avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Firma in faliment sau insolventa. Recuperare drepturi ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Firma in faliment sau insolventa. Recuperare drepturi salarii neplatite.

Ma confrunt cu urmatoarea situatie In anul 2012 am dat in judecata fostul angajator pentru neplata salariilor,concediilor e.t.c. Primul termen a fost in decembrie 2013. Mai nou am aflat ca fostul administrator cat si fosti actionari sau retras definitiv din acesta firma. Au schimbat administratorul cat si sediul firmei. . La inceputul acestui an 2013, am dus instantei, datele de la Registrul Comertului cu toate schimarile la care am facut referire,Sediu nou,Administrator nou.
Mai nou am aflat ca vor sa bage firma in insolventa sau in faliment,nu stiu exact
Intrebarea este ? Mai pot recupera salariile din anul 2011 daca firma este in faliment ? Sau daca firma este in insolventa ?
Din spatele acestor inginerii tot fostul patron conduce...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:28, 12 Ianuarie 2014
Adevarat sau fals ? Exista o multime de situatii in care un slariat nu si-a primit salariul pentru o anumita perioada, iar angajatorul intra in faliment si nu are are resurse financiare pentru a plati remuneratiile restante.
Minciuna sau adevar ? In aceasta situatie, angajatii trebuie sa se adreseze Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca si sa solicite plata sumelor neachitate.




Care ar mai fi posibilitatea de recuperare a banilor ? Legal vorbind. Pot cere salariile administratorului firmei in particular ,mai precis al executa pe el ,administratorul ? Sau omul este fericit ca a dat teapa tuturor ! Ce posibiltati legele sunt ?
Ultima modificare: Duminică, 12 Ianuarie 2014
ContSters241026, utilizator
Nu aveti cum sa solicitati administratorului asa ceva.

Legea nr.85/2006:
Art. 138
(1) In cazul in care in raportul intocmit in conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului,
prin una dintre urmatoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
b) au facut acte de comert in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
g) in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.
(2) Aplicarea dispozitiilor alin.(1) nu inlatura aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infractiuni.
(3) Comitetul creditorilor poate cere judecatorului-sindic sa fie autorizat sa introduca actiunea prevazuta la alin.(1), daca administratorul judiciar sau lichidatorul a omis sa indice, in raportul sau asupra cauzelor insolventei, persoanele culpabile de starea de insolventa a patrimoniului debitorului persoana juridica, ori daca acesta a omis sa formuleze actiunea prevazuta de alin.(1) si raspunderea persoanelor la care se refera alin.(1) ameninta sa se prescrie.
(4) In caz de pluralitate, raspunderea persoanelor prevazute la alin. (1) este solidara, cu conditia ca aparitia starii de insolventa sa fie contemporana sau anterioara perioadei de timp in care si-au exercitat mandatul sau in care au detinut pozitia care ar fi putut cauza insolventa.
Persoanele in cauza se pot apara de solidaritate daca, in organele colegiale de conducere ale persoanei juridice, s-au opus la actele sau faptele care au cauzat insolventa sau au lipsit de la luarea deciziilor care au cauzat insolventa si au facut sa se consemneze, ulterior luarii deciziei, opozitia lor la aceste decizii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consecintele falimentului djohn75 djohn75 As avea si eu nevoie de putin ajutor. In 2007 am infiintat cu un alt prieten o societate comerciala (SRL) care a functionat cam pana in decembrie 2008, ... (vezi toată discuția)
Atragerea raspunderii administratorului aka.fg aka.fg Buna seara,va rog frumos un raspuns la o intrebare: in cazul unui SRL( care in aceasta situatie este cu administrator unic), in cazul in care firma pierzand un ... (vezi toată discuția)
Raspundere administrator retras mugy mugy momentan sunt administrator la un srl. Societatea nu are credite luate de la banci dar se doreste contractarea unui leasing auto. Intrebarea este urmatoarea: ... (vezi toată discuția)