avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recuperare taxa de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recuperare taxa de timbru

Sint intr-un proces cu o firma. Am cistigat la fond si acum ambele parti au facut recurs.

Firma a incercat sa tergiverseze (a folosit o adresa incompleta etc.) si i s-a respins exceptiile, fiind considerate tardive. Acum, pentru ca a pierdut, face recurs reclamind faptul ca procedura de citare nu fost indeplinita corect. Solicita returnarea dosarului la instanta de fond.

Eu nu sint multumit de despagubirile acordate si trebuie sa platesc la recurs o noua taxa de timbru.

Intrebarea este: daca firmei i se admite recursul si dosarul se intoarece la fond mai pot recupera taxa de timbru, platita la recurs tinind cont ca recursul meu nu se mai discuta? Cum se procedeaza?
Mentionez ca mi s-a comunicat ca sint obligat sa ma prezint la process cu taxa platita, altfel recursul se anuleaza. Deci in cazul cind firma pierde si nu am platit recursul al meu se va anula automat. Cum sa procedez?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:13, 22 Ianuarie 2014
Buna ziua,
Taxele de timbru se pot recupera la incheierea intregului ciclu de judecata (cand sentinta este definitiva) daca s-au cerut cheltuieli de judecata.
Va sfatuiesc sa solicitati la fiecare cuvant pe fond (deci si la fond si la recurs) cheltuieli de judecata.
Daca este admis recursul lor inseamna ca al dumneavoastra este respins deci se judeca.
faptul ca se da o anumita decizie in recurs nu inseamna ca acesta nu se judeca.
va sfatuiesc sa platiti taxa de timbru.
Daca doriti sa vi se ia in considerare recursul tb sa timbrati. Este posibil sa se admita ambele recursuri si dosarul sa fie trimis spre rejudecare la fond, iar instanta superioara sa dea indicatii instantei de fond vis a vis si de sustinerile si apararile dvs, eventual refacerea unor probe (nu ma pot pronunta necunoscand dosarul).

Tot astfel este posibil sa se respinga recursul lor si al dvs sa se admita, nu aveti de unde sti acest lucru, deci tot tb sa timbrati daca vreti sa aveti o sansa.

Cat despre cheltuielile de judecata, acestea includ taxa de timbru si va vor fi acordate daca veti castiga in recurs, cu conditia binenteles sa le cereti.

Daca decizia va fi de rejudecare, veti solicita toate cheltuielile - fond, recurs si din nou fond - prin concluziile in fata primei instante.
Multumesc mult pentru amabilitate.

Evident ca voi plati taxa de timbru.
Intrebarea era legata de urmatoarea varianta posibila: daca se admite recursul firmei - adica reintoarecerea la fond, cu reluarea judecatii de la capat (asta vrea firma pentru ca nu i s-a mai admis depunerea de probe din motive de tardivitate a interventiei) - mi se parea superfluu ca recursul meu sa se mai judece. In aceste conditi aparea nefiresc sa platesc o taxa de timbru pentru o pretentie materiala care nu se judeca. Atunci mi se parea firesc sa recuperez taxa de timbru si intrebam cum se recupereaza.

Dar dupa opinia dv. m-am lamurit: si recursul meu se considera judecat. Este deci un risc asumat. Statul incaseaza taxa de timbru chiar si in scenariul de mai sus, nu o mai returneaza si reglajul se face intre parti la sfirsitul procesului.

E bine sa intrebi un specialist ...
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2014
hot_oliviu, utilizator
Astazi am avaut primul termen si firma nu s-a prezentat. In schimb a solicitat, in scris, un nou termen pe motiv de aparare (sa-si angajeze un avocat). I s-a acordat.

Trebuia sa depuna o intimpinare cu 5 zile inainte de termenul de azi. Nu a facut-o. In aceste conditii mai are dreptul sa depuna intimpinarea sau se considera decazuta din acest drept?
Păi dacă nu a avut apărător, nu avea cum să depună nici întâmpinare, adică nu avea cum să se apere.

Nedepunerea întâmpinării în termenul precizat de instanță nu atrage decăderea din dreptul de a mai depune întâmpinare, ci atrage decăderea din dreptul de a mai propune probe și de a mai invoca excepții în afara celor de ordine publică. Apărări se pot depune pe tot parcursul procesului. Dacă vă judecați potrivit dispozițiilor vechiului Cod de procedură civilă, această sancțiune nu operează.

Alte discuții în legătură

Lipsa intampinare MihaiBucur MihaiBucur Buna seara! Am un proces pe Legea 221/09, iar in luna iunie am avut primul termen pe fond. Pana la acel termen, parata (Min. Finantelor) nu a depus ... (vezi toată discuția)
Intampinare nedepusa in termen hot_oliviu hot_oliviu Sint intr-un proces - recurs - in calitate de reclamant (se judeca dupa vechiul CCiv.). La termenul stabilit piritul s-a prezentat si a cerut un nou termen ... (vezi toată discuția)
Se mai poate formula întâmpinare dacã nu te poþi prezenta la termen? leusan leusan dac la un pr civil ,paratul lipseste de la termen( actiunea introdusa pe vechiul cod) si ulterior dovedeste ca a fost in imposibilitate de a se prezenta mai ... (vezi toată discuția)