avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stagiu cotizare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stagiu cotizare somaj

Buna ziua,

As dori sa stiu daca perioada de concediu crestere copil reprezinta sau nu stagiu de cotizare ptr a putea beneficia de somaj.
Mentionez ca am fost in concediu crestere copil din septembrie 2010 pana in septembrie 2013 (2 concedii ptr 2 copii), apoi m-am angajat la alta firma (nu la cea de la care am intrat in concediu), iar saptamana aceasta s-au facut restructurari, ultima venita fiind prima plecata. Contractul de munca a incetat conf art. 31, alin 1 si 3 din Codul Muncii, fiind in perioada de proba, la initiativa angajatorului.
Va multumesc si astept cu interes raspunsul Dvs.!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:42, 8 Ianuarie 2014
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art.6, art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare
...

2. - Perioada in care ati fost in concediu crestere copil (CCC) este perioada asimilata stagilui de cotizare la pensie si somaj.
- Adica se ia in calcul numai pentru stabilirea perioiadei de somaj indemnizat (6-12 luni).

3. - In cazul dvs. cele 12 luni de venituri care se trec in adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26) sunt formate din lunile in care ati lucrat dupa ce ati revenit din CCC la care se adauga, pana la 12, luni de dinainte de a intra in CCC.
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat la acelasi angajator.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua,

In primul rand as dori sa va multumesc pentru raspunsul dat.
Legat de aceeasi problema, as dori sa va mai intreb urmatoarele:
1. In Legea 76/2002 se mentioneaza ca stagiu de cotizare luat in calcul 12 luni din ultimele 24 luni, dar eu am lucrat aproape 4 luni (dupa revenire din CCC), iar in CCC am fost din sept 2010 pana in sept 2013, adica aproape 3 ani; cum e in acest caz, avand in vedere ca in ultimele 24 luni am fost in CCC? Intradevar, in art.35 din aceeasi lege se prevede ca se cumuleaza perioada lucrata inainte si dupa suspendarea contractului de munca, dar si in afara celor 24 de luni?
2. in normele de aplicare a legii 76/2002 se mentioneaza ca NU constituie stagiu de cotizare perioada suspendarii contractului de munca (cum e cazul intrarii in CCC), cu exceptia cazului de incapacitate temporara de munca.

Va multumesc din nou si astept lamuriri!
1. Cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj sunt luate si de dinainte de a intra in CCC chiar daca se depasess cele 24 de luni.

2. - Prin Legea 250/2013 s-a modificat Legea 76/2002 si s-a dispus modificarea Normelor de aplicare a legii uin termen de 60 de zile de la publicarea ei in M.O.
- Dar pana acum nu s-au modificat Normele de aplicare.

3. Puteti sa intrebati si la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Respingere dosar somaj.... Letycia Letycia Buna ziua , Am depus actele de somaj in data de 20.02.3014...mi s.a dat carnetul de somer iar astazi cand m.am prezentat pentru viza lunara mi s.a spus ca ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj? mihai69 mihai69 Buna seara, ma aflu in urmatoarea situatie: -pana in 2008 angajat -2008-2010 concediu de crestere a copilului -2010martie -1 decembrie somaj -1 decembrie ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu crestere copil aurelian_c aurelian_c Buna ziua, Sotia mea terminat concediu de crestere a copilului pe data de 28-12-2012 si ne intrebam daca poate beneficia de somaj. A fost angajata cu ... (vezi toată discuția)