avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, succesiune

Buna seara
Va rog un sfat:
Mama a decedat in 1994, in acelas an fratele meu a deschis succesiunea. El a declarat masa succesorala casa (la tara) cu terenul aferent. Au mai ramas de la parinti terenuri extravilane dar eu nu stiam la vremea respectiva care este situatia cu actele de proprietate asupra lor. Eu am hotarit sa cedez partea mea de proprietate din casa in favoarea fratelui meu. Am spus la notar ca eu renunt la partea din casa dar nu renunt la dreptul de mostenire asupra altor bunuri care au mai ramas. Notarul mi-a spus ca nu se poate, ori renunt la intreaga mostenire ce mi se cuvine ori accept partea mea. Mi s-a parut curios acest punct de vedere (nici acum nu cred ca esta corect), am solicitat un timp de gindire, si in final ca sa nu compromit procedura de succesiune(eram deplasati in alta localitate, cu martori) am acceptat sa dau declaratia de renuntare la mostenire. Fratele meu s-a intabulat cu casa, terenul aferent si inca un teren intravilan.In 2010 fratele meu ma solicita sa-mi iau partea din terenurile extravilane. Aproape ma acuza ca nu vreau sa fac acest lucru desi nici el nici eu nu stim ce trebuie facut. Cu aceasta ocazie am aflat ca exista din 1991 un titlu de proprietate pe numele mamei asupra acestor terenuri. Titlul era la fratele meu dar nu l-a declarat (nu vreau sa presupun de ce ,fiind fratele meu) iar eu nu stiam ca exista. Rugamintea mea este sa imi dati un sfat cum se poate face acest lucru avind in vedere ca:
1. Nu sunt de acord sa fac un act de vinzare cumparare, cred ca m-ar costa prea mult.
2. Nu cred ca poate face un act de donatie pentru ca are un fiu.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 20:35, 6 Ianuarie 2014
Notarul a avut dreptate : La mostenire nu se poate renunta partial, sau numai la anumite bunuri.
Ori se accepta mostenirea ori se renunta pur si simplu la mostenire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune armaghedon_now armaghedon_now 1.Daca a fost efectuata succesiunea dupa ultimul parinte supravietuitor iar unul dintre mostenitori a semnat ca renunta la bunul pentru care s-a facut ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.suntem 4 frați și facem succesiunea după mamă ... Nica Angela Nica Angela Bună ziua.Suntem 4 frați și facem succesiunea după mamă noastră decedată în acest an .Succesiunea după Tatăl nostru decedat în urma cu 27 ani fiind ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea succesorala in clasa a ii-a de mostenitori M_arina M_arina In urma cu o luna a decedat sora tatalui meu. Nu a fost casatorita, nu a avut copii, parintii ei nu mai traiesc. A avut 4 frati, din care doar unu mai este ... (vezi toată discuția)