avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1782 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Deducere personala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Deducere personala

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati intr-o problema:
In cadrul institutiei in care lucrez, avem angajati cu contract de munca (functia de baza) la proiectele de cercetare.
Pe parcursul derularii acestor contracte de munca apare urmatoarea situatie: persoanele nu sunt platite 2 sau mai multe luni pentru aceste contracte (neavand fonduri), ele obtinand insa venituri din plata cu ora - suplinire didactica (tot in cadrul institutiei noastre, venituri care au la baza decizia rectorului si nu un contract de munca).
Pe perioada in care persoana nu este platita, contractul de munca (la functia de baza) este suspendat. Insa ea primind alte venituri la locul unde este functia de baza se ridica problema acordarii deducerilor personale (art. 56, alin 1,Cod Fiscal).
1.Pentru aceasta perioada se acorda deducere personala sau nu? Va rog sa-mi citati si baza legala.
2.Daca nu, pe perioada suspendarii, se face fisa fiscala 2 (alte venituri decat functia de baza)?#-o
3.Raspunsul poate fi aplicat pentru toate cazurile de suspendare de contract la functia de baza dar cu venituri obtinute in cadrul aceleiasi institutii in afara functiei de baza?:">
De exemplu: persoanele aflate in concediu de crestere copil pana la 2 ani sau persoane aflate in concediu fara plata mai mare de 1 care primesc al 13-lea salariu luna.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: violettt66 , utilizator 21:21, 28 Ianuarie 2010
Conform Codului fiscal, deducerea personala se acorda numai pentru veniturile din salarii la functia de baza:
ART. 56 Deducere personala
(1) Persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

1.Asadar nu opereaza deducerea personala pentru alte venituri decat functia de baza.
2.Fisa fiscala 2 se completeaza de platitorii de venituri din salarii, altele decât cele de la functia de baza, pentru fiecare persoana care obtine venituri de aceasta natura.
Eu tot nu inteleg in ce baza primesc salarii respectivii, avand contractul suspendat.Ce fel de venit este pana la urma?Exista si un contract de colaborare?
In invatamant, drepturile salariale pot avea la baza decizia rectorului. (Suplinirile de activitate didactica nu trebuie sa aiba la baza un contract de munca/colaborare) prin urmare drepturile salariale obtinute sunt altele decat cele de la functia de baza. Dar, cum doamna avocat cita, este vorba de venituri salariale obtinute la LOCUL UNDE SE AFLA FUNCTIA DE BAZA. - deci ar trebui acordate deducerile....
Nu stiu cum sa fiu mai clara, sunt venituri salariale de pe contractul de munca (la functia de baza) si alte venituri salariale din supliniri de activ. didactica (de pe decizii de expl.) AMBELE TIPURI DE VENITURI SALARIALE FIIND LA LOCUL UNDE SE AFLA FUNCTIA DE BAZA.

In legatura cu fisa fiscala 2. Era o solutie in cazul in care pe perioada in care contractul de munca este suspendat - sa incropim fisa 2, dar asta e posibil doar daca o persoana poate avea si fisa fiscala 1 si ff 2 la aceeasi institutie.

Va multumesc.
O persoana poate avea la ac.insitutie si functia de baza si cea de-a doua functie.In Codul Muncii nu se distinge nicio interdictie in sensul asta.Totusi, se face retinerea impozitului la sursa la aceste tipuri de contract?
Da. Retinem toate darile catre stat (CAS, CASS Somaj, impozit.) pentru ambele tipuri de venituri exemplificate mai sus.

Alte discuții în legătură

Deducere personala ContSters166822 ContSters166822 Buna ziua, as dori sa stiu daca lucrez numai jumatate de luna, deducerea personala aferenta se acorda proportional cu perioada lucrata. (vezi toată discuția)
Deducere personala cim cu timp partial sandr_ela sandr_ela Buna ziua, Daca sunt salariati cu CIM cu timp partial (4 ore ), avand functiile de baza la aceste CIM-uri, beneficiaza de deduceri personale? Multumesc (vezi toată discuția)
Somaj tehnic pt.cei care au ff2 andad andad Va rog stiti cumva daca angajatii care au fisa 2 (nu au deducere), pot intra in somaj tehnic conf. oug 28/2009? Multumesc! (vezi toată discuția)