avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul calorifere in plus
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul calorifere in plus

Buna seara. Sunt presedintele unui bloc din Bucuresti si ma confrunt cu urmatoarea situatie: un propritar si-a montat in apartament doua calorifere (bucatarie si baie) in plus fata de cele montate la constructia blocului.Prin ce formula poate administratorul sa introduca la plata caldurii aceste doua calorifere? Mentionez ca nu mai folosim repartitoare de costuri si calculul se face prin ''metoda,, suprafata radianta.Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 6 Ianuarie 2014
mannyx1, utilizator
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 15:47, 12 Aprilie 2018
Buna seara, Sunt un propietar care se confrunta cu o problema destul de grava. Spun acest lucru deoarece presedintele si administratorul incalca legistaltia in vigoare in modul de aprobare si intocmire a documentelor.
Situatia despre care vom discuta este urmatoare:
• Bloc de 4 etaje cu 20 de apartamente.
• Bloc fara repartitoare de caldura (nu au existat niciodata), pana acum doua luni caldura se platea in sistem pausal.
• Masuratori SET (suprafata echivalenta termic) doar in 14 apartamente + coloane pe verticala. 2 apartamente debransate de la sistemul de caldura centralizat. Nu au fost masurate conductele din subsol si un calorifer aflat pe casa scari.
• Bloc reabilitat termic partial
• Apartamentul de care vom discuta are calorifere din fonta de cand a fost construit blocul si nu are efectuata masuratoare de SET.

Voi incerca sa punctez fiecare intrebare si sa explic mai exact fiecare situatie, in speranta unui raspuns cat mai clar.
1. Calcularea SET-ului – Cum poate dovedi firma care masoara caloriferele, ca SET-ul este mai mare sau mai mic decat SET-ul din proiect? {EX: Documentele care au stat la baza proiectari nu mai exista si sunt foarte importante pentru ca trebuie sa se cunoasca materialele si modul cum a fost construit blocul. Daca consideram ca in bloc sunt 2 apartamente la fel, dar unul izolat termic si unul nu, cu siguranta apartamentul neizolat v-a consuma mai multa caldura, dar vom plati la fel pentru ca avem acelasi SET.
2. Calcularea caldurii pe fiecare apartament – Cine este OBLIGAT sa faca calculul sumei de plata pentru caldura, firma care a executat masuratorile fiind autorizata sau administratorul? {Situatie: Firma autorizata nu a avut contract decat pentru masuratori si nici nu suntem obligati sa incheiem un alt contract deoarece nu exista repartitoare de caldura. Administratorul are 10 clase}
3. Cine stabileste modul de calcul (pausal sau dupa datele furnizate de firma autorizata) intr-o asociateie de bloc – Presedintele blocului impreuna cu o persoana din consilul exacutiv, sau prin votul majoritar al adunari propietarilor (jumatate plus unul)?
4. Calcul diferential a intretinerii – este posibil sa calculezi intretinerea intr-un bloc dupa doua legi diferite? {EX: exista doar un contor/debitmetru care masoara caldura, iar repartitia ei se face in doua moduri diferite, pausal si dupa SET.
Concluzie:
Fata de cele mentionate mai sus in lista de plata pentru intretinere apare urmatoarea situatie:
1. Apartamentele in care a fost masurat SET-ul, folosesc pentru calcul calduri un indicator oferit de firma autorizata.
2. Apartamentele debransate de la caldura nu platesc nimic.
3. Apartamentele in care NU s-au facut masuratori de SET, platesc dupa suprafata utila a apartamentului. In consecinta acestia platesc toata valoarea ramasa in care sunt incluse tevile din subsol si caloriferul aflat pe casa scari.

Mentionez ca toate aceste calculi sunt facute de administrator, iar cand i-am prezentat Ordin-ul 343/2010, privind modul de calcul, a spus ca el nu stie astfel de calcule (normal daca are doar 10 clase).

Sper sa ma ajutati sis a-mi dati un sfat fata de cele mentionate mai sus. Imi cer scuze daca nu am fost destul de explicit in aceste randuri, dar nu stiu cum sa procedez in continuare, iar daca este ceva neclar va rog sa-mi adresati orice intrebare.
Multumesc

mannyx1 a scris:

Buna seara. Sunt presedintele unui bloc din Bucuresti si ma confrunt cu urmatoarea situatie: un propritar si-a montat in apartament doua calorifere (bucatarie si baie) in plus fata de cele montate la constructia blocului.Prin ce formula poate administratorul sa introduca la plata caldurii aceste doua calorifere? Mentionez ca nu mai folosim repartitoare de costuri si calculul se face prin ''metoda,, suprafata radianta.Va multumesc anticipat.

@agri

Nu poate să existe două moduri de calculare al călduri intr-un bloc . Asociația ar trebui decidă un singur mod de calcul . Este adevărat că unele ap. și-au sporit confortul prin schimbarea caloriferului , prin schimbarea coloanelor de trecere cu calorifere de diferite tipuri și lungimi cea ce a dus la modificarea setului pe Asociație insă a dus și la modificarea echilibrarii termice a Asociației .
Revenind la un singur mod de calcul ar fi bine să se facă masurarea tuturor tipurilor de calorifere din bloc ap. iar modul de calcul să fie suprafața echivalentă termic din ap. nu suprafața ap. .Astfel ar ieși la suprafață și alții care și-au modificat suprafața radiantă și nu au anunțat .
De ex. la noi cei care au refuzat inventarierea suprafeței termice au fost trecuți cu cel mai mare index a suprafeței inventariate . După doua ,trei luni cei rămași neinventariați au cerut măsurarea suprafeței termice .
Menționez că odată ce se face inventarirea din ap. se face și inventarierea părților comune respectv casa scărilor și subsol iar fiecare ap. va avea un coeficient de incalzire care va cuprinde și părțile comune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum este corect calculata caldura la un bloc din bucuresti care a fost contorizat cu repartitoare de costuri iar ulterior sa renuntat la ele mihaelutza41 mihaelutza41 Din acest an la noi in bloc sa renuntat la repartioarele de costuri la caldura si am trecut din nou la sistemul pausal{adica se calculeaza caldura pe suprafata ... (vezi toată discuția)
Suprafata radianta in bloc marin1ian marin1ian Cat trebuie sa fie suprafata radianta (calorifere) la un apartament de 50m2? Cine sau care este autoritatea care poate sa calculeze aceasta suprafata,tinand ... (vezi toată discuția)
Calculul intretinerii la apartamente modificate rlemnaru rlemnaru Am o situatie la un apartament de 2 camere… am modificat apartamentul, in sensul ca am desfiintat balconul si am mutat bucataria in balcon. Astfel, ... (vezi toată discuția)