avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul calorifere in plus
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul calorifere in plus

Buna seara. Sunt presedintele unui bloc din Bucuresti si ma confrunt cu urmatoarea situatie: un propritar si-a montat in apartament doua calorifere (bucatarie si baie) in plus fata de cele montate la constructia blocului.Prin ce formula poate administratorul sa introduca la plata caldurii aceste doua calorifere? Mentionez ca nu mai folosim repartitoare de costuri si calculul se face prin ''metoda,, suprafata radianta.Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 6 Ianuarie 2014
mannyx1, utilizator
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 15:47, 12 Aprilie 2018
da, incalzire pe feb. 11394.92 lei :(
oras Oradea
am uitat sa va spun...set total pe asociatie - 706,984
Ultima modificare: Joi, 20 Martie 2014
melus, utilizator
@melus,
Va garantez ca nimeni nu va poate ajuta cu ceva informatii numai dupa datele aratate de dvs.
Acum cand la moda sunt repartitoarele de costuri, repartizarea costurilor se face de catre o firma specializata.
Daca in asociatia dvs. nu sunt montate repartitoare de costuri, atunci repartizarea costurilor cu incalzirea se face proportional cu suprafata utila a aprtamentelor. In acest caz trebuie stiuta si afisata pe lista de plata, sup. utila a fiecarui apartament.
Mai trebuie stiut daca furnizorul de energie termica, masoara cantitatea de energie termica livrata, pe scara, pe bloc sau pe intreaga asociatie.
In mod normal fiecare scara de bloc trebuie sa aiba un bransament in care furnizorul are montat un asa-zis gigacalorimetru (de fapt acest dispozitiv masoara energia termica in MW; pentru a se ajunge la Gcal, indicatia in MW se inmulteste cu 0,86).
Bun stim cantitatea de energie termica in Gcal, o inmultim cu pretul/unitate, rezulta suma totala; ce mai trebuie sa stim, am spus, suprafata utila a tuturor apartamentelor, deci suprafata utila a scarii/blocului respectiv; avand aceste informatii determinam costul incalzirii pe mp de sup. utila pe care il inmultim cu sup. utila a fiecarui apartament, rezultand costul cu incalzirea locuintei.
Este greu?
Buna ziua,

Daca persoana care a deschis subiectul il mai citeste, as fi interesat sa aflu cat ia luat pana la urma reprezentantul Radet pentru constatare. In blocul nostru, in cazul apartamentului la care faceam referire stiu ca a costat destul de putin (daca imi amintesc bine, pana intr-o suta de lei).

Legat de acest subiect, s-a aprobat in adunarea generala sa se ia legatura cu cei de la Radet si sa se faca o reevaluare la toti proprietarii... pentru ca unii cred ca altii au schimbat calorifere fara sa anunte... :). In conditiile in care ultima astfel deverificare a fost in 2010.
Buna ziua.
As expune o situatie cu totul invers. Pe scara intr-un bloc cu 4 etaje ar trebui sa fi instalate 5 calorifere. Din ele nu mai exista decat cel dintre parter si etajul 1 si cel dintre etajul 1 si et 2. de la etajul 2 nu mai exista nici macar instalatia. Bineinteles ca cele 2 calorifere ramase sunt tinute inchise iarna, caz in care poti sa ingheti fara probleme pe scara pana gasesti cheile. Evident ca pe foaie e totul ok. Intrebarea este cum se poate rezolva aceasta situatie?
Ref. calorifere pe casa scarii - am sustinut si sustin in continuare ca sunt rezultatul unei proiectari, a unor studii, pentru a creea un confort termic corect, pentru a face trecerea de la frigul de-afara, la caldura din casa, mai mult, apartamentele aflate cu peretii ce se invecineaza cu casa scarii sa nu fie reci ca gheata si sa fii nevoit sa-ti faci termoizolare interioara. In fine, toti stim acest lucru, insa putini dintre noi suntem dispusi sa intelegem, apreciind in purul stil romanesc, ca lasa ca merge si asa....

Situatia expusa mai sus de catre @ginseng, din nefericire nu este una singulara, mai ales la blocurile vechi. Un calorifer are ca toate lucrurile o ”viata”, un termen de functionare limitat, dupa care trebuie inlocuit, insa la noi nu se practica acest stil normal - adica ce, sa mai dam bani sa achizitionam un calorifer, dar nu merge si fara? Cum sa nu mearga, merge si fara lift la noi, merge si fara broasca la usa de la intrare, balustrada este deteriorata, uite trebuie sudata aici si aici... Fugi dom'le de-aici, te-ai gasit tu sa ne dai lectii - de unde bani?
Ceea ce ma deranjeaza cel mai tare, este ca aceasta atitudine se regaseste si in casa, adica daca tot am aceasta atributiune de a face verificarea apometrelor si a instalatiei de apa, observi ca vasul de la WC scapa apa in nestire pentru ca proprietarul nu schimba o garnitura de 2 lei. Sigur, trebuie sa-i atragi atentia sa-si schimbe garnitura - romanul tzifnos sare la tine, ca ce, numai la el curge WC-ul? Stiu eu, aveti ceva cu mine! Te mai intrebi de unde diferentele la apa?

Revin la calorifere - trebuie sa discutati cu vecinii dvs. Numai asa se rezolva problema, altfel poti sa intri intro situatie de nu mai stii cum sa o scoti la capat. Retineti, pe nimeni nu intereseaza mai mult decat pe proprietarii din acel bloc daca trebuie sa puneti la loc caloriferele sau nu. Poate as. prop. sa va spuna de zece ori sa va completati caloriferele la loc, daca nu este vointa dvs., 'geaba. Sa vina o alta autoritate, cine sa fie?

Trebuie sa mai treaca 1-2 generatii (minimalizez?) pentru a trece la un alt nivel de civilizatie, comparativ cu tarile de la care putem sa invatam.

Stima!

Alte discuții în legătură

Cum este corect calculata caldura la un bloc din bucuresti care a fost contorizat cu repartitoare de costuri iar ulterior sa renuntat la ele mihaelutza41 mihaelutza41 Din acest an la noi in bloc sa renuntat la repartioarele de costuri la caldura si am trecut din nou la sistemul pausal{adica se calculeaza caldura pe suprafata ... (vezi toată discuția)
Suprafata radianta in bloc marin1ian marin1ian Cat trebuie sa fie suprafata radianta (calorifere) la un apartament de 50m2? Cine sau care este autoritatea care poate sa calculeze aceasta suprafata,tinand ... (vezi toată discuția)
Calculul intretinerii la apartamente modificate rlemnaru rlemnaru Am o situatie la un apartament de 2 camere… am modificat apartamentul, in sensul ca am desfiintat balconul si am mutat bucataria in balcon. Astfel, ... (vezi toată discuția)