avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces verbal contestat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces verbal contestat

buna ziua,am urmatoarea intrebare: am contestat la judecatorie un proces verbal care avea ca sanctiune amenda si suspendarea permisului de conducere.la politia rutiera nu m-am dus cu certificat de grefa pt a-mi recupera permisul de conducere si am executat perioada de suspendare desi nu s-a judecat constatarea procesului verbal.Daca pierd procesul mai trebuie sa execut inca odata suspendare permisului de conducere desi eu nu am condus in acea perioada care era suspendat permisul si eram trecul in evidenta politiei cu permisul suspendat
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:42, 14 Ianuarie 2014
1. Politia retine permisul si opereaza inceperea perioadei de suspendare.

2. Contraveninetul depune plangere impotriva pv.
Consecinta: prin plangere se suspenda executarea suspendarii permisului. (art. 118/2)

3. Contravenientul trebuie sa duca certificatul de grefa (art.118/3) ptr. ca politia sa opereze incetarea executarii suspendarii permisului si sa-i restituie permisul.

"Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie".

Nu scrie "se poate prezenta", prin urmare "se prezinta" este imperativ, o obligatie.

Daca nu se depune certificatul de grefa de unde stie politia ca executarea perioadei de suspendare a fost suspendata prin depunerea plangerii?

In acest caz, daca este surprins conducand contravenientul comite o infractiune si se intocmeste DP.

Art.86. -
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

4. Plangerea depusa la judecatorie isi continua cursul. Daca este respinsa atunci se aplica art. 118/4.

(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.

5. Daca nu respecta art. 118/4 atunci se aplica si art. 118/5. CADOU + 30 de zile!
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2014
cyan, moderator
pt domnul cyan - dumneavoastra sunteti avocat? informatiile pe care mi le-ati dat sunt gresite.am intrebat la politie legat de problema mea si raspunsul este urmatorul daca eu nu mi-am ridicat permisul de la politie , desi puteam , deoarece am facut contestatie , suspendarea s-a considerat facuta chiar daca castig sau nu procesul. si este logic nu pot sa stau 2 perioade de suspendare a permisului de conducere pt aceiasi fapta .eu am platit amenda desi puteam sa n-o platesc deoarece eu am facut contestatie si asta inseamna ca nu o mai platesc inca odata daca pierd procesul.merci oricum pt raspusurii chiar daca erau gresite
Daca asa ati fost informat de catre politie atunci probabil asa este dar in opinia mea nu cred ca informatia este corecta.

Prin introducerea plangerii dvs. ati suspendat executarea amenzii si a perioadei de suspendare pana la pronuntarea hot. judecatoresti.
Prin urmare perioada de suspendare nu are cum sa fie executata sau in curs de executare daca a fost suspendata prin introducerea plangerii!
Sper ca am fost logic, daca nu este va rog sa ma contraziceti, poate nu inteleg cum trebuie ptr ca nu sunt avocat!

art. 118.
2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.
Ultima modificare: Luni, 13 Ianuarie 2014
cyan, moderator
dumneavoastra aveti dreptate intr-un fel ca am citit si eu articolul din lege, dar daca nu ti-ai ridicat permisul de la politie si ai platit amenda nu poti sa fi pedepsit de doua ori .eu nu am putut circula pt ca aveam in sistem permisul suspendat si daca conduceam puteam fi sanctionat penal pt ca aveam obligatia sa merg la politie si sa i-a in evidenta certificatul de grefa. cum se poate sa ma obligi sa mai stau o perioada cand eu nu aveam dreptul de a circula in aceea perioada. este probabil o eroare mica in sistemul lor.eu probabil nu mai pot sa le cer despagubiri ca nu am putut conduce pt ca daca vroiam ceream permisul inapoi. eu nu l-am cerut pt ca acum nu era esential permisul si daca pirdeam procesul la vara nu avem chef sa stau vara fara permis
cum se poate sa ma obligi sa mai stau o perioada cand eu nu aveam dreptul de a circula in aceea perioada


Asa cum am spus anterior, prin introducerea plangerii ati suspendat executarea amenzii si a suspendarii si prin urmare v-ati activat dreptul de a conduce, ca nu ati facut-o a fost optiunea dvs..
Faptul ca nu ati dus dovada depunerii plangerii ptr ridicarea permisului iar a fost optiunea dvs..
Este adevarat ca nu poti fi pedepsit de doua ori pentru aceeasi fapta dar neconducerea dupa introducerea plangerii poate fi considerata o pedeapsa pe care v-ati impus-o si nu pedeapsa propriu-zisa impusa de lege.
Dupa finalizarea procesului va rog sa reveniti si sa ne spuneti daca ati mai efectuat suspendarea in cazul in care plangerea a respinsa, bineinteles ca nu va doresc acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai pot ataca cu recurs hotararea prin care a fost respinsa plangerea? kosmin_2010 kosmin_2010 Un Proces Verbal intocmit de IPJ [Editat] pentru viteza, Eu sincer nu aveam viteza aia, aveam cam cu 10-15 km mai putin care imi salveaza permisul . Instanta ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis auto leona777 leona777 buna ziua, imi spuneti va rog in baza carei legi si art. se retine pe 2 luni permisul auto daca voi pierde procesul cu IPJ, si daca mie initial mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Se poate circula cu certificatul de grefa ? pinnutz_789 pinnutz_789 Buna ziua ! Mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile pentru viteza. Am avut dovada de circulatie 15 zile, iar in timpul acesteia am facut ... (vezi toată discuția)