buna ziua,
as avea si eu o problemna daca ma puteti ajuta:am facut transport timp de 5 ani pentru o firma in baza unui contract de transport;in acesta era mentionata plata la 60 zile;avand in vedere faptul ca nu prea s au tinut de plati, ne am decis sa renuntam la contract , normal cu un preaviz de 30 zile, cum era stipulat in contract.Insa prin data de 10 a acestei luni se termina cele 60 zile de scadenta a facturilor(dupa incheierea preavizului) si inca tot mai am de recuperat de la acea firma vreo 10 facturi a caror valoare nu este deloc neglijabila.Ei au promis ca se vor tine de plati ,insa din noiembrie de cand s a incheiat contractul cu ei nu am reusit sa recuperez nici macar jumatate din suma totala.Va rog sa mi spuneti cum as putea sa mi recuperez banii de la ei, fara a trebui sa i dau in instanta, iar daca nu se poate altfel cum ar trebui sa procedez.Va multumesc mult
Cu siguranta pana acuma ati incercat sa rezolvati pe cale amiabila situatia.
Avand in vedere ca aveti ca instrumente de plata facturiile + contract, puteti merge pe calea instantelor judecatoresti prin ordonanta de plata.
Pasi de urmat:
1. Procedura prealabila - apelati la un mediator...sau notificati debitorul ca are o restanta de plata de...lei, urmand ca in ....zile daca nu achita debitul restant il veti actiona in instanta si va suporta cheltuielile de judecata si onorariul executorului. IMPORTANT!! daca trimiteti notificare trebuie trimisa prin posta cu VALOARE DECLARATA.
2. Ca sa-l puteti actiona in instanta aveti un timp de 30 de zile pana asteptati ca debitorul sa plateasca (pasul 1 procedura prealabila) dupa acest termen il puteti actiona in instanta.
Daca nu va puteti intelege pe cale amiabila cu societatea debitoare, singura solutie este sa ii chemati in judecata. Pentru aceasta insa, in functie de valoarea debitului restant, este posibil sa fie necesara invitarea acestora la sedinta de informare asupra beneficiilor medieii inainte de inregistrarea unei actiuni in instanta. In ceea ce priveste actiunea in instanta, in functie de inscrisurile detinute puteti merge fie pe o procedura simplificata, fie pe procedura ordonantei de plata, fie pe actiunea in pretentii. Incercati sa le trimiteti o notificare prin care sa le aratati sumele restante precum si dezavantajele neachitarii acestora de buna voie (cheltuieli suplimentare cu taxe timbru, onorarii avocati, penalitati/dobanzi etc pe care toto dansii le vor suporta la sfarsitul procesului)
Buna ziua,
Fara a trebui sa-i dati in instanta veti putea sa va recuperati banii doar prin buna intelegere.
Incercati intai prin niste notificari in care sa le explicati ca daca nu-si achita datoriile veti fi obligati sa-i actionati in instanta si care ar fi costurile suplimentare entru ei (cheltuielile de judecata)
Daca se va ajunge la instanta va trebui sa formulati o cerere de chemare in judecata prin care sa solicitati obligarea firmei respectiva la plata tuturor facturilor care nu sunt mai vechi de 3 ani. Totul este ca firma sa aiba bunuri care, o data vandute, sa va acopere toate datoriile.
din pacate notificari de plata le am trimis si de fiecare data au spus ca vor plati( sincer nu au fost deloc miscati de "amenintarile" din notificari) , insa am ramas numai cu atat.Am auzit din diverse surse ca de luna viitoare s ar putea ca sa vanda firma; deci inca 30 zile s ar putea sa fie prea tarziu.Ce se intampla in acest caz?