avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

mi s-a comunicat ca mi se desface contractul de munca pentru implinirea varstei de pensionare, data nasterii 24.noiembrie.1952;incepand cu data de 15 ianuarie 2014; deci din 16.ian.2014 nu voi mai activa la locul de munca; am inteles ca stau acasa din 16.ian.ac. si ca voi primi pensia cand se fac actele la oficiul de pensii; nu este legal sa fiu tinuta in activitate pana primesc decizia de pensionare?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 18:32, 6 Ianuarie 2014
Conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, o femeie nascuta in noiembrie 1952 a implinit varsta standard de pensionare in februarie 2012.

ART. 52
Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz, prevăzute de prezenta lege.



Deci, la data de 24 februarie 2012 ar fi trebuit sa inceteze de drept contractul dvs. de munca, iar dvs. trebuia sa depuneti dosarul de pensie incepand cu aceeasi data, urmand ca ulterior sa primiti decizia de pensionare si pensia.
Nu ati facut acest lucru, ati ramas angajata, iar angajatorul nu a urmarit (cum ar fi trebuit) situatia angajatilor pensionabili.
Pacat, pentru ca in toata aceasta perioada ati fi putut cumula pensia cu salariul, daca angajatorul era de acord sa va mentina angajata in continuare.

Codul muncii prevede incetarea de drept a contractului individual de munca la data indeplinirii conditiilor de pensionare numai in cazul pensiei limita de varsta.

ART. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
....
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare;......


Cum contractul de munca trebuia sa fi incetat de aproape doi ani, angajatorul nu are nici un motiv sa va mentina contractul pana primiti decizia de pensie.
Chiar ar fi bine sa depuneti cat de repede dosarul la casa de pensii, pentru ca veti primi pensia doar de la data depunerii dosarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie limita de varsta ramoilis ramoilis Am o angajata nascuta in octombrie 1952. Cand ar trebui sa iasa la pensie? Din anexa 5 din Legea Pensiilor, VARSTA DE PENSIONARE LA FEMEI 2012 inteleg ca ... (vezi toată discuția)
Data incetare contract de munca petronela_gav petronela_gav Buna ziua, La ce data se poate inceta conctractul de munca, la implinirea varstei de pensionare, unei persoane nascuta pe data de 14 iunie 1952? (vezi toată discuția)
Pensionare Onutza05 Onutza05 As dori sa stiu dc sunt angajata iar in luna aprilie indeplinesc conditia de iesire la pensie intrucat implinesc varsta corespunzatoare, insa imi lipseste 1 ... (vezi toată discuția)