Sunt o bunica care vreau sa las o casa, singurei mele nepoate.
Sotul meu a decedat acum 4 ani.
Eu am o singura fiica, care este casatorita cu un barbat in care nu am incredere.
Ce act pot face, pentru nepoata mea, pentru a nu fi atacat, in nici un fel.
Vreau ca nepoata mea sa fie beneficiara acestei case, cu precizarea ca eu sa pot locui in casa pana la moarte.
Astept cu mare nerabdare raspunsul dvs.
Semneaza ...o bunica neajutorata.
Puteti sa faceti contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager. Acesta va permite sa stati in casa pana la decesul dvs. . Nepoata nu poate vinde sau inchiria si nici nu va poate muta in alta parte fara acordul dvs.
In functie de anii dvs. trebuie sa solicitati de la institutul de medicina legala un certificat din care sa rezulte ca sunteti capabila sa semnati acte de dispozitie, deci si un contract de vanzare.
Avand acest certificat la baza inlaturati orice posibilitate ca cineva sa conteste decizia dvs.
In cazul in care ati facut succesiunea de pe urma sotului s-ar putea ca fiica dvs. care este si ea mostenitor rezervatar, sa nu fie de acord cu vanzarea cotei ei catre fiica.
Daca ati facut-o trebuie ca si fiica sa vanda fiicei cota ce o detine ca mostenire.
Cred ca donatia cu drept de uzufruct viager este mai potrivita decat un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager dar numai in conditiile in care nu doriti ca nepoata sa va achite un pret la pretul pietei pentru locuinta. Cheltuielile tranzactiei sunt mai reduse iar in cazul v/c trebuie platit pretul trecut in contract altfel se poate considera drept vanzare deghizata, cel putin asa cred.
In cazul in care nepoata nu isi indeplineste obligatiile asumate prin actul de donatie sau isi schimba comportamentul (nu se stie niciodata) actul de donatie poate sa fie revocat pe cand contractul de v/c mai greu.
Numai fiica ar putea ataca actul de donatie sau contractul de v/c dar fiind in favoarea fiicei ei nu ar avea motive sa atace donatia/vanzarea.