avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatie de plata OUG 119
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatie de plata OUG 119

Va cer parerea in urmatoarea speta:
SC furnizor de materiale de constructii ,incheie cu un SA(cu sediul in alt judet) un contract comercial de vanzare cumparare ,locul incheierii contractului si locul predarii marfurilor fiiind localitatea unde isi are sediul vanzatorul.Contractul de asemenea prevede ca instanta competenta in caz de litigiu este cea a locului unde isi are sediul vanzatorul. Este necesar sa scot in evidenta in cererea de somatie de pl. (pe OUG 119 ) faptul ca partile au convenit in contract alegera instantei competente ? sau as fi prea meticulos ?
Marfa se preia de catre transportatorul angajat de cumparator sa-i transporte marfa care si semneaza de preluare pe aviz,dar fara a stampila.Avand in vedere ca in contract este prevazut f.ca "marfa este considerata ca acceptata calitativ si cantitativ prin semnarea avizelor de catre reprezentantii partilor", se poate considera ca astfel (conform contractului) cumparatorul a acceptat marfa?
Contractul desi prevede penalitati pentru neplata la scadenta de 0,1 %,partile nu stabilesc scadenta (vanzatorul merge pe incredere ca i se va plati). Facturile li s-au predat unor angajati ai cumparatorului fara insa a fi stampilate si semnate de acceptare sau primire,dar acum o saptamana le-am cerut si mi-au confirmat soldul,recunoscand astfel suma pe care o au de plata .
Prin urmare penalitatile prevazute in contract de la ce data sa le calculez neavand prevazute nr. de zile pt termen de plata? Nu se aplica regula de drept comun in privinta term.de plata ? adica daca nu este prevazut in contract termen plata se face la locul si momentul predarii (conf.C.Civ.)in cz meu din mom. facturarii (avand obligatia contractuala de a emite factura nu pot cere plata inainte de a-mi fi indeplinit aceasta obligatie) ) :-/
Ma gandeam sa mai comunic inca o data facturile prin curier ca sa am dovada primirii lor dar nu stiu cum ma afecteaza in privinta penalitatilor si mom de la care le calculez...

Cel mai recent răspuns: Georgeta Anghel (Rusu) , Avocat 13:44, 12 Septembrie 2011
In primul rand ar trebui sa va decideti pe ce temei de drept de drept va intemeiati cererea pe OG5/2001 (samatia de plata) sau pe OUG119/2007 (ordonanta de plata) daca mergeti pe ultimul act normativ si-l parcurgeti cu atentie veti observa ca veti gasi si rsapunsul pentru scadenta. Este un pic complicat pentru ca nu aveti confirmnate facturile insa in cerere ar trebui sa precizati exact caluza contractuala care va avantajeaza. Puteti incerca, puteti pierde numai 39 de lei taxa de timbru daca va e respinsa cererea, asta pentru ca in aceasta procedura speciala nu puteti administra decat proba cu inscrisuri. Sfatul meu este ca ...in exemplarul pentru instanta sa marcati articolele din contract care va avantajeaza, inclusiv cel cu instanta compententa.
Scadenta este 30 de zile de la semnarea avizelor, dar s-ar putea sa ai probleme fiindca nu sunt stampilate.
Daca sunt semnate dar nu sunt stampilate si contractul e incheait intre cele 2 firme, o sa vi le respinga sigur, incercati sa le mai trimiteti odata prin posta cu confirmare de primire.
Incaz ca incercati pe OG 5/2001 sau OG 119/2007 si va respinge actiunea, atunci tr sa mergeti pe dr comun o procedura de lunga durata, sfat adunati toate dovezile si cand sunteti sigur atunci depunetile, in leg cu penalitatile eu va zic ca macar sa va recuperati debutul si apoi sa va mai ganditi si la penalitati.
Va sfatuiesc sa mergei pe OG 5/2001 si sa aveti in vedere prevederile art. 1 :."Procedura somaţiei de plată se desfăşoară, la cererea creditorului, în scopul realizării de bunăvoie sau prin executare silită a creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege şi care atestă drepturi şi obligaţii privind executarea anumitor servicii, lucrări sau orice alte prestaţii"

Puteti demostra ca semnatura de pe facturi este aceeasi ca cea de pe facturi, prin solicitarea "verificarii de scripte" pentru care va trebui sa prezentati facturile si contractul in original judecatorului.
Daca in acel contract este semnat si aveti o clauza care mentioneaza faptul ca "facturile fac parte integranta din contract" atunci actiunea poate fi admisa
Mai trebuie sa aveti in vedere daca aveti extrase de sold confirmate....pentru ca si acestea pot fi o dovada de acceptare a facturilor ce sunt doar semnate.
Eu am castigat un astfel de proces cu facturi doar semnate , intrucat semnatarul si-a mentionat, la cererea agentului firmei , si numarul si seria cartii de identitate. Apoi, mie ,ca aparator, mi-a revenit sarcina sa demostrez ca acea serie este a unuia dintre administratorii firmei. Acest lucru l-am facut cu informatii obtinute de la Registrul Comertului.
Deci se poate admite somatia de plata, si fara a avea facturile stampilate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sa formulez somatia de plata pe og 5/2001 sau pe oug 119/2007 daca ? glo glo am contract. dar am facturile sunt doar semnate ,nu si stampilate de catre debitor. cum sa motivez in drept , sa nu mi respinga? multumesc (vezi toată discuția)
Probe la somatia de plata xm xm In afara de factura fiscala, care ar mai putea fi documente a caror insusire sa duca la somarea la plata a debitorului in instanta?presupunand ca debitorul nu ... (vezi toată discuția)
Facturi fiscale acceptate ca proba Otilia B. Otilia B. Imi puteti spune va rog care sunt conditiile de acceptabilitate ca mijloc de proba in instanta a unei facturi fiscale si care e legea care reglementeaza acest ... (vezi toată discuția)