avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul calorifere in plus
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul calorifere in plus

Buna seara. Sunt presedintele unui bloc din Bucuresti si ma confrunt cu urmatoarea situatie: un propritar si-a montat in apartament doua calorifere (bucatarie si baie) in plus fata de cele montate la constructia blocului.Prin ce formula poate administratorul sa introduca la plata caldurii aceste doua calorifere? Mentionez ca nu mai folosim repartitoare de costuri si calculul se face prin ''metoda,, suprafata radianta.Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 6 Ianuarie 2014
mannyx1, utilizator
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 15:47, 12 Aprilie 2018
H.G.R. nr. 1.588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Art. 52, al. (4) Dacă proprietarul unui apartament sau al unui spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă modifică suprafaţa echivalentă termic de încălzire din apartamentul sau din spaţiul pe care îl deţine, cota-parte de participare la cheltuielile pentru încălzire se va recalcula prin aplicarea unui coeficient de modificare a suprafeţei utile luate în calcul, fără a modifica cota indiviză a apartamentului.

Calculul prin ''metoda,, suprafata radianta este gresit. Se foloseste suprafata utila, corectata cu un coeficient, doar pt incalzire.
scuze..s-ar putea sa fi inteles eu gresit de la administrator metoda de calcul, dar daca este asa cum spuneti si se foloseste suprafata utila,de unde sa ia acel 'coeficient de modificare al suprafetei utile? multumesc
@mannyx1,

Din:
ORDIN Nr. 343 din 13 iulie 2010
pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încalzire si apa calda de consum
ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE PENTRU SERVICIILE COMUNITARE DE UTILITATI PUBLICE
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 501 din 20 iulie 2010

............................................

17. factor de recalculare1 - mărime adimensională utilizată pentru recalcularea suprafeţei utile a apartamentului luat în calcul la repartizarea energiei termice în cazul în care corpul/corpurile de încălzire este/sunt modificat(e) faţă de soluţia de proiect, fără ca prin aceasta să se modifice cota indiviză. Se determină cu relaţia:

Krec = (SET mod + SETpro) / 2 x SETpro

în care:
SETpro - suprafaţa echivalentă termic de proiect a corpului de încălzire exprimată în m2;
SETmod- suprafaţa echivalentă termic modificată a aceluiaşi corp de încălzire exprimată în m2;

Deci, trebuie sa cunoasteti SET-ul vechi, SET-urile noilor calorifere si sup. utila a apartamentului. Cu factorul de recalculare se inmulteste sup. utila a apartamentului. Rezulta o noua sup. utila (recaslculata) necesara numai pentru repartizarea costurilor cu incalzirea, asa cum a scris @darida, mai sus.
Succes!
Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2014
Adam Grecu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inainte de a incepe sa faceti orice recalculare, trebuie sa stiti urmatoarele lucruri:

1. Suprafata radianta nu o calculati dumneavoastra, ci reprezentantul RADET.

2. Cautati ultimul proces verbal (teroretic ar trebui sa aveti asa ceva) prin care RADET a facut constatarea la apartamentul respectiv, si unde va trebui sa va fi dat suprafata radianta, suprafata pe care o calculeaza ei, in functie de tipul de calorifer instalat in apartament (in procesul verbal respectiv se afla toate informatiile).

3. In cazul in care nu exista, cel mai probabil s-au luat in calcul suprafetele initiale, care coincid cu suprafata utila (pentru care a fost gandita incalzirea in momentul construirii blocului), aveti la dispozitie doua posibilitati: una ar fi sa propuneti in Adunarea Generala sa se faca o constatare la toate apartamentele, caz in care, daca se aproba va trebui sa luati legatura cu RADET-ul, si sa planificati respectivele inspectii. De retinut ca va costa si ca in acest caz se vor plati pe listele de intretinere. Alta varianta ar fi sa luati legatura cu RADET-ul doar pentru apartamentul respectiv. In aceasta situatie nu stiu exact cine va suporta costurile, si care este demersul legal in cazul in care proprietarul nu doreste sa ofere acces. Poate stiu altii de pe forum, sau va vor spune chiar cei de la RADET.

Poate va ajuta urmatoarele acte (complete se gasesc pe cautand pe google):
- Art. (2-a), cap.IV Drepturile si obligatiile utilizatorului, din Contractul –cadru de furnizare a energiei termice aprobat prin ordinul 483/2008 al ANRSCUP, publicat in Monitorul Oficial, partea I nr. 735 din 30.10.2008. La art. 9, a.14:
”Utilizatorul are urmatoarele obligatii: sa calculeze si sa predea furnizorului de energie termica deciziile emise de comitetul executiv al asociatiei de proprietari privind recalcularea suprafetei utile luate in calcul la repartizarea energiei termice, ca urmare a modificarii suprafetei echivalent termic a corpurilor de incalzire din spatiile cu destinatie de locuinta, in cazul facturarii individuale.”.

- Capitolul III din Norma metodologica de aplicare a Legii 230/2007 privind asociatiile de proprietari. Acesta spune:
 Art. 52 (2) –” Daca proprietarul unui apartament sau al unui spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, modifica suprafata echivalenta termic de incalzire din apartamentul sau din spatiul pe care il detine, cota-parte de participare la cheltuielile pentru incalzire se va recalcula prin aplicarea unui coeficient de modificare a suprafetei utile luate in calcul, fara a modifica cota indiviza a apartamentului.Coeficientul se calculeaza conform normelor tehnice elaborate de ANRSCUP, pe baza unui studiu de specialitate.”

Foarte important: in momentul in care se face constatarea, pe langa reprezentantul Radet si proprietar, trebuie sa fie prezent si cel putin un membru din partea Asociatiei.

Dupa ce are loc constatarea respectiva, exista posibilitatea sa si scada suprafata radianta, nu numai sa creasca.

Eu am trecut prin situatia in care proprietarul a cerut aceasta constatare deoarece scosese/inlocuise din calorifere. In acel caz el a suportat costurile.

Sper sa va ajute cele scrise de mine.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exemplu practic
Daca SET ul initial era de 10 m.p,, iar ulterior s-au adaugat 5 m.p. SET, va rezulta un surplus de 50%, deci pt calculul caldurii se va adauga acelui apartament 50% la suprafata utila, cand se imparte totalul consumului pe bloc.

Daca stiti modelul de calorifer, puteti afla si singuri surplusul de SET din Ordin M.T.C.T. nr. 941/2002 – Ghid privind determinarea suprafeţei echivalente termic a corpurilor de încălzire GP 067-02. Elaborat: INCERC Bucuresti. Se gaseste si pe net.
Ghidul prevede principalele modele şi tipuri de corpuri de încălzire utilizate în clădiri de locuit, social-administrative şi similare acestora în România şi stabileşte mărimea suprafeţei echivalente termic a acestora. Acesta este singura sursa oficiala pentru aflarea SET a unui calorifer sau teava de incalzire. Inclusiv Radet tot de aici se documenteaza pt a va oferi raspunsul.
Gasiti cati mp de SET are un element de calorifer sau un tip sau model de calorifer compact, daca nu e format din elemente.

Alte discuții în legătură

Cum este corect calculata caldura la un bloc din bucuresti care a fost contorizat cu repartitoare de costuri iar ulterior sa renuntat la ele mihaelutza41 mihaelutza41 Din acest an la noi in bloc sa renuntat la repartioarele de costuri la caldura si am trecut din nou la sistemul pausal{adica se calculeaza caldura pe suprafata ... (vezi toată discuția)
Suprafata radianta in bloc marin1ian marin1ian Cat trebuie sa fie suprafata radianta (calorifere) la un apartament de 50m2? Cine sau care este autoritatea care poate sa calculeze aceasta suprafata,tinand ... (vezi toată discuția)
Calculul intretinerii la apartamente modificate rlemnaru rlemnaru Am o situatie la un apartament de 2 camere… am modificat apartamentul, in sensul ca am desfiintat balconul si am mutat bucataria in balcon. Astfel, ... (vezi toată discuția)