buna ziua,am din nou nevoie de ajutorul dvs,am un copil minor care este in custodia tatalui el fiind plecat din tara.acum imi cere sa ii dau acordul meu pentru ai face pasaport ca sa o ia in vacanta de vara .nu stiu ce sa fac este posibil ca odata ce are acordul meu sa o ia si sa nu o mai aduca inapoi?sau pot face acte legale prin care sa se precizeze ca eu am fost de acord sa o ia numai pe timpul vacantei?fiindca asta ar fi o garantie ca o aduce inapoi.puteti sa ma sfatuiti ce as putea sa fac,sa gasesc o solutie va rog?multumesc
In procura puteti sa specificati ca ii permiteti sa o scoata din tara pe perioada vacantei, sa specificati exact perioada in care vor merge in vacanta si unde . asa va fi clar obiectul acordului dvs.
Ar fi bine pentru copil sa petreaca timp cu tatal, pentru orice copil cu parinti divortati este bine sa se simta iubit si ocrotit de amandoi in egala masura, dar daca nu aveti incredere in fostul sot, iar intre dvs. nu exista comunicare, nu va dati acceptul sa paraseasca tara, pentru ca orice ar scrie in procura, iar el are intentii ascunse este foarte greu sa mai aduceti copilul inapoi. Dvs. cunoasteti cel mai bine situatia si daca aveti incredere in fostul partener veti fi in masura sa luati cea mai buna decizie pentru dvs si copil.
Dv. nu puteti sau nu doriti sa cresteti copilul? Nici tatal? De cand dureaza situatia asta si cu cine sta copilul in fapt? Dv. vedeti copilul? Cum si cat? Dar tatal?
bineinteles ca imi vreau copilul dar atunci cand s-a finalizat divortul custodia i-a fost acordata nefiind precizat programul de vizita iar el profitand de asta nu imi da voie sa o vad zicand ca nu vrea sa o faca sa sufere.acum e in grija parintilor lui.precizez ca el nu este casatorit,nu are familie,in schimb eu m-am recasatorit anul trecut si am inca un copil de numai cateva luni.as avea sanse sa o pot lua definitiv sa stea cu mine in conditiile in care ii pot oferi un camin adevarat?multumesc
In primul rand: nici o hotarare judecatoreasca cu referire la copii nu este definitiva in sensul pe care il dam noi cuvantului. Ea este definitiva doar in sensul ca nu poate fi atacata prin apel, recurs, samd. Insa un nou proces poate fi deschis pentru acelasi subiect de indata ce s-a schimbat ceva in situatia copilului.
In momentul de fata copilul dvs are domiciliul la tatal lui (de vreme ce are nevoie de acordul dvs pentru pasaport si iesirea din tara inseamna ca amandoi exercitati autoritatea parinteasca in comun) dar tatal lui nu locuieste cu el. Aveti un motiv justificat sa cereti ca domiciliul copilului sa fie la dvs (cata vreme sunteti o persoana normala, aveti un acoperis deasupra capului, ce sa puneti mancare pe masa si va doriti sa aveti grija de copilul dvs, sunteti de preferat in locul bunicilor).
In al doilea rand: pe declaratia prin care va dati acordul pentru iesirea minorului din tara specificati data de plecare, data de intoarcere, localitatea/tara in care se deplaseaza. Asta ar trebui sa fie suficient.