Buna ziua,
Am primit o instintare de la directia de taxe si impozite cum ca as avea o restanta de platit la apartament (momentan sunt la zi cu plata),pentru ca nu am completat la timp declaratia de proprietate si nu a fost declarata.Mi se cere o suma de bani restanta din 2008.Locuinta a fost achizitionata cu credit ipotecar si a fost platita in 2011.Din cate stiam banca este proprietar pana in momentul in care este platita.In 2012 cand am fost sa platesc o doamna de la ghiseu mi-a zis ca data viitoare cand vin sa aduc neaparat o foaie completata cu alte spatii care le mai avem in proprietate.Asta am si facut dar ei tot sustin ca trebuia sa o aduc mult mai devreme de acea data.Este un abuz facut de cei de la directia de taxe si impozite pentru ca intentionez sa ii dau in judecata?
1) probabil, ati încălcat o Lege-un termen obligatoriu de depunere si astfel, sunteti pasibil de o sanctiune.Ar trebui sa va documentati asupra respectivei ”foaie completata cu alte spatii care le mai avem in proprietate.Asta am si facut dar ei tot sustin ca trebuia sa o aduc mult mai devreme de acea data.” ;
2) dupa ce v-ati documentat si în caz că Fiscul a comis un abuz sau o greseală: puteti contesta în termen legal acea ”instintare de la directia de taxe si impozite”, depunând-o cu nr. de înregistrare.
In situatia expusa de dvs. cei de la Directia de Impozite si Taxe nu au savarsit nici un abuz.
Dumneavoastra, probabil in necunostinta de cauza, ati incalcat prevederile legale. Locuinta a fost achizitionata cu credit ipotecar de dumneavoastra, nu banca a cumparat-o, asta va face pe dvs. proprietar, iar banca a inscris drept de ipoteca in baza conventiei de credit (pt creditele imobiliare, ipotecare).
Conform prevederilor legale dvs. aveati obligatia sa declarati locuinta achizitionata in termen de 30 de zile de la dobandire, iar indiferent de data declararii dvs. datorati impozit pe cladire incepand cu data de 1 a lunii urmatoare dobandirii.
Nedeclararea in termenul de 30 zile este contraventie si poate fi sanctionata.
Faptul ca nu ati stiut ca trebuie sa platiti impozit pt proprietatea achizitionata, nu va exonereaza de raspundere.
Potrivit legii datorati impozit de la data de 1 a lunii urmatoare dobandirii, majorari pentru neplata la termen, chiar si amenda daca ati fost sanctionat pt nedeclarare.