avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Alzheimer, sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Alzheimer, sau nu?

Nu, nu este un subiect pur medical.
Mama mea de 84 de ani, are in anumite imprejurari tremuraturi care au dus la concluzia medicala de Alzheimer. Recent, a fost nevoie sa dea o imputernicire la un notariat. Teama mea a fost ca vom fi refuzati din cauza bolii sale, stiind ca asta e asociata si cu pierderi de memorie, lipsa atentiei, etc. pe care in realitate nu le are. Culmea, atunci nu a avut nimic, nici nu a facut vre-un efort de a ascunde asta. Mai am o sora pe care mama nu a iubit-o inca de la nastere si nu a acceptat-o niciodata. Desi sora mea este dispusa (din pura obligatie de fiica) sa o ingrijeasca, fara a arata resentimente, mama continua sa o respinga. Eu ca barbat, nu o pot ingriji. Sotia mea, ca nora...
Banuiala mea este ca mama vrea sa o ingrijim noi, practic numai eu, si se foloseste de un presupus Alzheimer. Ce consecinte pot avea toate astea in viitor?
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 19:03, 11 Ianuarie 2014
La ce fel de consecinte va referiti si pt cine ?
daca fiica e respinsa, dvs nu puteti, nora nu vrea.. o sa ramana neingrijita.
Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator
Daca este reala afectiunea, atunci mama va trebui pusa sub interdictie, mai ales ca este posibil sa va loviti de tot felul de probleme pe viitor (in relatia cu autoritatile, nevoia de a fi internata in diferite institutii de exemplu).

Asta inseamna ca cineva va tb sa fie numit curator, persoana care sa- i reprezinte interesele si sa ii administreze bunurile.

Una este aceasta raspundere legala si cu totul alta este ingrijirea zilnica a batranei. Aveti acesta obligatia in calitatea dvs de fiu, la fel si sora dvs, fie ca va convine, fie ca nu.

Nimeni nu stie cum se va simti in ultimii ani ai vietii, este posibil sa o puteti ingriji dvs, este posibil sa tb sa ii angajati pe cineva sau sa o internati in institutii unde sa beneficieze de asistenta specializata medicala si de supraveghere. Nu aveti de unde sti cum va evolua in viitor.
Multumesc @gerberga. Ma cam tem de aceste perspective. Daca afectiunea este reala, ar putea sa conteste totul (curator, internari, etc) sustinind (in boala ei) ca am fortat-o/pacalit-o.
Daca afectiunea e reala, tocmai ca nu poate.

Ca si colega gi-jane intreb: despre ce consecinte sunteti interesat? Ce procura, pentru ce?
Daca boala este constatata prin acte medicale si daca printr-o expertiza medico legala se stabileste ca persoana bolnava nu are discernamant, atunci - chiar daca contesta deciziile - nu poate avea nicio sansa de reusita avand in vedere lipsa discernamantului.

Daca aveti o hotarare judecatoreasca prin care ati fost numit curator, atunci veti avea dreptul sa decideti pt dansa si nu are cum contesta acea decizie a instantei, decizie care vine in urma administrarii unui probatoriu destul de complex ( atat faptic,cat si medical).

Alte discuții în legătură

Procura notariala cora1 cora1 Buna ziua, Mama mea este bolnava de Alzheimer faza moderata si in ultima vreme simptomele bolii s-au agravat. Necesita supraveghere permanenta si o solutie ... (vezi toată discuția)
Părinții mei (tata 85 de ani, mama 84 ) vor sa vândă un imobil. constituie un impediment faptul că mama suferă de alzheimer? Palestrina Palestrina Buna ziua! Va rog,as dori și eu un raspuns,la o întrebare legată de vânzarea unui imobil Părinții mei,tata(85 ani),mama(84 ani),vor sa vanda un ... (vezi toată discuția)
Discernamant svixer svixer Cum poti dovedi ca o persoana nu a avut discernamant cu 4 ani in urma ? La ora actuala chiar nu are discernamant (nu exista un act in care este pus sub ... (vezi toată discuția)