avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act ce nu poate fi atacat in justitie (donatie sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act ce nu poate fi atacat in justitie (donatie sau vanzare cumparare imobil)

Sunt o bunica care vreau sa las o casa, singurei mele nepoate.
Sotul meu a decedat acum 4 ani.
Eu am o singura fiica, care este casatorita cu un barbat in care nu am incredere.
Ce act pot face, pentru nepoata mea, pentru a nu fi atacat, in nici un fel.
Vreau ca nepoata mea sa fie beneficiara acestei case, cu precizarea ca eu sa pot locui in casa pana la moarte.
Astept cu mare nerabdare raspunsul dvs.
Semneaza ...o bunica neajutorata.
Cel mai recent răspuns: elizabetana , utilizator 13:03, 13 Ianuarie 2014
Puteti sa faceti contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager. Acesta va permite sa stati in casa pana la decesul dvs. . Nepoata nu poate vinde sau inchiria si nici nu va poate muta in alta parte fara acordul dvs.
In functie de anii dvs. trebuie sa solicitati de la institutul de medicina legala un certificat din care sa rezulte ca sunteti capabila sa semnati acte de dispozitie, deci si un contract de vanzare.
Avand acest certificat la baza inlaturati orice posibilitate ca cineva sa conteste decizia dvs.
In cazul in care ati facut succesiunea de pe urma sotului s-ar putea ca fiica dvs. care este si ea mostenitor rezervatar, sa nu fie de acord cu vanzarea cotei ei catre fiica.
Daca ati facut-o trebuie ca si fiica sa vanda fiicei cota ce o detine ca mostenire.
Ultima modificare: Joi, 9 Ianuarie 2014
Alexandrina Mihai,
Cred ca donatia cu drept de uzufruct viager este mai potrivita decat un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager dar numai in conditiile in care nu doriti ca nepoata sa va achite un pret la pretul pietei pentru locuinta. Cheltuielile tranzactiei sunt mai reduse iar in cazul v/c trebuie platit pretul trecut in contract altfel se poate considera drept vanzare deghizata, cel putin asa cred.
In cazul in care nepoata nu isi indeplineste obligatiile asumate prin actul de donatie sau isi schimba comportamentul (nu se stie niciodata) actul de donatie poate sa fie revocat pe cand contractul de v/c mai greu.
Numai fiica ar putea ataca actul de donatie sau contractul de v/c dar fiind in favoarea fiicei ei nu ar avea motive sa atace donatia/vanzarea.
Vanzare-cumparare cu clauza de intretinere este un act!Testamentul,sau legatul particular!
Multumesc!
Sa aveti o zi binecuvantata!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare sau contract de donatie danYel19 danYel19 buna ziua bunicul sotie mele vrea sa ne doneze apartamentul , dar cum sa facem contractul ? de vanzare cumparare cu uzufruct-viager sau de donatie ? precizez ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare...fara plata pretului popescumariaioana popescumariaioana buna ziua! speta e foarte simpla...posibilitatile sunt multiple! bunicii mei au 4 copii si 5 nepotii. unul dintre nepoti sunt eu! in urma cu 8 ani s.au decis ... (vezi toată discuția)
Donatie sau act vanzare cumparare nitucornel nitucornel Buna ziua. As dori sa stiu ce poate fi mai bine facut in cazul in care mama vrea sa treaca casa si terenurile aferente acesteia, fiicei. Mentionez ca mama a ... (vezi toată discuția)