avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept la proprietate!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept la proprietate!

Buna ziua!
Parintii mei au o pb si nu stiu sigur cum sa o rezolve!Acum 5 ani au cumparat un teren,are si schita cadastrala,planul de situatie la teren!Numai ca atunci gardul privind delimitarea terenului cu vecinul s-a realizat de vecin cu 3 m pe terenul nostru in partea dreapta pe o lungime de 40 ml!Acum vreau sa imi revendic si terenul de peste gard avand actul de vanzare cumparare si cer o expertiza tehnica topografica!In baza carui articol imi cer drepturile?Pot sa cer si cheltuieli banesti ca vecinul sa plateasca pe portiunea de teren ocupata de el ilegal deoarece eu am platit impozitul pe teren timp de 5 ani ocupat de acesta,eu nu mam folosit de el!
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Maria Claudia , Avocat 23:21, 10 Aprilie 2009
Stimata doamna,

Temeiul legal al actiunii dvs este art. 480 Cod Civil. De asemenea puteti solicita si daune pentru lipsa de folosinta a acelei parti de teren in temeiul art. 998-990 Cod Civil.

Va doresc succes.
art 480 cod civil
Buna ziua

As avea si eu o problema si anume: X a incheiat cu Y un antecontract de vanzare-cumparare pentru un teren astfel incat in momentul in care s a incheiat , plata nu s a mai efectuat Y motivand ca nu mai are bani. Acum, Y, a construit acolo o cladire neavand acest drept; in urma sesizarilor proprietarului, Primaria l a amendat pe Y avand in vedere ca a construit ilegal si nu s a conformat dispozitiilor legale. De asemenea a fost emisa si o hotarare judecatoreasca in urma procesului intentat de catre proprietar lui Y, prin care s a reziliat antecontractul de vanzare-cumparare si Y este obligat sa demoleze constructia, insa nici pana la ora actuala nu s a conformat. Pur si simplu a construit ilegal pe terenul meu. X-(

Intrebari:
1. Pot eu ca proprietar sa fac o plangere penala pentru tulburare de posesie sau pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti?
2. Primaria poate sa actioneze aceasta persoana care a construit ilegal in baza dispoz Legii 50/1991, adica sa ia masuri mult mai drastice decat amenda, si daca da care ar fi masura care ar putea fi luata?
Va multumesc:)
Stimata doamna,

Puteti intradevar sa formulati o plangere penala pentru tulburare de posesie dar nu si pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti intrucat nu sunt intrunite conditiile pentru aceasta infractiune.

In ce priveste demolarea constructiei, puteti sa solicitati instantei sa va autorizeze pe dvs sa demolati constructia pe cheltuiala lui Y.
Multumesc mult :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tulburare de posesie ericut ericut Buna ziua, am sa va povestesc pe scurt si as dori si eu un raspuns. In urma cu mai putin de 1 an au mostenit ai mei un teren . Dupa ce i-am facut ... (vezi toată discuția)
Demolare gard construit abuziv doina_manuela doina_manuela Deoarece ma tem sa nu aiba implicatii juridice, cred ca aceasta este aria unde ar trebui sa postez intrebarea mea. Situatia de fapt: In 2003 ni s-a retrocedat ... (vezi toată discuția)
Abuz de proprietate ? vali43 vali43 Buna seara ! Detin o casa cu teren , iar unul dintre vecini a intrat cu constructia casei sale pe proprietatea mea , profitand de lipsa gardului despartitor ... (vezi toată discuția)