avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Impozitul pe pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Impozitul pe pensie

Care este temeiul legal in baza caruia se impoziteaza pensia.In timpul activitatii pe statele de plata sa retinut impozitul pentru retributia pentru activitatea depusa.La fel si retinerea pentru CAS.Pensia nu este un venit suplimentar pentru o munca suplimentara!.:sorry:
Cel mai recent răspuns: ARKzad , utilizator 11:04, 27 Februarie 2014
Impozitarea pensiilor se face prin retinerea unui impozit de 16% din suma ce depaseste plafonul de 1000 lei dupa ce a fost retinuta contributia pentru asigurare de sanatate conform Codului Fiscal, art 70 :
[ link extern ]
norme metodologice :
[ link extern ]
Nu mi se pare legal si nici logic sa se impoziteze pensia.Pensia nu este un venit pentru o munca suplimentara fata de cea depusa in timpul activitatii ca salariat la o intreprindere de stat.Pensia nu poate fi incadrata ca venit impozabil.La fel nici plata CAS.Ambele au fost achitate in timpul cat respectivul pensionar a fost incadrat in munca.
Si inca o intrebare: Pensionarii care beneficiaza de legea 189/2000,pot beneficia de reducerea sau neplata impozitului pe pensie si a CAS?
Poate sa nu fie logic dar legal este atata timp cat exista un text de lege care prevede impozitarea pensiilor.
Individual un pensionar poate solicita prin instanta judecatoreasca anularea retinerii impozitului pe pensie si a CAS?Inalta Curte de Justitie si casatie poate avea o parere asupra acestei probleme?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temei legal pensie suplimentara 2% ana500 ana500 Buna ziua. Sunt secretara la o unitate scolara si am o intrebare legata de temeiul legal in baza caruia s-a contribuit cu 2% pentru pensia suplimentara in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am rugamintea sa ma lamuriti in intr-o problema mai ... Misha23 Misha23 Buna ziua! Am rugamintea sa ma lamuriti in intr-o problema mai delicata, este legal ca din pesiile militare care sunt plafonate conform legilor in vigoare,la ... (vezi toată discuția)
Retineri ale contributiilor angajatilor srelu srelu as dori sa stiu daca indemnizatiile de detasare ce includ cazarea, masa si deplasarile saptamanale la domiciliu, se supun sau nu retinerilor ptr. CAS, Fond de ... (vezi toată discuția)