar ca figuram in evidentele AJOFM ca persoana in CLM.

Deduc urmatoarele:
* imi pot depune (intentionez sa merg maine 6 ianuarie) dosarul de pensionare pentru pensie limita de varsta iar in acest caz angajatorul poate solicita la sfarsitul lunii ianuarie 2014 (cand vor avea buget) sa i se aprobe acea suma care se acorda pentru persoanele aflate in CLM+varsta (desi suna ciudat deoarece in momentul in care are posibilitatea sa obtina acea suma eu voi fi in curs de pensionare......doar ca m-a angajat din acea situatie care ii dadea acest drept, de a beneficia de ”indemnizatie”/subventie )

Inca o intrebare va rog: pensia mea -la limita de varsta- va intra in plata de la data depunerii dosarului si pot ramane angajata in continuare?
Ultima modificare: Duminică, 5 Ianuarie 2014
EugeniaG, utilizator
1. - Nu va mai intereseaza pe dvs. ce va face fostul angajator, este problema lui.
- Facilitatile de l AJOFM se acorda cu data cererii ori el nu mai poate face asa ceva deoarece dvs. ati iesit din evidentele AJOFM.

2. Codul muncii spune:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

3. - In cazul dvs. este vorba de o pensionare pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.
- In momentul in care angajatorul ia la cunostinta de decizia de pensionare a dvs. va inceteaza contractul individual de munca (CIM).
- Deoarece puteti cumula pensia cu salariul va poate incheia un alt CIM cu aceeasi data cu care inceteaza actualul CIM.

4. Fiind vorba de pensie pentru limita de varsta ea intra in plata cu data inregistrarii cererii la Casa de Pensii.
Ultima modificare: Duminică, 5 Ianuarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 76, pensie anticipata partiala miihaiiconstantin miihaiiconstantin Daca un viitor angajat este nascut in mai 1952 si are 33 ani vechime, angajatorul poate beneficia de Legea 76/2002 cu: un nr. de ... someri inregistrati in ... (vezi toată discuția)
Firma la care lucrezi iti poate cere sa iesi la pensie inainte de a implini varsta de pensionare? oanamariahila oanamariahila Buna seara, Incep prin a-mi exprima speranta ca acesta e locul unde ar trebui sa postez urmatoarea nelamurire. As vrea sa stiu daca firma la care ... (vezi toată discuția)
Cand se considera pensionat un salariat? cristina69 cristina69 Buna ziua. Va rog mult sa imi spuneti cand se considera pensionat un angajat? La momentul desfacerii cim-ului? sau din ziua in care isi depune dosarul de ... (vezi toată discuția)