avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil pana la 2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil pana la 2 ani

Buna seara,
Azi fata mea a primit un plic de AJOFM ca are de plata pentru 2013 suma de 163 lei cas si impozit pe venit si nu stim ce reprezinta,
Mentionez ca in prezent primeste indemnizatie de ingrijire copil pana la 2 ani incepand cu data de 22 iunie 2012 pana pe 22 iunie 2014.
Cand a nascut era in somaj , a intrerupt somajul si a beneficiat de indemnizatie crestere copil.
Are obligatia de a plati cas ? si impozit pe venit? daca da, la ce ? la somajul incasat pana la momentul nasterii sau la indemnizatie de crestere copil (mai exat copii, ca are gemeni si primeste 600 pentru fiecare copil si 200 alocatia de stat pentru fiecare copil , in total 1600 lunar.)
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mine58 , utilizator 19:11, 7 Ianuarie 2014
1. - Din indemnizatia de somaj nu se face nici o retinere.
- Contributiile la pensie si sanatate sunt platite de Agentia de Somaj de la buget.

2. - In scrisoarea primita de la AJOFM trebuie sa scrie si baza legala a debitului dvs. catre AJOFM.
- Redati textual ce scrie in scrisoarea respectiva.

3. Nu cumva scrisoarea este de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnziatia pentru concediu crestere copil (CCC)?
textual ,, cas + impozit pe venit ' atat si e de la AJOFM.
Am fost azi la ei si am intrebat .,raspunsul a fost ca ,are de plata CAS si impozit pe venit aferent perioadei de concediu medical postnatal obligatoriu si cateva zile de concediu prenatal.
Aceste concedii medicale au fost duse la vremea respectiva la AJOFM (fiind somera atunci ) si a luat banii tot de la ei .Acum cei de acolo au zis ca a venit Curtea de Conturi in verificare si au cerut ca sa i se retina cas si impozit pe venit.
Este legal ? fiind somera ?
Va multumesc pentru raspuns , si am rugamintea sa imi transmiteti daca e corect asa ?
Oare ei cand au calculat banii pe CONCEDIU MEDICAL nu au retinut aceste impozite ? Oricum somajul era de 400 luna iar pe medical a luat si mai putin.Concediul era o conditie obligatorie pentru a beneficia ulterior de indemizatie crestere copil.Am impresia ca e cam mult de platit 163 lei pentru 2 luni de concediu si la asa sume mici pe luna .

Multumesc !
1. Conform art.42 din Codul fiscal se impoziteaza indemnizatiile pentru incapacitate tmporara de munca (concedii medicale) cu exceptia indemnizaţiilor pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav.

2. De asemenea din indemnizatiile pentru concedii medicale (inclusiv de maternitate) se retine contributia pentru pensie (CAS) deoarece aceste perioade sunt stagii de cotizare la pensie.

3. Normal era ca Agentia de Somaj sa retina din indemnizatiile calculate impozitul si CAS atunci cand a intocmit statele de plata respective.

4. Trebuie sa mergeti la Agentia de Somaj sa vedeti statele de plata si sa va spuna de ce nu au facut aceste retineri si cum de nu au fost verificati de Casa de Judeteana Asigurari de Sanatate.

5. - Pe perioadele cat a beneficiat de concedii medicale de orice fel si apoi de concediu crestere copil (CCC) i s-a suspendat plata indemnizatiei de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa fiecare concediu medical si apoi dupa CCC.
- Dupa ce se termina CCC se reintoarce la somaj.
multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit indemnizatie crestere copil ionelenasorina ionelenasorina Buna ziua, in luna noiembrie voi naste, si voi opta pentru 1 an de indemnizatie, conform noii ordonante ca tatal este obligat sa isi ia cel putin o luna de ... (vezi toată discuția)
Sarcina si contract de munca pe perioada determinata! floryna04 floryna04 buna,siuatia mea este:insarcinata in 7 luni si jumatate,urmeaza sa intru in concediu prenatal in cateva zile,dar contractul de munca (care este pe perioada ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil olteanudiana olteanudiana Buna seara, Doresc sa ma lamuriti cu o problema in legatura cu posibilitatea acordarii indemniz., pe data de 25.07.2013 am semnat contractul de munca pe ... (vezi toată discuția)