avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA 5% SAU 19% TVA LA AVANS PT LOCUINTE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

5% SAU 19% TVA LA AVANS PT LOCUINTE

Buna ziua!

Urmeaza sa incasez un avans in baza unei promisiuni de vanz-cump pt un ap ce se va incadra in cond. de 5% TVA, trebuie sa emit factura de avans si nu stiu ce cota de avans sa aplic (5% sau 19%). Am sunat la Finante TM si au zis 5%, am sunat la Finante Buc pt confirmare, dar mi-au spus 19% (cu mentiunea ca nu se poate sti cu certitudine decat in mom incheierii contractului daca ap. se va incadra in cond. impuse pt 5%). In promisiunea de vanz-cump e specificat ca ap. respecta cond., singura problema ar fi ca inca "nu poate fi locuit ca atare", termen de finalizare fiind aug.2009.
Ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: alex.basica , utilizator 20:09, 9 Aprilie 2009
pct 23 din norme
(7) Cota redusă de taxă de 5% prevăzută la art. 140 alin. (21) din Codul fiscal se aplică numai pentru livrarea, astfel cum este definită la art. 128 alin. (1) din Codul fiscal, a locuinţelor ca parte a politicii sociale, respectiv pentru transferul dreptului de a dispune ca şi un proprietar de bunurile prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. a) - d) din Codul fiscal.

ART. 128
Livrarea de bunuri
(1) Este considerată livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca şi un proprietar.

De aceea , parerea mea e ca la avans e 19% , si la finalizarea contractului de v/c , regularizare si 5%
Multumesc frumos pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva octavpnt octavpnt Am contractat un apartament ANL si am incheiat un contract de construire la data de 22 octombrie 2008.Pretul este de 59545 euro(inclusiv TVA) si este ... (vezi toată discuția)
Cod fiscal micula micula am un teren in proprietate si as vrea sa-mi construiesc o locuinta pe el.intrebarea mea este : am posibilitatea de a beneficia de tva 5% pt constructie cu o ... (vezi toată discuția)
Tva 5% pentru constructii mnemonic mnemonic As vrea sa stiu daca masura aplicarii de TVA 5% se aplica asupra pretului unei case care are 119mp utili, 350 mp teren care nu este in proprietatea mea ci este ... (vezi toată discuția)