avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Recurs respingere contestatie PV rovinieta - instanta ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Recurs respingere contestatie PV rovinieta - instanta nu a tinut cont de motivare!

Buna seara, am neglijat plata taxei de drum si am circulat fara rovinieta pana cand am primit prima amenda, abia in acea zi mi-am amintit ca nu am rovinieta valabila si am platit, ulterior in timp de 4 luni am primit inca 7 PV prin care se impunea plata amenzii de 250 de lei + tarif de despagubire de 28 euro ( pt fiecare din cele 8 PV ). Am contestat toate cele 8 PV, fiecare imediat dupa primire, cu exact acelasi text, mentionand ca recunosc fapta dar contest legalitatea intocmirii PV fara semnatura olografa. Primele 5 dosare au fost judecate la Jud. Gaiesti ( pe raza careia am fos depistat fara rovinieta ) si hotararea ( complete diferite ) a fost de admitere a plangerii si anulare a PV, CNADR nu a facut apel, au ramas definitive. Ultimele 3 dosare au fost trimise la Jud Pitesti ( pe raza careia domiciliez ) si au fost solutionate prin respingerea actiunii.
La 2 din aceste 3 dosare instanta ( acelasi complet ) noteaza ca " in motivarea plangerii petenta arata ca nu a savarsit contraventia retinuta in sarcina sa" si constata ca CNADR a depus filmul cu dovada ceea ce inseamna am fost acolo, deci respinge actiunea! Asta in timp ce in plangere am recunoscut fapta, nicio clipa nu am aratat ca nu am savarsit fapta, doar am contestat legalitatea PV si am solicitat constatarea nulitatii absolute datorit lipsei semnaturii olografe. Mai mult, instanta arata ca "verificand legalitatea PV constata ca acesta a fost intocmit cu respectarea dispozitiilor legale neexistand cazuri de nulitate ce pot fi invocate din oficiu. Pe de alta parte petentul nu a invocat motive de nelegalitate de natura sa atraga sanctiunea nulitatii actului"!!! Practic instanta nu a tinut cont de continutul plangerii mele, parca nici nu l-ar fi citit... #-o#-o Nu inteleg unde a gasit scris ca nu recunosc fapta... si de ce nu a vazut ca tocmai asta fac, invoc nelegalitatea...! In ceea ce priveste tariful de despagubire instanta arata ca "petenta nu datoreaza tariful de despagubire in cuantum de 28 euro ci doar amenda contrventionala de 250 lei" dar nu trece asta la hotarare ci deasupra, in motivare, la hotarare trece doar " repinge plangerea ca neintemeiata"
Am facut recurs si urmeaza judecata la Tribunal. Va rog frumos sa imi spuneti cum ar trebui sa formulez intampinarea! Ar trebui sa cer instantei de la tribunal casarea sentintei si retrimiterea la judecatorie pt ca instanta nu a analizat motivele invocate de fapt in plangere sau sa imi construiesc motivatia ca si in celelalte cazuri castigate pe nulitatea absoluta a PV pt lipsa semnaturii olografe? Avand in vedere ca judecatoria nu a tinut cont de motivatia mea, tribunalul va judeca recursul in acest caz sau va retrimite cauza la rejudecare? Pot cere in subsidiar inlocuirea sanctiunii de amenda cu avertisment sau admiterea in parte a plangerii in sensul mentionarii in hotarare a anularii tarifuli de despagubire?
Va mai rog sa imi spuneti daca trebuie sa platesc la tribunal taxa ( 20 de lei ? ) si sa depun chitanta la dosar inainte de proces.
Va multumesc pt ajutor!

In ceea ce priveste ultimul dosar instanta respinge plangerea de nelegalitate PV aratand ca PV a fost semnat electronic potrivit Legii 455/2001 si HG 1259/2001 si ca "un inscris in forma electronica indeplineste cerinta de proba daca i s-a incorporat, atasat sau asociat logic o semnaura elecronica extinsa bazata pe un certificat calificat si generata prin intermediul unui ispozitiv securizat de creare a semnaturii. De asemenea. conform art. 9 alin. 2 din Legea 455/2001: "semnatura electronica extinsa bazata pe un certificat calificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat este prezumata a indeplini conditiile prevazute la art. 4 al. 4" In consecinta instanta retine ca PV indeplineste conditia semnarii de catre agentul constatator prev de art. 17 din OG 2/2001".
Cum as putea sustine in continuare la recurs ca lipsa semnaturii olografe este totusi caz de nulitate absoluta?
Va multumesc mult pt ajutor!
Ultima modificare: Duminică, 5 Ianuarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:03, 6 Ianuarie 2014
In recurs puteti depune si copia sentintelor prin care au fost admise plangerile dvs la pv,sustineti motivele de nulitate invocate la fond,nu dvs tb sa formulati intampinare ci CNADR,puteti formula un eventual raspuns la intampinare.Considerati-va norocos pt admiterea celor 5 contestatii,practica majoritara a instantelor este de a respinge plangerile impotriva pv,pentru motivele invocate de dvs.Succes.
Va multumesc pt amabilitatea de a imi raspunde! Voi depune la tribunal si copii ale hotararilor prin care au fost admise plangerile si anulate PV.
Va mai rog sa imi spuneti daca trebuie sa platesc la tribunal taxa ( 20 de lei ? ) si sa depun chitanta la dosar inainte de proces, am citit ca acum se plateste o taxa si pt contestatiile la amenzi.
Ar trebui sa cer instantei de recurs casarea sentintei si retrimiterea la judecatorie pt ca instanta nu a analizat motivele invocate in plangere sau sa imi construiesc motivatia ca si in celelalte cazuri castigate pe nulitatea absoluta a PV pt lipsa semnaturii olografe? Avand in vedere ca judecatoria nu a tinut cont de motivatia mea, tribunalul va judeca recursul in acest caz sau va retrimite cauza la rejudecare?

Va multumesc pt ajutor!
ionpopescu2007 a scris:
Va mai rog sa imi spuneti daca trebuie sa platesc la tribunal taxa ( 20 de lei ? ) si sa depun chitanta la dosar inainte de proces, am citit ca acum se plateste o taxa si pt contestatiile la amenzi.

Trebuia să precizați când ați introdus plângerile pe rolul instanțelor (înțeleg că declarați mai multe recursuri, nu doar unul).

Dacă plângerile au fost introduse pe rolul instanțelor înainte de data de 29 iunie 2013, nu trebuie să timbrați. Dacă plângerile au fost introduse pe rolul instanțelor după data de 29 iunie 2013, datorați 20 lei pentru fiecare recurs promovat. În alte cuvinte, dacă ați timbrat la fond veți timbra și în recurs, iar dacă nu ați timbrat la fond nu veți timbra în recurs.
Va multumesc pt raspuns! Dosarele sunt din 2012, cele 3 hotarari pe care le-am atacat cu recurs sunt pronuntate in aprilie si mai 2013, nu a fost nevoie de timbru la acel moment, imediat dupa hotarari am depus recurs pt fiecare. Inteleg deci ca nu trebuie sa timbrez in recurs cat timp nu a fost nevoie de timbru la fond in aprilie-mai 2013? Multumesc!
Nu are importanță când au fost pronunțate cele trei hotărâri judecătorești, ci importante sunt datele la care ați introdus plângerile pe rolul instanțelor (datele la care le-ați trimis prin poștă către instanțe sau la care le-ați depus la registraturile instanțelor). Datele acestea au fost în anul 2012, deci nu datorați taxă judiciară de timbru pentru recursuri.

La întrebările referitoare la motivarea recursurilor puteți afla răspunsuri corecte numai de la o persoană care citește în primul rând hotărârile pe care vreți să le recurați. Din ceea ce ați scris aici, nu aveți motive să solicitați casarea hotărârilor. Vă judecați potrivit dispozițiilor vechiului Cod de procedură civilă, prin urmare puteți să vă motivați recursurile pe orice doriți dvs. Aveți în vedere dispozițiile art. 304 ind. 1 Cod procedură civilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces verbal amenda rovinieta fara semnatura olografa leorot leorot Am contestat o amenda de rovinieta pe motivul lipsei semnaturii olografe. Am pierdut la judecatorie. Citez din hotararea ... (vezi toată discuția)
Apel impotriva unei hotarari avand ca obiect plangere contraventionala vasea_13 vasea_13 Am pierdut procesul prin care am contestat PV-lipsa rovinieta emis de CNADNR (lipsa semnatura olografa). In motivare se invoca art.7 si art 9 din Legea ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta auto vandut raspuns intampinare karsor karsor Buna ziua, In 2013 am vandut masina unei persoane din Bucuresti cu acte facute si radiere de la fisc si am instrainat masina cu acte si numere inmatriculare ... (vezi toată discuția)