Buna seara,
Am o mare rugaminte, la cei care cunosc Codul Penal din Cehia!! Prietena mea si cu cei doi copii si sai va vor fi profund recunoscatori!!
Incep prin a va povesti fapta:
Intr-o seara , sotul ei, a fost intr-un bar, la iesire 4 indivizi l-au amenintat cu cutitul ca sa ii dea tot ce are,vroia sa il talhareasca, dar el sa aparat sa batut cu acei indivizii si pe unul l-a injunghiat. Acum este arestat acolo,inchis intr-o inchisoare de doua luni,iar dosrul este tot la procuror! Sotia a luat legatura cu un avocat de la ambasada Romaniei , dar nu stie foarte bine limba romana,abia se inteleg,engleza nici atat ...la stadiul acesta se afla ,adica cu nimic.
Ceea ce vrea sa stie este daca se poate muta cauza de acolo aici,ce ar putea face de aici pentru el,bineinteles prin ambasada sau orice...orice sfat este binevenit!!
Va multumesc!
Va fi posibilă executarea pedepsei aici, doar după ce va exista o hotărâre de condamnare definitivă.Înțeleg că acum se află doar în stare de arest. Cât privește legitima apărare, depinde dacă există probe suficiente pentru a se ține cont de acest aspect.
Dreptul din Cehia poate fi diferit fata de dreptul roman insa legitima aparare ca ratiune generala trebuie sa aiba aceleasi coordonate.
Problema apare acolo unde a injunghiat o persoana.
Daca il lovea cu pumnul pe respectivul, cadea si se lovea cu capul de bordura atunci sansele de legitima aparare erau mult mai ridicate.
In caz de injunghiere se ridica intrebarea in ce conditii a injunghiat persoana.
Trebuie vazuta si acuzatia concreta si facuta o raportare la materialul probatoriu.
Nici daca era vorba de dreptul roman nu ati fi putut fi lamurita pe forum deoarece se impune ca avocatul sa analizeze probatoriul de la dosar.
Aveti dreptul de a angaja si avocat din Romania pentru a se deplasa in Cehia si a se informa despre dosar si a face demersuri precum un avocat ceh.Avocatul poate fi insotit de traducator si astfel chiar daca nu cunoaste limba ceha acesta se poate elucida cu privire la situatia retinuta la dosarul penal.
Nu sunt absulut sigur cum se prezinta situatia cu Cehia in privinta dreptului avocatului roman, dar avocatul roman se poate informa.
Din cate stiu in mod sigur avocatul roman se poate deplasa in Austria si in alte state din UE.
Stiu ca in Grecia si Luxemburg nu poate acorda asistenta juridica avocatul roman.
O alta modalitate mai economicoasa si fara a presupune cheltuieli ridicate ar fi aceea ca avocatul ceh sa obtina acte de la dosar, sa fie traduse in limba romana si sa consultati un avocat roman.
Avocatul roman se poate informa despre dreptul ceh daca este interesat de caz si va poate informa daca rezulta sau nu o vinovatie a persoanei acuzate.
Avocatul roman poate discuta putin si cu avocatul ceh intr-o limba de circulatie internationala daca va avea anumite nedumeriri.
Autoaparare
vajdajolan
Totul a inceput intrun bar unde individul vazind ca sotul a cumparat un pachet de tigari i-a cerut iar el nu i-a dat spunind sa-si cumpere si el caci la costat ... (vezi toată discuția)