Buna ziua,
in urma cu putin timp am primit un telefon de la o societate de recuperare Top Factoring prin care eram instiintat ca am de plata o factura aferenta lunii august 2011, catre o societate de telefonie mobila, si ca pana astazi s-au calculat penalitati de inatrziere intr-o suma considerabila.
Nu stiu ce sa fac sa achit acesta suma sau nu, eu stiind ca nu am nici o relatie contractuala cu societatea de recuperare creante. Societatea de telefonie a procedat corect punand la dispozitia unei terte persoane datele mele personale.
Spuneti-mi va rog unde trebuie sa ma adresez in acest caz. Pot face o plangere la politie deoarece imi solicita o plata prin telefon sau la protectia consumatorului pentru societatea de telefonie deoarece a furnizat datele mele personale.
Va multumesc pentru un raspun urgent.
ast3ptati pina in augudt 2014 moment in care creanta va fi prescrisa. in rest sa aveti nervi tari. pina nu va actioneazain instanta toate actiunile lor nu au nici o valoare.
In contradictie cu ce afirma dnul avocat de mai sus, notificarile facute de creditor intrerup curgerea termenului de prescriptie, pentru ca este o prescriptie ce curge pe noul cod civil.
Eu nu m-as gandi la plangeri, sunt hilare si fara niciun temei. as face plata cat mai repede ca sa nu se mareasca si mai mult creanta lor.
foarte interesant>>> NOTIFICAREA INTRERUPE CURSUL PRESCRIPTIEI. ne puteti preciza , domnule consilier, unde ati intilnit aceasta prevedere?
cursul prescriptiei se intrerupe doar in urmatoarele cazuri:
- daca exista o recunoastere a datoriei de catre debitor;
- exista un act de executare a debitorului printr-un executor judecatoresc;
- introducerea unei actiuni judecatoresti pt recuperarea creantei solutionata prin admiterea actiunii
in concluzie, stati linistita si asteptati pina in august.
Noul Cod civil art. 2357 alin. 4 prevede faptul ca prescriptia este intrerupta prin orice act prin care debitorul este pus in intarziere.
Iar Art. 1522 Noul Cod Civil prevede ca \" Debitorul poate fi pus în întârziere fie printr-o notificare scrisă prin care creditorul îi solicită executarea obligaţiei, fie prin cererea de chemare în judecată.\"
NOUL cod civil a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011p rin legea de punere in aplicare a Codului Civil, legea nr. 71/2011,
Art. 6. Aplicarea în timp a legii civile
(2) Actele ?i faptele juridice încheiate ori, dup? caz, s?vâr?ite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor.
(4) Prescripţiile, decăderile şi uzucapiunile începute şi neîmplinite la data intrării în vigoare a legii noi sunt în întregime supuse dispoziţiilor legale care le-au instituit.
creanta invocata dateza din august 201, deci se afla sub imperiul vechiului cod civil.