Sora mea are o fetita de 2 ani nascuta in Spania. Cand copilul avea 4 luni, sora mea s-a despartit de tatal copilului cu care nu era casatorita. Pentru a nu parasi tara, spaniolul a cerut custodia copilului. Sora mea a obtinut-o insa cu un regim de vizita foarte ciudat, tatal lua copilul cate 2 ore pe zi / 3 zile pe saptamana si 1 week-end da, unul nu, precum si vacante impartite. Pe langa asta, surorii mele i s-a interzis sa paraseasca orasul, sau tara, fara a vea acordul judecatoriei din spania.
Intre timp tatal a mai incercat sa obtina custodia copilului, fara a reusi.
Cu multe greutati, pentru ca institutiile de stat romanesti nu te ajuta deloc, a reusit sa obtina o autorizatie de plecare in vacanta in romania, in vara 2008. Consulatul din Sevilla, a insistat la judecatoria din spania, pana aceasta autorizatie i-a fost anulata.
Anularea a avut loc dupa ce ea a ajuns in romania.
Aici s-a depus dosarul pentru stabilirea domiciliului in romania al copilului.
Tatal a inaintat o petitie la ministerul de justitie acuzand-o de rapire internationala de copii, in urma careia a avut loc un proces.
La proces s-a considerat ca sora mea a parasit ilicit spania, desi ambii sunt cetateni romani, si urmeaza sa dea o hoatarare prin care o obliga sa dea copilul tatalui.
Este legal acest lucru, este cineva aici care ne poate ajuta?
Mentionez ca avem un avocat, dar asta nu inseamna ca nu putem apela la serviciile altui avocat mai bun, care ne poate ajuta.
Multumesc
Multumesc pentru raspuns.
Din nefericire am contactat peste 20 de avocati, care au pretins ca stiu despre ce este vorba, dar din pacate s-a dovedit contrariul.
Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar ca in orice meserie, exita profesionisti si neprofesionesti dar care afirma ca sunt.
Daca este cineva aici care iare experienta reala in acest domeniu, as doi sa imi comunice, pentru a stabili un contact.
Multumesc
Pai.... strict teoretic ceea ce ati facut dvs se incadreaza la rapire internationala de minori...
Posibil sa exista vreo modalitate de a face ceva, insa sa nu va asteptati la minuni, pentru ca avocatii nu pot modifica legile, ci pot doar aduce argumente in privinta unei interpretari sau a alteia...
...sau sa caute si gaseasca ceva nerepsectari ale procedurii... etc!
Ma gandesc ca daca ati vorbit deja cu peste 20 de avocati erau printre ei destui care sa se priceapa cat de cat in materie...
Puteti sa mai cautati, insa sa nu va asteptati la minuni!