avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ignorarea sentintei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ignorarea sentintei

buna ziua,

am castigat un proces, am investit sentinta cu formula executorie, primarul respectiv care trebuie s-o puna in aplicare zice ca asa ceva nu se poate, ca am obtinut ceva absurd. Si gata. E vorba de o retrocedare.
Se poate chema asta opozitie la executarea sentintei? Se pedepseste penal? Ce pot sa fac, sa deschid un proces penal?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: marfan , utilizator 08:28, 7 Mai 2009
Parerea mea umila este ca plangerea penala va fi ca o frectie la un picior de lemn, mai ales ca debitorul obligatiei de a face este Primar si poate motiva ca, din motive obiective (lipsa teren disponibil etc.), nu poate sa execute de buna-voie dispozitivul hotararii.
Eu as merge pe art. 580 indice 3 Cod procedura civila care prevede:
(1) Dacă obligaţia de a face nu poate fi îndeplinită prin altă persoană decât debitorul, acesta poate fi constrâns la îndeplinirea ei, prin aplicarea unei amenzi civile. Instanţa sesizată de creditor poate obliga pe debitor, prin încheiere irevocabilă, dată cu citarea părţilor, să plătească, în favoarea statului, o amendă civilă de la 200.000 lei la 500.000 lei, stabilită pe zi de întârziere până la executarea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu.
(2) Dacă în termen de 6 luni debitorul nu va executa obligaţia prevăzută în titlul executoriu, la cererea creditorului, instanţa care a dispus obligarea debitorului la plata unei amenzi civile pe zi de întârziere în favoarea statului va fixa suma datorată statului cu acest titlu, prin încheierea irevocabilă, dată cu citarea părţilor, iar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate prin neîndeplinirea obligaţiei prevăzute de alin. 1, creditorul poate cere obligarea debitorului la daune-interese; în acest din urmă caz, dispoziţiile art. 574 sunt aplicabile în mod corespunzător.
(3) Amenda civilă va putea fi anulată, în tot sau în parte, ori redusă, dacă debitorul execută obligaţia prevăzută în titlul executoriu sau, după caz, pentru alte motive temeinice, pe cale de contestaţie la executare.
(4) Încheierile date în condiţiile prezentului articol sunt executorii şi se comunică din oficiu, prin grija grefierului de şedinţă, organelor fiscale competente în vederea executării silite, potrivit Codului de procedură fiscală.
(5) Pentru neexecutarea obligaţiilor prevăzute în prezentul articol nu se pot acorda daune cominatorii.

De asemenea, degeaba ati merge la un executor judecatoresc ce nu poate el sa va retrocedeze un teren. Ce ar putea sa faca practic, in acest caz, executorul? Nu-l poate tine de mana pe Primar sa semneze vreun act prin care Primaria sa va retrocedeze terenul X, nu-l poate obliga pe Primar in niciun fel sa faca demersuri in acest sens. Parerea mea este ca banii vor fi dati la executor degeaba...pentru ca acesta nu va putea face nimic daca exista impotrivirea Primarului obligat la retrocedare in numele comunei/localitatii/orasului. ;)
multumesc, e foarte utila informatia.
practic, trebuie sa dau din nou in judecata primaria si primarul, in baza articolului de mai sus?
Da, trebuie sa dati din nou in judecata primaria iar prin incheierea executorie si irevocabila ce va fi pronuntata aceasta va fi obligata la plata de amenzi civile in favoarea statului.
Aceasta hotarare judecatoreasca are efect garantat dar si poprirea conturilor primariei are acelasi efect!
Eu asa as proceda, pentru ca celelalte variante, in opinia mea, vor fi lipsite de finalitate. ;)
Gabriela Pintea a scris:

Da, trebuie sa dati din nou in judecata primaria iar prin incheierea executorie si irevocabila ce va fi pronuntata aceasta va fi obligata la plata de amenzi civile in favoarea statului.
Aceasta hotarare judecatoreasca are efect garantat dar si poprirea conturilor primariei are acelasi efect!


multumesc.
nu inteleg de ce amenzile sunt in favoarea statului? :) in fond eu sunt cel pagubit.

Alte discuții în legătură

Daune cominatorii emil6702 emil6702 Ce sunt daunele cominatorii si cand se pot solicita? (vezi toată discuția)
Daune cominatorii omatcons omatcons Bună seara. Sunt în posesia unei hotărâri judecătoreşti irevocabile investită cu titlu executoriu contra instituţiei Primarului, pentru obligaţia de ... (vezi toată discuția)
Daune cominatorii - cuantificare si aplicarea art. 580 indice 3 cpc Morrigan Morrigan Salut comunitatea avocatnet! Sa trec la subiect: cauza are ca obiect program stabilire vizitare minor. Precizez ca m-am judecat atat pe calea ordonantei ... (vezi toată discuția)