avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Obligatia de a dovedi o anume stare de fapt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Obligatia de a dovedi o anume stare de fapt

Buna ziua prieteni,
Din punctul meu de vedere, consider ca am ceva cunostinte in materie penala insa o hotarare a Biroului Judecatorului delegat de pe langa Penitenciarul Galati m-a convins ca am facut dreptul degeaba....sau nu.
Sa va explic situatia in extenso.
Intr-o camera de detinere a Centrului de Retinere si Arest Preventiv al IPJ Galati, 3 subofiteri se hotarasc sa efectueze o perchezitie amanuntita atat asupra bagajelor personale cat si corporal,asupra celor doua persoane private de libertate cazate in camera perchezitionata. Dupa efectuarea perchezitiei corporale, persoanele private de libertate au fost invitate sa paraseasca camera de detinere, perchezitia asupra bagajelor personale efectuandu-se in lipsa detinatorilor. Unul dintre subofiteri sustine ca sub unul dintre cele doua paturi au fost depistate un numar de 2 telefoane mobile, intocmind un raport de incident in acest sens. In aceeasi zi, seful C.R.A.P al IPJ Galati a procedat la audierea celor doua persoane private de libertate cazate in camera perchezitionata care, au declarat ca nu au cunostinta despre existenta celor 2 telefoane mobile.
Persoana care dormea in patul sub care au fost gasite telefoanele mobile, a fost totusi sanctionata disciplinar cu suspendarea dreptului de a primi bunuri pe o durata de doua luni. Contestand masura luata, la Judecatorul delegat de pe langa Penitenciarul Galati, acesta din urma a respins contestatia considerand-o nefondata iar in motivare a consemnat :
"Intrucat petentul nu a reusit sa dovedeasca o alta situatie de fapt decat cea prezentata de agentul constatator respinge cererea ca fiind nefondata"
Petentul a contestat la Judecatoria Galati hotararea Judecatorului Delegat iar in motivare a consemnat ca perchezitia asupra bagajelor personale s-a efectuat in lipsa unui martor asistent. Instanta a respins ca nefondata cererea petentului.
Petentul m-a intrebat daca poate formula plangere la CEDO din motivele aratate mai sus.
Mi se pare foarte ciudat ca o persoana sa fie obligata "SA DOVEDEASCA" o anume situatie de fapt.
Astept parerea voastra
Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 21:42, 13 Ianuarie 2014
Buna ziua,3 subof. se hotarasc sa.... efec. o perchezitie inopinanta, de la sine putere, din dispozitia .... ??? s-a facut dovada ca acele tel. le apartinea celor doua pers. ( s-a verificat la ce numere s-a vb. exista indici clare cum ca cei doi ar fi folosit cele doua tel ??? eu cred ca s-a dorit frabricarea acestui incident. ce anume s-a dovedeasca petentul ? cum ca tel. nu ii apartineau, din punctul meu de vedre contestatia nu isi mai avea rostul. Da, petentul poate formula o plangere la CEDO, doar ca va fi de durata.
Percheziţionarea bagajelor şi a bunurilor personale trebuia sa se faca în prezenţa persoanei în cauza, asa prevede legea.
Da, asa este insa depinde ceea ce scrie in procesul-verbal.
Daca scrie ca detinutii au fost dati afara din celula atunci ne aflam in prezenta unui viciu grav deoarece poate plana dubiul si o posibila inscenare.

Insa, la Galati exista foarte mari probleme in penitenciar cu telefoanele...
Sub aspect procedural detinutii ar putea avea dreptate, dar...la drept vorbin d este greu de crezut ca le-ar fi facut cineva o manevra cand e plin de un mediu infractiuonal acolo...

La CEDO ar putea avea insa castig de cauza in functie de ceea ce s-a consemnat in procesul verbal.
Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Pentru admisibilitatea unei plangeri CEDO trebuiesc epuizate toate caile de atac in tara, asadar nu trebuie sa se opreasca la stadiul fond(judecatorie).
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014
avvalentina, utilizator
avvalentina a scris:

Pentru admisibilitatea unei plangeri CEDO trebuiesc epuizate toate caile de atac in tara, asadar nu trebuie sa se opreasca la stadiul fond(judecatorie).


In cazul contestaţia impotriva încheierii judecătorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, hotărârea judecătoriei este definitivă.

Alte discuții în legătură

Contestatie de la conducerea penitenciarului Adyonela Adyonela Buna seara. As vrea sa stiu daca penitenciarul are dreptul de a contesta o hotarire aprobata de Judecatorul de serviciu, in privinta schimbarii regimului de ... (vezi toată discuția)
Infractiune sau abatere disciplinara? andreeapetrescu andreeapetrescu Buna ziua, Va rog respectuos sa ma ajutati intr-o problema. Unei cunostinte care se afla in regim de detentie momentan i s-au intamplat urmatoarele: la ... (vezi toată discuția)
Abuz belgia claudiu rusu claudiu rusu buna ziua. in speranta ca subiectul nu a mai fost discutat, am sa prezint direct problema societatii pe care o reprezint. societatea este belgiana in toata ... (vezi toată discuția)