avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recuperare taxa de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recuperare taxa de timbru

Sint intr-un proces cu o firma. Am cistigat la fond si acum ambele parti au facut recurs.

Firma a incercat sa tergiverseze (a folosit o adresa incompleta etc.) si i s-a respins exceptiile, fiind considerate tardive. Acum, pentru ca a pierdut, face recurs reclamind faptul ca procedura de citare nu fost indeplinita corect. Solicita returnarea dosarului la instanta de fond.

Eu nu sint multumit de despagubirile acordate si trebuie sa platesc la recurs o noua taxa de timbru.

Intrebarea este: daca firmei i se admite recursul si dosarul se intoarece la fond mai pot recupera taxa de timbru, platita la recurs tinind cont ca recursul meu nu se mai discuta? Cum se procedeaza?
Mentionez ca mi s-a comunicat ca sint obligat sa ma prezint la process cu taxa platita, altfel recursul se anuleaza. Deci in cazul cind firma pierde si nu am platit recursul al meu se va anula automat. Cum sa procedez?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:13, 22 Ianuarie 2014
Scuzati, dupa ce scrieti "Dacă vă judecați potrivit dispozițiilor vechiului Cod de procedură civilă, această sancțiune nu operează." raspunsul dv. devine neclar.

In ceea ce priveste codul de procedura dupa care se judeca, cred ca este cel vechi: conditia de depunere a intimpinarii este de cel putin 5 zile inainte de termen.

Deci sa inteleg in acest caz, in care desi s-a acordat un nou termen pentru angajare de aparator, faptul ca nu a depus intimpinarea "atrage decăderea din dreptul de a mai propune probe și de a mai invoca excepții în afara celor de ordine publică". In acelasi timp, intimatul va putea depune intampinarea la noul termen.

Am decodificat corect?
Multumesc pentru amabilitate.

Litigiul se judecă potrivit dispozițiilor vechiului Cod de procedură civilă dacă cererea de chemare în judecată a fost introdusă pe rolul instanței înainte de data de 15 februarie 2013. În vechiul Cod de procedură civilă sancțiunea decăderii din dreptul de a mai propune probe și de a mai invoca excepții nu (mai) exista.

În opinia mea, firma poate să depună întâmpinare la următorul termen fără să opereze sancțiunea decăderii din dreptul de a mai propune probe și de a mai invoca excepții (în situația în care litigiul se judecă potrivit dispozițiilor noului Cod de procedură civilă). Întâmpinarea are caracterul unei apărări, însă firma nu a avut apărător, deci a fost în imposibilitate de a depune întâmpinare în termen.
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns.

Cererea de chemare in judecata a fost depusa in 15.06.2011, acum ne aflam la recurs. Ceea ce am relatat mai sus se referea la recurs (deci intimatul nu a depus intimpinare si a cerut inca un termen pentru angajare aparator in cadrul recursului).

Desi fondul s-a judecat dupa vechiul Cpc si acolo, deoarece nu a depus intimpinarea cu 5 zile inainte de termen, a fost decazut din dreptul de a depune probe si exceptii!

Daca fondul a inceput in vechiul Cpc socot ca si recursul va continua la fel, nu?
Recursul se va judeca potrivit dispozițiilor vechiului Cod de procedură civilă.

Repet ceea ce am scris în mesajul precedent: în vechiul Cod de procedură civilă sancțiunea decăderii din dreptul de a mai propune probe și de a mai invoca excepții nu mai există din anul 2005. Prevederea care o reglementa a fost abrogată prin Legea nr. 219/2005. Ceea ce a mai rămas este această mențiune pe citațiile emise de instanțe.

Să decazi pe cineva din drepturi procesuale în virtutea unor mențiuni înscrise pe o citație este, în opinia mea, o gravă eroare. În privința posibilității firmei de a depune întâmpinare și la viitorul termen fără niciun fel de consecințe negative, rămân la opinia exprimată anterior, opinie pe care nu intenționez să mi-o schimb indiferent de ceea ce veți mai scrie. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa intampinare MihaiBucur MihaiBucur Buna seara! Am un proces pe Legea 221/09, iar in luna iunie am avut primul termen pe fond. Pana la acel termen, parata (Min. Finantelor) nu a depus ... (vezi toată discuția)
Intampinare nedepusa in termen hot_oliviu hot_oliviu Sint intr-un proces - recurs - in calitate de reclamant (se judeca dupa vechiul CCiv.). La termenul stabilit piritul s-a prezentat si a cerut un nou termen ... (vezi toată discuția)
Se mai poate formula întâmpinare dacã nu te poþi prezenta la termen? leusan leusan dac la un pr civil ,paratul lipseste de la termen( actiunea introdusa pe vechiul cod) si ulterior dovedeste ca a fost in imposibilitate de a se prezenta mai ... (vezi toată discuția)