avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Intampinare nedepusa in termen
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Intampinare nedepusa in termen

Sint intr-un proces - recurs - in calitate de reclamant (se judeca dupa vechiul CCiv.). La termenul stabilit piritul s-a prezentat si a cerut un nou termen (motivul: lipsa de aparare) pe care instanta l-a aprobat. La acest termen el trebuia sa prezinte intimpinare cu 5 zile inainte. Nu a facut-o.

Intrebare 1: prin faptul ca a primit un nou termen se translateaza si obligatia de a depune intimpinare cu 5 zile inaite de noul termen acordat sau ramine aceasat conditie fata de termenul vechi (deci se considera ca nu a depus-o)? Este important pentru ca, cf. art 114^1, al. 2 vCPC, piritul este decazut din dreptul de a depune probe si a invoca exceptii.

Intrebare 2: am omis in fata instantei sa atrag atentia asupra faptului ca piritul nu a depus intimpinare si deci se sa consemneze ca piritul este decazut din dreptul de a depune probe si a invoca exceptii. Mai pot face acest lucru la noul termen, sau este tardiv?
Ultima modificare: Duminică, 2 Martie 2014
hot_oliviu, utilizator
Cel mai recent răspuns: hot_oliviu , utilizator 14:38, 2 Martie 2014
Dupa parerea mea exceptiile se invoca inaintea primului termen
Exceptiile nu pot fi invocate inaintea primului termen pt ca toate cererile, exceptiile se discuta in sedinta publica, consemnandu-se opiniile fiecarei parti.

Paratul nu va fi decazut din dreptul de a propune probe, deoarece va putea depune intampinarea la termenul urmator, termen la care va fi asistat prin avocat.
gerberga a scris:

Exceptiile nu pot fi invocate inaintea primului termen pt ca toate cererile, exceptiile se discuta in sedinta publica, consemnandu-se opiniile fiecarei parti.

Paratul nu va fi decazut din dreptul de a propune probe, deoarece va putea depune intampinarea la termenul urmator, termen la care va fi asistat prin avocat.


Multumesc pentru amabilitate

De fapt eu am simplificat. Acum, fata de situatia de fapt, din raspunsul dv. ar apare unele neclaritati. Au fost doua termene:
- la primul termen piritul a invocat lipsa de aparare (cerere transmisa prin fax) si i s-a acordat un termen;
- la urmatorul termen a venit avocatul si a solicitat instantei un nou termen pe motiv ca a fost angajat cu o seara inainte. A motivat ca piritul este internat in spital etc. Eu am protestat - un termen se acordase deja - dar instanta a acordat un nou termen.
Sint doua recursuri, al lui si al meu. Eu am depus intimpinare inca inainte de primul termen (cu 14 zile) pe cind el nu a depus nici o intimpinare pina acum. Mai mult nu a platit taxa de timbru si nu a timbrat (timbru judiciar). Instanta a ridicat exceptia netrimbrarii si eu am solicitat anularea recursului piritului: instanta a decis anularea.

Mai tirziu m-am gindit ca probabil trebuia sa invoc si exceptia tardivitatii depunerii intimpinarii de catre pirit. Deci intrebarile de mai sus vin in acest context, mai detaliat.

Doamna Gerberga, va rog sa ma scuzati ca vin cu noi amanunte. Intrebarea este daca in noul context precizarile dv. se mentin, respectiv: "Exceptiile nu pot fi invocate inaintea primului termen..." tinind cont ca primul termen a avut loc. Am incercat sa citesc vCPCiv si nu am reusit sa identific articolul corespunzator care ar acoperi aceasta situatie.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa de timbru hot_oliviu hot_oliviu Sint intr-un proces cu o firma. Am cistigat la fond si acum ambele parti au facut recurs. Firma a incercat sa tergiverseze (a folosit o adresa incompleta ... (vezi toată discuția)
Depasire termen depunere intampinare prietenulomului prietenulomului Piritii nu ai depus intipinare in termenul legal . Se mai poate depune ulterior ? Chemarea in judecata este pe noul cod . (vezi toată discuția)
Termen depunere intampinare recurs ContSters58822 ContSters58822 Daca paratul, castigand in fond, nu depune Intampinare la Recurs, dar cere amanare, motivat, care se accepta, primeste si un nou termen pentru Intampinare ... (vezi toată discuția)